Какво прави един човек, осъден на смърт заради тежката диагноза

Какво прави един човек, осъден на смърт заради тежката диагноза ...

Пари като шума! Али Банат – милионерът, продал Ферари, за да помага.


Какво прави един човек, осъден на смърт заради тежката диагноза рак? Ражда се, преосмисля себе си и започва да живее. Този път наистина.

Али Банат е роден в Австралия и е милионер, който има всичко – живее в луксозна къща на плажа, кара скъпо Ферари, има дрехи, обувки и аксесоари за стотици хиляди. Израства в предградие в Сидни. Натрупва богатството си след като основава своя собствена компания. Животът му изглежда перфектен. Но всичко се преобръща през 2015 година. 

Младият Али е диагностициран с рак, когато е в разцвета на силите си. Разбира за коварната болест през 2015 година, а лекарите му дават едва 7 месеца живот. Това обаче поставя ново начало за него. Банат се посвещава на това да твори добро и да подарява щастие на другите и може би това му помага да живее почти три години – много повече, отколкото медиците предполагат. 

След като разбира за тежката диагноза, милионерът всъщност осъзнава, че парите нямат значение. Затова решава да продаде компанията си и да промени начина си на живот. Започва да набира средства за мюсюлманите в неравностойно положение по цял свят. Решава да замине за Того, Африка – един от най-бедните райони, където 55% от населението живее в пълна бедност. Освен това в страната има много голям процент мюсюлмани.  
Банат решава да използва богатството си, за да построи джамия и училище за местните деца. Така стартира своя проект "Мюсюлмани по света". Инициативата му има за цел да даде жилище на 200 вдовици, да построи медицински център, както и да отвори серия от малки бизнеси, които да подкрепят местното население.  Целият път на Али Банат от неговата диагноза до неговата смърт за документирани в късометражните YouTube серии "Благословен с рак". На въпроса защо избира точно това заглавие за филмите си, Банат отговаря: "Защото това беше дар от Аллах. Той ми даде шанс да се променя". 

  В "Благословен с рак" Али показва огромното си състояние - огромна спалня, претъпкана с дрехи и обувки на "Луи Вютон", бляскава гривна, струваща над 50 000 долара, скъп автопарк, в който има ферари "Спайдър". Целият този разкош обаче се оказва излишен... Затова подарява всичко.  Новината за смърта му идва преди две седмици. Но добрината и отдадеността на собствената му кауза го превръщат в светец в очите на останалите. От създаването на неговата фондация са събрани над 2 милиона долара от дарения - хора, които вярват в неговата кауза и искат да станат част от промяната.  Във видеоклип, малко преди смъртта си, Али призовава каузата му да не умира с него, а да продължи:  "В този живот имах коли, имах пари, имах всичко. Опитайте се просто да имате цел, да имате план, към който да се стремите и да вървите напред!", призовава с последните си думи Али Банат.  Мюсюлманите по цял свят считат смъртта му по време на Рамадан за подарък от самия Аллах. По публикацията работи: Джесика Вълчева

Източник: dnes.bg