Какво представлява ендометриозата?Това е заселване на ендометриума (лигавицата на матката),

...
Какво представлява ендометриозата?Това е заселване на ендометриума (лигавицата на матката),
Коментари Харесай

Ендометриозата засяга всяка десета жена в репродуктивна възраст

Какво съставлява ендометриозата?
Това е заселване на ендометриума (лигавицата на матката), който нормално е във вътрешната част на матката, по други места – най-често по органите в коремната празнина. Това предизвиква доста сраствания, болки и може да докара до трайни репродуктивни проблеми при дамата. Симптоматиката е обвързвана със систематични болки по време на менструация, овулация или по време на сексуален акт. Жените с ендометриоза страдат също и от храносмилателни проблеми, отмалялост и меланхолия. Ендометриозата е заболяване от обществено значение – то затруднява работоспособността на дамите и утежнява качеството на живот.

Мисията на „ Ендометриоза и репродуктивно здраве “
Фондация „ Ендометриоза и репродуктивно здраве “ е основана в началото на 2019 година, неин шеф и основател е Мария Георгиева. Начело стоят Анна Димитрова – съучредител и заместител шеф и Катерина Иванова – съучредител и координатор. И трите дами, които стоят зад фондацията, са боледували от ендометриоза.

Основната цел на фондацията е да популяризира информация за болестта, да повиши здравната просвета на дамите в България и даде публичност за проблем, по който съвсем не се приказва.
По модерни данни ендометриозата визира 1 от 10 дами в репродуктивна възраст. В България към момента няма точна публична статистика на тази тематика, по тази причина и фондацията възнамерява дружно с Национален статистически институт и Министерството на здравеопазването да набави такава информация, с цел да се види какъв е мащабът на казуса у нас и какво може да се усъвършенства като навременна диагностика и лекуване.

Мисията на организацията е да популяризира информация по отношение на ендометриозата и репродуктивните проблеми, да окаже поддръжка на дамите в това положение и да увеличи информираността.Фондацията ще работи и за основаването на групи за поддръжка и взаимопомощ сред пациенти, диагностицирани със болестта. У нас ще бъдат внедрени към този момент одобрени практики зад граница, с цел да може дамите в България да имат достъп до най-новите способи и благоприятни условия за лекуване, ранна диагностика и справяне с проблемите.

Съществена част в проекта е образованието на експерти в дребните градове в страната, защото там има незадоволителна информираност по тематиките за ендометриозата и репродуктивното здраве. Разработването на стратегия за образование за менструално здраве в учебните заведения, дружно с Министерството на образованието, е друга точка, по която занапред следва да се работи.
Друга самодейност, с която ще се занимава фондацията е, да потърси разговор и с Министерството на околната среда и водите по повод изследвания за въздействието на равнището на диоксините и отключване на болести като ендометриозата.

Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР