Какво, с конкретни примери, уронва престижа на съдебната власт? Този

...
Какво, с конкретни примери, уронва престижа на съдебната власт? Този
Коментари Харесай

Магдалинчев даде пример кога Гешев може да бъде освободен

Какво, с съответни образци, уронва престижа на правосъдната власт? Този въпрос зададе Actualno.com на представляващия Висшия правосъден съвет. " Неплащането на налози от магистрат, изрично е уронване престижа на правораздаването ", отговори той на наш кореспондент. Напомняме, че (ССБ) в обръщението си изиска оставката на Иван Гешев точно за уронване на престижа на правосъдната власт. От думите му излиза, че основният прокурор може да бъде уволнен, в случай че бъде заловен, че не си заплаща налозите. Според чл.129 алинея 3 т.5 на Конситуцията на Република България, основният прокурор може да бъде освободен от служба при " тежко нарушаване или редовно несъблюдение на служебните отговорности, както и дейности, които накърняват престижа на правосъдната власт ".
Магдалинчев бе запитан това по време на почивката, която висшите магистрати си дадоха след три часа диспути, по време на които не бяха доста наясно какво разискват - по каква процедура да гледат обръщението на ССБ, или активността на основния прокурор и имат ли съображение изобщо да се занимават с това.
А ето и персоналното мнение на Магдалинчев, споделено пред публицисти на брифинг през почивката: " Според Конституцията и съгласно Закона за правосъдната власт във връзка с тримата огромни няма написана дисциплинарна процедура. В Конституцията 129, ал.3 категорично са написани основанията, на които може да се стъпи с цел да стартира едно произвеждане за предварително преустановяване на мандат на тримата огромни. Това е доста друго. Такава процедура в 175, алинея 3 от Закона за правосъдната власт категорично е написано, че не може във връзка с тримата огромни да стартира процедура, която стъпва въз основата на дисциплинарното произвеждане. В закона за правосъдната власт, когато се приказва за член на Висш съдебен съвет, се има поради избирателен член на Висш съдебен съвет, а не тримата, които са членове по право на Висш съдебен съвет. Поради това в наредбата на член 314, ал.2 от Закона за правосъдната власт, където се споделя, че може да започва процедура против член на Висш съдебен съвет и от петима членове, като цяло на Висш съдебен съвет, се има поради единствено изборните членове на Съвета ".
 Христо Иванов: Иван Гешев докара до невиждана рецесия правовия ред (СНИМКИ) Христо Иванов: Иван Гешев докара до невиждана рецесия правовия ред (СНИМКИ)
Главният прокурор Иван Гешев докара до невиждана рецесия правовия ред в България, съобщи съпредседателят на Демократична България Хри...
Преди началото на дебата Иван Гешев изрично отхвърли да взе участие в него и напусна онлайн съвещанието. Така разискванията минаха в негово неявяване. 
Дебатът стартира бурно и се показваше най-вече в нападки сред съдийската и прокурорската квоти. Тезата на ССБ защитаваха ръководителят на Върховния касационен съд (ВКС), Олга Керелска и Атанаска Дишева.
Лозан Панов, когато прокурорската квота се оплете в процедурата, подсети приказката на Елин Пелин за левент Гюро с класическия въпрос най-после " Гюро имаше ли глава, или нямаше ". Пак под формата на процедура Панов иронично прикани правосъдните кадровици да заявят, че адмирират дейностите на Иван Гешев. По-рано Лозан Панов съобщи, че реакцията на Висш съдебен съвет е закъсняла, тъй като към този момент 3 месеца се желае оставката на основния прокурор и има невиждана резолюция на Европейския парламент. " Имаме искане за оценка на активността на основния прокурор. Кой, в случай че не Висш съдебен съвет може да я направи. Това, което се случва рефлектира върху имиджа на България ", безапелационен бе той.
Йордан Стоев и Огнян Дамянов първи обърнаха внимание на това, че няма никакво законово съображение обръщението на ССБ да бъде обсъждано в съвещанието на Пленума, защото от него действително не могат да последват безусловно никакви правни последствия. Не стана явен и предметът на разискването и задачите.
Членове на Висш съдебен съвет разясниха и акцията против секретаря и съветника на президента, която стана един от мотивите за митинги в столицата и в други градове. Олга Керелска подсети, че в президентството били нахлули „ въоръжени мъже “, като с това се дискредитирала президентската институция. Последваха дълги и обстоятелствени пояснения от страна на Огнян Дамянов, Вероника Имова и Евгени Диков, които припомниха на Керелска закона и какви са процедурите при сходни акции, като от думите им стана ясно, че прокуратурата не е работила по отношение на президентските чиновници по-различно, в сравнение с при всички останали такива мероприятия. „ Вие изопачавате обстоятелствата и говорите лъжи. Нека се върнем в полето на правото и да излезем от политиката “, разяснява думите на Керелска Огянян Дамянов.
 И Адвокатски съвет-Пловдив желае оставката на Гешев И Адвокатски съвет-Пловдив желае оставката на Гешев
След Съюза на съдиите и Адвокатския съвет - Пловдив упорства за започване на процедура по предварително премахване на основния прокурор И...
След проточирите се над 3 часа диспути, Цветинка Пашкунова даде предложение за преустановяване на разногласията, като още веднъж предложи приемане за сведение на обръщението на ССБ и последвалия отговор на Асоциацията на прокурорите. С 19 “за “ и гласовете на Керелска, Дишева и Панов „ срещу “ Пленумът на Висш съдебен съвет гласоподава за последното и закри тематиката. Магистратите излязоха в обедна отмора. 
Още:
 
 
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР