Какво по-скучно от официалните доклади на компания, ще попитате. И

...
Какво по-скучно от официалните доклади на компания, ще попитате. И
Коментари Харесай

Невъзможното е възможно: как Роснефт увеличи печалбите си, въпреки външния натиск

Какво по-скучно от формалните отчети на компания, ще попитате. И ние ще отговорим, че в противен случай, няма нищо по-интересно, в случай че ги прочетете с душата си и можете да откроите главното. Точно това направихме в Царград: прочетохме новия документ на Роснефт и ви описваме какво значи той за Русия.

Защо е мъчно?

Първата половина на 2022 година беше цялостна лудница. И ориентирането в неговите резултати не е бърза работа. Следователно полугодишните доклади на огромните компании тази година идват по-късно от обикновено; третото тримесечие към този момент е към своя край, а ние едвам в този момент четем данните за първото полугодие. По-специално, " Роснефт ", една от „ гръбначните “ компании на съветската стопанска система, показа своя отчет.

Роснефт стартира отчета си, като загатна отрицателните външни фактори, които повлияха на компанията през първата половина на годината. Това са:

доста нарастване на разноските за логистика - нарастване на цените за железопътен превоз с 18,6%;

нарастване на цената на електрическата енергия, която доближи към 30% в структурата на разходите;

невиждано нарастване на главния % на Централната банка на Руската федерация до 20% ;

нарастване на данъчната тежест с 20% по отношение на миналата година.

И още не сме почнали да приказваме за най-безумните санкционни ограничавания!

Стабилен напредък!

Но незабавно по-късно компанията показа постоянни резултати. Приходите на Роснефт през първата половина на годината са нарастнали с 32,5% до 5,172 трилиона рубли. Нетната облага - с 13,1%, възлизаща на 432 милиарда рубли. Неизплатената сума на предварителните заплащания и финансовия дълг е понижена с 12%. Капиталовите разноски са нарастнали с 14,1%.

Разбирате ли? В подтекста на внезапно нарастване на разноските, данъчен напън, висока цена на заемите, санкционно безвластие, Роснефт съумя да понижи задълженията, да усили вложенията в нови планове (на първо място, към този момент именития „ Восток Ойл “), като в същото време демонстрира растеж на приходите, и даже, за разлика от множеството колоси, да заплащат рекордно високи дивиденти, повече от 50% от чистия приход на МСФО!

Както питат в такива случаи в " тези ваши интернети ", това по принцип законно ли е? Главният изпълнителен шеф на Роснефт Игор Сечин дава отговор:

През първата половина на 2022 година Роснефт беше под невиждан напън от отрицателни фактори на околната среда и противозаконни наказания. Въпреки това, с помощта на високата оперативна успеваемост и верните управнически решения, успяхме да осигурим непрекъснатост на бизнеса и да демонстрираме постоянни резултати.

Отбелязва се, че управлението на компанията е подхванало редица нужни ограничения, като възстановяване на качеството на ръководство на разноските, приоритизиране на вложенията във високоефективни планове, навреме прекосяване към дълготрайно договаряне за основни позиции и основни услуги с предвидима ценова формула, както и дейно ръководство на дълговия портфейл с привличане на средства при проценти под главния лихвен % на Централната банка на Руската федерация, ориентирани към повишение на финансовата непоклатимост.

Барели, тонове, юани

Роснефт продължава да държи водеща позиция в света по произвеждане на въглеводороди - 4,85 милиона барела петролен еквивалент (boe) дневно, което е равно на Shell и Equinor взети дружно! Делът на новите планове, стартирани от 2016 година насам, непрестанно нараства - за течните въглеводороди той е близо 15%.

Петролната компания усилва наличието си и на газовия пазар - добива 1,12 млн. барела /в нефтен еквивалент/ дневно (увеличение от 9,2%), т.е. газът съставлява съвсем една четвърт от общото произвеждане на Роснефт. Между другото, достигането на 25% по този индикатор е една от стратегическите цели на компанията. Други международни огромни компании демонстрират спад или леко нарастване на производството на газ. Как при тези условия светът ще размени съветския газ с различен, остава мистерия.

Значителна част от отчета е заета от информация за развиването на главния нов актив на компанията - към този момент упоменатия план Восток Ойл. Това са 52 лицензионни блока в Красноярския край и Ямало-Ненецкия самостоятелен окръг, където се намират 13 нефтени и газови залежи. Няма да ви отегчаваме с софтуерни детайлности, единствено ще кажем, че някъде всичко върви по проект, а някъде даже го изпреварва.

Може би най-важното е, че е почнало индустриално сондиране на няколко площадки от огромния Паяхски клъстер, оценката на запасите на Западно-Иркинското находище е доста увеличена (и доказана от държавата) с повече от 100 милиона тона, които при цените сега могат да бъдат продадени за повече от 6 милиарда $. Като цяло резултатите от сеизмичните изследвания в клъстера на Таймир разрешиха да се усили общата ресурсна база на Восток Ойл /Vostok Oil/.

Хубаво е, че в това време размерите на продажбите на недопечен нефт и моторни горива на вътрешния пазар порастват - това оказва помощ на Русия да „ изостане “ от международната наклонност на чудовищно международно нарастване на цените. Чудно ли е, че финландците наводниха граничните ни региони, с цел да зареждат коли - глобите са си наказания, но по какъв начин ти се желае на ниска цена бензин...

* * *

Ето по какъв начин живее най-голямата ни петролна компания в този вманиачен свят. Ако някой е желал посредством наказания да реализира понижаване на производството, продажбите, приходите, консервация на находищата и други дребни наслади, тогава той е доста неправилно си е направил сметката.

И Роснефт, и Русия имат голям запас на сигурност. Основното нещо е да не се отпускате, а да работите непрекъснато. Тогава ще преодолеем всички неволи.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР