Какво предстои за икономиката на Германия оттук нататък? Зимата се

...
Какво предстои за икономиката на Германия оттук нататък? Зимата се
Коментари Харесай

Икономическата потентност на Германия намалява

Какво следва за стопанската система на Германия оттук насетне? Зимата се оказа мека, а потреблението на електрическа енергия беше по-ниско от предстоящото. Голямата криза към този момент не се задава на хоризонта. Вместо това Институтът за стопански проучвания (Ifo) към Мюнхенския университет предвижда нежен стопански растеж от 0,3 % за 2023 година. 

Рисковете

За 2024 година икономистите чакат растеж от 1,5 %. Това обаче не е несъмнено, защото геополитическото напрежение и мощни захлаждания могат още веднъж да покачат цените на силата и на стоките. 

Проф. Тимо Волмерсхойзер, специалист на Ifo, споделя: " Рискът от обстановка на дефицит през идната зима към момента съществува ". А средносрочните му прогнози не са изключително оптимистични: " Според нашите оценки междинният ритъм на напредък на немската стопанска система към края на десетилетието ще бъде от към половин % ". 

Институтът Ifo е един от четирите водещи немски института за стопански проучвания, които два пъти годишно изготвят своите експертизи по предписание на федералното държавно управление. 

Край на остарелия бизнес модел?

Икономически опасности пред Германия са свързани главно с войната в Украйна. Но има и други проблеми. Застаряващото общество на Германия, дефицитът на работна ръка и най-много отводът от по-евтини газ, петрол и въглища слагат страната под напън. Евтината сила от изкопаеми горива дълго време стоеше в основата на сполучливия бизнес модел на Германия. 

Щефан Котс, професор в Института за международна стопанска система в град Кийл, прави следното съпоставяне: " Перспективите за напредък на немската стопанска система могат да се сравнят с придвижването на конска каруца, при което броят на теглещите животни понижава, също както и фуражът за тях, а в това време има от ден на ден пасажери, които желаят да се возят ". Кутс показва като вероятни решения намаляването на високото данъчно облагане и допускането на повече квалифицирани имигранти. 

Икономистите изрично отхвърлят политическата мантра, че преструктурирането на стопанската система към климатична индиферентност би ѝ дало спомагателен подтик. " За страдание, това е заблуда ", счита Щефан Котс.

По-добри времена за служащите

Институтите считат, че инфлацията в Германия ще стартира да понижава през 2024 година. Те плануват, че тя ще спадне до 2,4%. За съпоставяне: през актуалната 2023 година се чака равнището ѝ да е от 6 на 100. " Търсенето ще остане едва, изключително в жилищното строителство, частично поради това, че Европейската централна банка ще продължи да стяга паричната си политика, което в допълнение ще увеличи разноските за финансиране ", споделя проф. Волмерсхаузер.

Икономистите обаче имат положителни вести за трудовия пазар. Те плануват по-добри времена за работещите, които през идващите години евентуално ще разполагат с по-силни позиции при груповите преговори. Котс предвижда и нараствания на действителните заплати. Във времена на дефицит на квалифицирани служащи и демографски промени фирмите ще би трябвало " да дават отговор доста по-силно на настояванията на работната ръка, с цел да останат привлекателни като работодатели ". Очаква се също, че през 2024 година равнището на безработицата още веднъж ще намалее. 

Банките като рисков фактор

" Очакваме и по-нататъшни покачвания на лихвените проценти, което ще забавя вложенията ", проучва Щефан Едерер от Австрийския институт за стопански проучвания (WIFO). Според него рискът за международната стопанска система сега идва най-много от финансовия бранш: " Повишаването на лихвените проценти понижава цената на активите и в случай че банките не са се застраховали в задоволителна степен от това, може да се стигне и до загуба на доверие ", счита той. 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР