Какво показа Вилнюс? Насочвайки Москва към неприличен мир“, НАТО също

...
Какво показа Вилнюс? Насочвайки Москва към неприличен мир“, НАТО също
Коментари Харесай

Мирен капан за руснаците: На срещата на НАТО предложиха три стъпки за разделяне на Украйна

Какво сподели Вилнюс? Насочвайки Москва към „ непристоен мир “, НАТО също се приготвя за продължителна борба с Русия (и Китай) – с Украйна като разходна мощ с получленство в алианса, в случай че Киев издържи на бойното поле. Руснаците нямат избор: ще ни окажат напън.

Срещата на върха на НАТО във Вилнюс на 11-12 юли се оказа извънредно скучно събитие, на което не се случиха никакви сензации. И също доста цинично: главните решения за Украйна бяха взети в първия ден на срещата без нейния президент Владимир Зеленски.

Въпреки че, въпреки това, беше заслужено: Киев е толкоз подвластен от Запада, че не може да изисква нищо от него. Не се загатват краткотрайни вероятности за приемането на Украйна в алианса, което Зеленски толкоз искаше, с цел да трансферира тежестта на войната с Русия върху НАТО. От 2008 година НАТО дава обещание на Украйна, че това ще се случи един ден в бъдещето.

Във Вилнюс беше ясно декларирано на Киев, че до момента в който спорът продължава, не е допустимо приемане. И това ще стане единствено когато Украйна извърши всички условия (поне едно от тях е кардинално неосъществим - да се постави завършек на корупцията) и когато всички страни от алианса, които скоро ще бъдат 32, единомислещо одобрят това решение.

Тази информация ще бъде предоставена на вниманието на Зеленски. Той даде обещание да не идва във Вилнюс, в случай че Киев не свети с участието си в алианса, само че беше извикан от западните си ръководители да взе участие в срещата на Съвета Украйна-НАТО (СУН) в сряда. Русия, апропо, също имаше подобен Съвет с алианса - той не приключи с нищо положително.

Три крачки до нищото

Зеленски би трябвало да се радва, че му беше разрешено персонално да изслуша решенията, взети зад тила на Киев, които трансформират Украйна в разходен материал в битката против Русия до последния украинец. За което, прочее, въобще не съжалява, макар театралните речи.

Че съгласно тях „ всеки наш жител, боец, дете, майка “ чака НАТО да подсигурява сигурността на Украйна... Украинският президент сподели това на концерт, проведен в поддръжка на присъединението на Киев към Северноатлантическия алианс, което тази година е оттатък хоризонта, както всякога.

Както сподели Столтенберг след първия ден от срещата на върха на НАТО, алиансът направи " три стъпки към Украйна ". С право може да се смята това за въплъщение на политическото дебелоочие.

Първо, беше решено да не се изисква от Украйна да извършва " проект за деяние " за участие в НАТО. Второ, утвърдена е многогодишна стратегия за военна помощ на Украйна. Трето, страните участнички утвърдиха основаването на Съвета Украйна-НАТО, в който „ Украйна и страните от НАТО ще бъдат равноправни сътрудници “.

Същността на тези „ три стъпки “ е, че безусловно нищо не се е трансформирало: Украйна, каквато беше, ще си остане „ огнен транспортен съд “ против Русия и инструмент на Запада за водене на прокси война на безсилие против руснаците.

Строгите условия за участие на Украйна в НАТО не са отпаднали. Киев е задължен да модернизира и реформира институциите за защита и сигурност, да се бори дейно с корупцията, изискванията за влизане на Украйна в НАТО ще бъдат оценени от страните-членки на алианса.

Украйна няма да може да стане член на организацията, до момента в който е във война и, несъмнено, в случай че загуби. Освен това, потокът от западни оръжия към Киев, дейно унищожени от Русия дружно с живата мощ на съперника, понижава.

Като цяло на Киев още веднъж беше обещан остарелият „ морков “ – да го одобряват, „ когато са изпълнени всички условия “. И никакви „ гаранции за сигурност “ на Украйна няма да трансформират тази фундаментална политика на Запада: Съединените щати се нуждаят от дивиденти, а не от проблеми.

Горчивината на Киев

Режимът на Зеленски въобще не хареса сходни вероятности. Украйна не знае какви условия би трябвало да бъдат изпълнени, с цел да влезе в НАТО и кой би трябвало да ги формулира, сподели външният й министър Дмитрий Кулеба.

" В това е казусът. Тоест по кое време ще се изпълнят изискванията? Какви са изискванията? Кой би трябвало да ги формулира? Какво са те ", пита обезсърченият началник на украинското дипломатическо ведомство.

НАТО отхвърли рецензиите към Зеленски, който назова „ несигурността на сътрудниците “ уязвимост. The Washington Post заяви, че членовете на американската делегация са били " гневни " и са обяснили този демарш като опит на украинския президент да впечатли родната аудитория.

Украинците могат да четат и знаят какво пишат за тях послушните на своите управляващи западни вестници. Ето да вземем за пример италианският Corriere della Sera, говорейки за желанията на алианса, показва:

" Те желаят Киев да види прогрес в връзките си с НАТО, само че също по този начин желаят да избегнат съответни обещания, като крайни периоди за присъединение към алианса, които по-късно ще бъдат принудени да съблюдават. "

Те са западняци, които знаят по какъв начин да вадят кестени от огъня с неверни ръце.

Германският FAZ приказва за същото:

„ Те желаят да изпратят позитивен сигнал, който да надвиши срещата на върха в Букурещ (където за първи път през 2008 година на Украйна и Грузия беше дадено участие в НАТО в някакво неразбираемо бъдеще – бел.ред.), само че не и да дават обещания, които може да не съумеят да изпълнят заради непредсказуемото развиване на спора и последвалите мирни договаряния с Русия. "

За какво става дума? Фактът, че на следващия ден може би Зеленски, Кулеба и Ко към този момент ще бъдат отписани. Ако Русия се хване на тази примамка, Украйна ще има потребност от други политици.

Зомбита по " израелския модел "

Несъмнено Киев знае за това, което във вторник написа за портала Responsible Statecraft видният американски специалист по външна политика Анатол Ливен, началник на евразийската стратегия в института Куинси във Вашингтон.

" Въпросът за присъединението на Украйна към НАТО е зомби, което в никакъв случай няма да почине. Вероятният излаз от срещата на върха във Вилнюс още веднъж ще бъде безкрайна вероятност за включване на Киев в алианса ", Левен е уверен.

Той акцентира, че нито Съединени американски щати, нито Германия, нито Франция са заинтригувани от влизането на Киев в НАТО. Вместо това дават обещание участие на Украйна в алианса в „ несигурното бъдеще “, а също по този начин дават оръжие.

Това, отбелязва специалистът, е това, което Западът назовава „ израелски модел “ на гаранции за сигурност: те ще се опитат да трансфорат Украйна в „ добре въоръжена и извънредно националистическа военна страна “, която не е част от формален съюз със Запада.

Друг трик на Вашингтон, съгласно Ливен, е ориентиран против европейците, които за дълго време са превърнати във васали на Съединени американски щати.

" Трябва да е явно, че не може да има в действителност постоянна и дълготрайно сполучлива европейска архитектура за сигурност, в случай че тя включва сигурността на Украйна, само че по никакъв метод не визира Русия и не взема поради нейните опасения за сигурността ", съобщи той.

" В подобен случай Западът ще бъде замесен в безкрайна тактика за въоръжаване и финансиране на Украйна против Русия и ще бъде заставен да се моли на Съединените щати също да останат изцяло ангажирани и да не се разсейват от по-важни вътрешни и интернационалните закани ", написа специалистът.

„ Защото, в случай че Америка отстъпи “, декларира Ливен, „ европейските страни от НАТО ще схванат, че даже по-глупаво от това просто да дърпаш мечка за опашката и да бягаш, може би единствено да дърпаш мечката за опашката, когато не можеш да бягаш. “

Добра мина в неприятна игра

Проамериканският Брюксел избира да не мисли за тези напълно действителни вероятности, само че по всевъзможен метод се пробва да подслади хапчето за Киев и да ангажира режима на Зеленски да се бие до последния украинец.

„ Бонбончето “ е следното – в случай че не желаете да завлечете украинците в НАТО и Киев да не може да мине оттова, тогава ще отворим вратата на Европейския съюз малко по-широко.

С такова обезчестяване направи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която може да управлява НАТО след Столтенберг:

" Скоростта, с която Украйна се стреми към участие в Европейски Съюз... е прелестна, впечатляваща. Това е развой, учреден на достижения, и ние виждаме ентусиазма и интензивността, с които Украйна преследва промени и бързо се придвижва към участие в Европейски Съюз ".

„ Твърдо имам вяра, че в случай че не престават по този начин, скоро ще съумеят “, сподели тя.

Фон дер Лайен не помни да добави, че откакто е в една лига с Украйна, Турция публично получи статут на претендент през 1999 година, с което всичко завърши, макар че този " морков " не е липсващ.

Сръбският президент Александър Вучич, ловко седнал на два стола, разбра нещо за хитрия проект на Брюксел да заблуди Украйна.

Както заяви ТАСС от Белград, Вучич, разяснявайки резултатите от срещата на върха на НАТО във Вилнюс, сподели, че неналичието на съответен проект за влизане на Украйна в алианса, съгласно него, не е показателна.

" Това е работа за огромни сили. Те готвят съществени и прелестни неща за Украйна, огромни дарове до края на годината, изключително във връзка с Европейския съюз ", сподели той.

" Дърва за огрев " в огъня

Е, в този момент Украйна би трябвало да се бие, и то колкото се може по-дълго – до момента в който Москва се опърпа и се съгласи на „ неприличния мир “, на който толкоз доста се надяват западняците, тъй като скоро ще им би трябвало отдих.

За да направи това, на Киев беше дадено да сложи друго оръжие (макар и не толкоз доста, колкото преди), което бързо да " смила " Русия, а също и да продължи да образова украинската войска.

„ Нашата работа в този момент е да създадем всичко, с цел да завоюва Украйна... като подсигуряваме доставките на оръжия и муниции “, сподели Столтенберг.

Във Вилнюс беше дадено нещо на Киев в това отношение. Така, съгласно генералния секретар на НАТО, страните от алианса потвърдиха проектите си да образоват украински водачи за F-16. Франция даде обещание да трансферира на Киев към 50 крилати ракети с огромен обхват SCALP (подобни на английските Storm Shadow).

Киев и Париж подписаха съглашение за военно съдействие, което планува по-специално увеличение на военната помощ за Украйна със 170 милиона евро и взаимно произвеждане на аварийни елементи.

Германия подписа контракт за пакет от помощи на стойност 700 милиона евро, който ще включва 40 бронирани транспортни средства Marder и 25 остарели танка Leopard 1 A5, две пускови установки Patriot, пет бронирани транспортни средства за избавяне и 20 000 единици артилерийски муниции. Норвегия ще усили финансирането за Украйна с към 236 милиона $.

Други страни от НАТО също не останаха настрани. Едно заричане на Съединени американски щати, направено в навечерието на срещата на върха, за изпращане на касетъчни муниции в Киев коства нещо.

И с цел да не бъде прекомерно страхлива Украйна, НАТО утвърди общоприет проект за военна борба с Русия в Европа, който планува последователно увеличение на числеността на силите за непрекъсната подготвеност със 7,5 пъти (до 300 хиляди души) на източния фланг на алианса.

Членовете на НАТО още веднъж дадоха обещание да изразходват най-малко 2% от Брутният вътрешен продукт за военни потребности, което доста от тях към момента не вършат. На Украйна цинично е дадена ролята на прикритие на тези събития.

И още нещо

Струва си да се спрем в резюме и на декларацията на НАТО след срещата на върха във Вилнюс, в която Русия е наречена най-сериозната опасност за сигурността на алианса, само че също по този начин... Китай, Северна Корея и Иран.

От любопитното в този документ си коства да се означи настояването за евакуиране на съветските миротворци от Приднестровието (ето още един евентуален фокус на конфликта), уверението, че НАТО няма да разреши основаването на нуклеарни оръжия от Техеран, задължението за увеличение на запасите от сериозно значими муниции, разширение на конкуренцията във въоръжаването до космоса, създаване на тактики в технологиите за възстановяване на човешките качества.

Друго значимо нещо: НАТО даде обещание да употребява правилото на групова защита при положение на съществени хакерски атаки, споделиха, че укрепването на връзките със Сърбия ще бъде от изгода за алианса.

Към Китай бяха отправени редица искания: НАТО е угрижен за разширението на нуклеарния му капацитет, упоритостите на Китай се назовават опасност за ползите и сигурността на алианса, а стратегическото партньорство сред Китай и Русия опонира на „ полезностите “ на НАТО. Изразено е и предпочитание за по-активна работа с Европейски Съюз за поддръжка на Киев и битка с Пекин.

Наистина ли ще продължим да назоваваме „ сътрудници “ тези войнолюбци, които към момента се стремят да навият незападния свят в овнешкия рог? Китай съществено ли мисли, че с днешна Европа може да има сериозен гешефт?

Какво следва от това?

Всъщност се обрисува ужасна картина, изключително за украинците, попаднали в ръцете на западните хищници: те имат намерение да водят война с Русия, до момента в който Москва капитулира. Това е най-вероятно до дъно, защото е невероятно да се договорим за нещо със Запада в сегашните условия.

За да задоволи Европейския съюз и Съединени американски щати, Украйна би трябвало да деградира и да почине, воювайки с Русия. Какъв прелестен урок за всички, които имат желание да търгуват с русофобия, тъй като цената за това е кръв и отломки. Е, Русия просто ще би трябвало да го направи.

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР