Какво представлява биорафинерията? Как работи? Какви са ползите за човека

...
Какво представлява биорафинерията? Как работи? Какви са ползите за човека
Коментари Харесай

Биорафинерия прави продукти от захари вместо от петрол

Какво съставлява биорафинерията? Как работи? Какви са изгодите за индивида от нея?

Отговорите на тези въпроси стават все по-актуални на фона на подвластното от петрола човечество и осъзнаването , че един ден черното злато ще се изчерпи, а животът на планетата ще продължи. Затова търсенето на различни на петрола първични материали е все по-актуално. В този новаторски развой българските учени имат своето място посредством - създаване на нови технологии за оползотворяване на биомаса.

" Основна задача на биорафинерията е превръщането на биомаса в търговски артикули, като горива, полимери и други ", споделя доцент Свилен Симеонов от Института по органична химия с център по фитохимия при Българска академия на науките .

Той разказва по какъв начин работи биорафинерията - в нея изходният артикул не е нефт, а глюкоза или фруктоза, да вземем за пример. От тях посредством химически трансформации се доближава до набор от химически съединения, които се употребяват като платформа за произвеждане на друг вид крайни артикули, които могат да излязат на пазара.

Бъдещето на биорафинерията доцент Симеонов вижда в производството на от ден на ден артикули, които действително да навлязат в бита на хората . Пример в тази посока е опцията в близко бъдеще биорафинерии да създават пластмасовите бутилки за вода и безалкохолни питиета не от петролни деривати, а от захари . Това ще бъдат артикули, създадени напълно от биомаса, които също така ще се рециклират доста по-лесно.

Доц. Симеонов е трансформирал една от лабораториите в Института по органична химия с център по фитохимия в изследователска биорафинерия, където сега се работи по превръщането на захари в химически артикули, които биха могли да се употребяват за производството на полиуретанови полимери - необятно употребявани в автомобилната, строителната, обувната и други промишлености.
Целта на проучванията е освен да бъде сменен петролът с биомаса, само че и да бъдат създадени напълно нови други възможности на съществуващите полиуретани.

По какво още работят учените в Института по органична химия с център по фитохимия?

Вниманието на химиците е концентрирано върху съединението фурфурал - артикул, получаван в огромни количества от отпадна биомаса . Учените от Българска академия на науките оферират нов метод, посредством който от фурфурал се получават нетоксични крайни артикули. Като още веднъж учените от Българска академия на науките се стремят освен да употребяват биомасата като опция на петрола, само че и да разработят напълно нови синтетични пътища за тяхното приемане. Единият подготвен артикул ще служи за изработката на хидрогелове. Работи се и по приемане на естествени дикиселини, като някои от тях са част от метаболизма на индивида. Поради тази причина човешкият организъм не ги отхвърля, тъй като ги разпознава като свои. Поради тяхната нетоксичност и биосъвместимост, тези съединения биха могли да се употребяват за произвеждане на материали с приложение в медицината - резорбируеми хирургични конци , а и съгласно редица проучвания за производството на сърдечни клапи.

Учените споделят, че към част от разработките има интерес и от чужбина - за доразвиване и внедряване в произвеждане.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР