Какво представлява еврозоната и защо е важна за нас?Еврозоната е

...
Какво представлява еврозоната и защо е важна за нас?Еврозоната е
Коментари Харесай

Какво значи да си в „чакалнята на еврозоната“?

Какво съставлява еврозоната и за какво е значима за нас?

Еврозоната е групата от страни членки на Европейския съюз, които са приели еврото като обща валута.

Сред главните изгоди България да одобри еврото е по-бързото равнене на развиването на страните във връзка с непоклатимост, напредък и претовареност. Така, да вземем за пример, се отстраняват рискът, обвързван с вариране на обменния курс сред еврото и лв., а също и разноските по обмена. Това ще обезпечи по-стабилни цени за потребителите и повече благоприятни условия за бизнеса на европейския и международен пазар.

Друг фактор е усилването на самостоятелния финансовия контрол от страна на комплексната Европейска система за финансов контрол (ЕСФН). Единната валута отстранява и несигурността при сравняването на цени и вложения в еврозоната.

Какви са икономическите критерии за присъединение към еврозоната?

Съветът на Европейския съюз обобщава 4 съществени критерия, покриването на които да спомогне гарантирането, че дадена страна е подготвена за еврозоната.
Първият аршин е ценова непоклатимост. Той дефинира, че инфлацията на страната, подготвяща се да влезе в еврозоната, не би трябвало да е по-висока от 1,5 процентни пункта тази на трите страни членки на еврозоната с най-хубавите стопански индикатори.Вторият е постоянни и устойчиви обществени финанси. Той лимитира държавния недостиг на страната претендент до 3% от брутния вътрешен артикул (БВП) и държавния дълг – до 60% от Брутният вътрешен продукт.Третият критерии се отнася до дълготрайните лихвени проценти. Те не би трябвало да надвишават 2 процентни пункта над трите страни членки с най-хубавите индикатори в региона на ценовата непоклатимост, или инфлацията.Четвъртото последно изискване е обвързвано със стабилността на валутните курсове. Според него страната претендент за еврозоната би трябвало да е част от валутния механизъм (ERM II) за минимум 2 години без значими отклонения от централния курс на механизма. Освен това не би трябвало да се следи девалвиране на двустранния централен курс на валутата на страната претендент по отношение на еврото до момента в който тази страна е част от валутния механизъм.
Защо съществуват тези критерии?

Критериите за присъединение, или конвергенция, към еврозоната са изложени в Договора за действието на Европейския съюз. Те имат за цел да подсигуряват, че дадена страна от Европейския съюз е подготвена да се одобри еврото като своя валута без това да навреди на стопанската система на тази страна и еврозоната като цяло.

Какво е европейският валутен механизъм (ERM II )?

Механизмът е учреден на 1 януари 1999 година Той цели да подсигурява, че съмненията на обменния курс сред еврото и валутите на останалите страни членки на Европейския съюз не вредят на икономическата непоклатимост на единния пазар. Също по този начин европейският валутен механизъм оказва помощ на страните отвън еврозоната да се приготвят за присъединението към нея. Затова и в България той е по-известен като „ чакалнята на еврозоната “.

Влизането в нея е учредено на съглашение сред министри и представители на централната банка на страната претендент за еврозоната и страните членки на еврозоната и Европейската централна банка (ЕЦБ).

Как работи европейският валутен механизъм?

Във валутния механизъм обменният курс на страната в „ чакалнята на еврозоната “ е закрепен по отношение на еврото и може да варира в избрани граници. Тези граници са сред 15% нагоре или надолу от централния обменен курс. Страната във валутния механизъм може да дефинира и по-малък период, към който да се придържа.
Крачка към еврозоната: ЕЦБ и Българска народна банка откриха суап линия за обезпечаване на ликвидност в евро Премиерът Бойко Борисов беседва с ръководителя на Европейската централна банка Кристин Лагард
Ако е нужна външна интервенция, с цел да се поддържа валутата в избраните рамки, то Европейската и локалната централни банки могат да купуват или продават тази валута, с цел да възвърне стабилността й по отношение на еврото.

Генералният съвет на ЕЦБ следи положението на страната претендент във валутния механизъм и координиране на паричните политики и тези, свързани с обменния курс.

Какво значи за България влизането в чакалнята?

Очаква се България да влезе в чакалнята на еврозоната този уикенд, съгласно източници на „ Ройтерс “.
Източници на „ Ройтерс “: До дни България и Хърватия влизат в чакалнята на еврозоната Очакването е решението да бъде оповестено след затварянето на тържищата
Така тя публично ще стане част от валутния механизъм (ERM II). Там ще остане почти две години. Едва след приключването на този период ще стартира подготовката за влизане в еврозоната. Тя продължава към една година. Следователно, България ще може публично да стане част от еврозоната най-рано през 2023г.

Важният въпрос за обменния курс сред еврото и лв. в България е улеснен от настоящия от 1997 година валутен ръб, поради който левовата равноценност на единната валута беше закрепена в закон. Освен това, Българската национална банка може да емитира пари с ограничаване, наложено от притежаваните задгранични запаси. Това изискване пречи на печатането на пари без покритие и управлява инфлацията.

Какво се случи с последната страна, която одобри еврото?

Литва е 19-тата страна включила се към еврозоната на 1 януари 2015. Тогава в балтийската република стартират да се употребяват евробанкнотите и евромонетите.

Следвайки критериите за присъединение към еврозоната, през юли 2014 се фиксира непрекъснат обменен курс сред еврото и литаса. Той е основан на централния курс на литаса в европейския валутен механизъм, в който Литва влиза през 2004 година

За да пуснат еврото в обращение, латвийците избират метода на „ огромния гърмеж “ – евробанкнотите и евромонетите могат да се употребяват от първия ден на присъединението към еврозоната. Литасът може да се употребява единствено в първите 15 дни, само че може да бъде обменен за евро безсрочно и гратис в неограничени количества от Банката на Литва.

В идната година след влизането в еврозоната Литва се причислява и към структури, свързани с ръководство на еврото. Това включва участие в Евросистемата на ЕЦБ и националните централни банки на страните от еврозоната и участие в банковия съюз. Литва е и акционер на Европейския механизъм за непоклатимост, който цели да подсигурява финансова непоклатимост в Европа.
Проф. Валери Димитров: В еврозоната ще влезем със настоящия курс лев/евро Убеден съм, че няма риск за спестяванията на хората, посочи той
Критиците на приемането на еврото постоянно предизвестяват за скок на цените при нахлуване на единната валута. В случая на Латвия съгласно данните на Евростат резултатът е бил по-скоро слаб и временен, като инфлацията се е повишила с едвам 0,11 процентни пункта. „ Повишението на цените в Литва са резултат от мощния стопански напредък, а не от приемането на еврото “, разяснява началникът на централната банка на страната Витас Василяускас.

На този декор лихвите по заемите в страната доближиха исторически най-малко, като съгласно данните на институцията семействата и компаниите в страната са икономисали стотици милиони евро за 5-годишен интервал.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР