Какво повече може да се каже за Найки, освен че

...
Какво повече може да се каже за Найки, освен че
Коментари Харесай

Атлетите са безгласни букви пред спонсори и федерации

Какво повече може да се каже за " Найки ", като се изключи че в оспорвана конкуренция компанията още веднъж е най-големият двуличник в международния спорт?

В акцията си " Мечтайте по-лудо " спортният колос се обръща към дамите, насочвайки вниманието към дами, които са разрушили бариери и са въодушевили идващото потомство, само че в това време споделя на други спортистки, като лекоатлетките Алисън Филикс и Алисия Монтаньо, че ще приключи краткотрайно или ще понижи парите по договорите им, до момента в който са бременни.

Фирмата води антидопингови акции, а в същото време спонсорира наказвания два пъти за допинг спринтьор Джъстин Гатлин. Доскоро пък имаше за изпълнителен шеф Марк Паркър, който не виждаше нищо неприятно да разисква опити с тестостерон с треньора Алберто Салазар, който пък преди 4-годишното си наказване за допинг беше отпред на най-престижния подготвителен план на компанията - " Орегон ". " Найки " продава кецове " Еър Джордан ", наречени " Направи вярното нещо ", само че, наподобява, не може да последва личния си съвет. 

Дори когато някогашната атлетка Мери Кейн описа пред " Ню Йорк таймс ", че е била " прочувствено и физически насилена от система, основана от Салазар и одобрена от " Найки ", компанията не можеше да си помогне. Кейн упрекна Салазар, че я е карал да става " по-слаба, и по-слаба, и по-слаба " и да смъкна тежестта си до 51,7 кг. В резултат на това менструацията й спряла за 3 години, тя счупила 5 кости, защото развила остеопороза, почнала да се самонаранява и мислела за самоубийство.

" Алберто непрекъснато ме караше да смъквам килограми. Искаше да съм под 114 паунда (51,7 кг). Обикновено ме мереше пред съотборниците и ме унижаваше обществено, в случай че тежа повече. Искаше да ми дава противозачатъчни хапчета и диуретици, с цел да смъквам килограми. Чувствах се толкоз уплашена и сама, усещах се в капан и започнах да мисля за самоубийство. Започнах да се нарязвам, някои хора ме видяха да го върша. И никой не направи или не сподели нищо ", описа Кейн, която е считана за идната нова звезда в атлетиката. Тя споделя на родителите си, а те незабавно я прибират от лагера. " Не мислех за олимпиадата, пробвах се да оцелея ", добавя към този момент някогашната атлетка. 

Салазар отхвърля обвиняванията ѝ. От " Найки " пък настояват, че ги одобряват " извънредно съществено " и че те са " изцяло несъответстващи с полезностите на компанията ", само че в това време настояват, че Кейн е поискала да се причисли още веднъж към плана на Салазар в Орегон през април. Някой от старшия пиар отдел на " Найки " трябваше да им уточни, че това освен прави компанията да наподобява дребнава, само че е и надълбоко безмилостен отговор по отношение на една доста уязвима млада жена. 

Осем спортисти от плана " Орегон " обаче потвърдиха пред " Спортс Илюстрейтид " думите на Кейн, а отговорът на самата Мери беше трогателен, само че и впечатляващо мощен: " Исках затваряне, желаех опрощение поради това, че в никакъв случай не ми оказа помощ, до момента в който се наранявах, и в моето лично, тъжно и в никакъв случай изцяло излекувано сърце, към момента желаех Алберто да ме одобри назад. Още го обичах. Защото, когато оставим хора да ни пречупят прочувствено, ние се стремим повече от всичко към тяхното утвърждение. " След нейните думи други атлетки също разкриха, че Салазар е имал фикс идея по тежестта им. Но към кого са можели да се извърнат, в случай че Кейн твърди, че в плана " Орегон " не е имало нито диетолог, нито психолог?

Другата покруса е, че " Найки " е най-големият покровител на леката атлетика, спонсорира стотици звезди и няколко национални федерации отпред с тези на Съединени американски щати и Англия. Ако компанията отдръпна доларите си, спортът ще изпадне в още по-голяма рецесия. Това дава на " Найки " голяма евентуална мощ да прави положително, да признава неуспехите си в предишното и да дава обещание, че ще стартира промяна. Но все пак компанията избра различен път. И по този начин спортът към момента се спъва, разпада се и пропада.

Но освен в " Найки " гласовете на атлетките не се чуват от ръководещите. Това става в целия спорт. Часове преди Кейн да приказва, интернационалната асоциация по лека атлетика (IAAF) разгласи, че отстранява (или ограничава) няколко дисциплини, измежду които 200 м стийпълчейз и троен скок, от програмата на влиятелната Диамантена лига през 2020 година, а шампионатите към този момент ще са по 90 минути, а не по 2 часа, както до момента. Причината, съгласно президента на IAAF Себастиан Коу, е да се направи " по-бърза, по-вълнуваща международна лига, която да показва спорта ". Няма нито един спортист, който да е склонен с това решение, взето след изследване чрез интернет в Китай, Франция, Южна Африка и Съединени американски щати, анкети след шампионати в Белгия, Англия и Швейцария, както и с гласоподаване в обществените мрежи.

В тези способи има явни дупки. Ако IAAF беше питала хора от Кения и Етиопия, надпреварите на 5000 м и 3000 м с препятствия ще са измежду най-популярните дисциплини. В Колумбия ще е тройният скок (заради олимпийската шампионка Катрин Ибаргуен). Изглежда доста необичайно, че стартове на 200 м ще има единствено понякога, съдейки по това, че при мъжете в тях взе участие Ноа Лайлс (САЩ), считан за идващия Юсейн Болт, а при дамите - Дина Ашър-Смит (Вбр), за която Коу самичък сподели, че може да е лицето на олимпийските игри в Токио през 2020 г. 

Коу е почитател на футбола. Той би трябвало да знае, че всеки интелигентен управител поставя звездите си на най-хубавите позиции. Да бъдат махнати толкоз дисциплини е изключително необичайно, откакто неотдавна IAAF изтъкна факта, че 43 страни са спечелили медали на международното състезание в Доха. 

Междувременно Кейн прикани за по-голямо предотвратяване на младите атлетки и сподели, че това е основна смяна, която спортът би трябвало да предприеме. " Нужни са повече дами на власт. Част от мен се чуди: в случай че бях работила с повече дами - психоложки, диетоложки, даже треньорки, къде щях да бъда през днешния ден. "

Разбира се, че е права. Но това не е задоволително. Атлетите се нуждаят обезверено от мощен и самостоятелен съюз, който да ги съставлява и да ги пази. Това ще помогне за подсигуряване, че спонсорите и федерациите ще вършат верните неща, а също така ще е мярка против треньорите, които се грижат повече за успехите, а не за предпазването на спортистите си. И най-много - звездите в атлетиката би трябвало да приказват. Разбира се, критикуването на федерация, треньор или спонсор върви с рисковете да бъдеш маргинализиран или отстранен. Но в случай че спортистите не приказват за проблемите, които срещат, кой ще ги чуе?
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР