Какво представлява хондросаркомът? Хондросаркомът е злокачествено новобразувание, произлизащо от хрущялната

...
Какво представлява хондросаркомът? Хондросаркомът е злокачествено новобразувание, произлизащо от хрущялната
Коментари Харесай

Обща характеристика на рака на хрущялната тъкан


Какво съставлява хондросаркомът?

Хондросаркомът е злокачествено новобразувание, произлизащо от хрущялната тъкан, от трансформирани кафези произвеждащи хрущял. Може да възникне във всяка една кост на тялото, само че най-често се локализира в региона на тазовите кости, в долния завършек на бедрената кост и горния завършек на раменната кост и рядко в крайниците и гръбначния дирек. Хондросаркомът може да се появи във всяка възраст, само че нормално по-често при възрастните хора, в сравнение с при децата и се среща два пъти по-често при мъжете , в сравнение с при дамите. Приблизително 30% от раковите болести на скелетната система са хондросаркоми. Когато заболяването е в първи етап, томорът е относително постепенно възходящ и сложен за диагностициране.

Какви са признаците на хондросаркомът?

Това болестно положение не дава признаци в началните стадии на развиването си и нормално се диагностицира след появяването на недоволства от страна на пациента, някои от които са:

Ограничен обсег на придвижване - в случай че туморът се разраства в ставата, той пречи на нейния диапазон на придвижване. Патологична фрактура - строшаване на костта, през зона, която е отслабена заради въздействието на заболяване. Оток и топлота - макар че това е общ предпазен механизъм, който телата ни употребяват при битката с инфекциите, тези признаци може да участват при пациент с израстък. Моля, обърнете внимание, че подуването и топлината също могат да бъдат свързани с други болести и положения и не са сами по себе си показателни за слагането на окончателната диагноза за хондросарком. Болка (в гърба или бедрата, ишиасна болка) - болката през нощта може да бъде признак за хондросарком, само че още веднъж това не е финален симптом, тъй като може да бъде породена от доста други медицински положения. Свързани публикации.. Синдром на Райтер - артрит след зараза 0 Кои са методите за проучване на костите и ставите? 0 Любопитни обстоятелства за скелета и костите 0

Какви са аргументите за възникването на хондросаркомът?

Точната причина за възникването на хондросаркома към момента е незнайна . Най-вероятната причина са генетични увреждания в молекулата на ДНК на клетките. Има някои наследствени болести, които могат да усилят шанса за развиване на този рак. Това са редките генетични заболявания, които засягат костите и могат да бъдат рисков фактор за възникването на хондросарком. Излагането на радиация също може да провокира рак, тъй като тя предизвиква разновидност в клетките. Ако пациентът е имал предходно раково заболяване, рискът да развие още веднъж такова е по-голям.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР