Какво по-патриотично от това да хапнеш една топла баничка с

...
Какво по-патриотично от това да хапнеш една топла баничка с
Коментари Харесай

Нещата, които мислим за български, но не са! Айрянът, чалгата и още...

Какво по-патриотично от това да хапнеш една топла баничка с айрян? Ами, както се оказва – много неща. Много от обичаните ни типично “български ” феномени в действителност са зародили в чужбина. Ето някои от тях:

Баничката с айрян

Най-емблематичното българско дуо (след Андреа и Кобрата) – баничката с айрян, в действителност идва от... Близкия Изток. Трудно е да се каже къде тъкмо е основана баницата, само че нейният " родственик ” – бюрекът, е донесен тук при нахлуването на Османската Империя. Същото може да се каже и за айряна, който и до през днешния ден е константа в множеството турски дюнерджийници.

Виж още: Здравословните привички, които ни вредят! Спрете ги незабавно!

Чалгата

Чалгата е същински мулти-балкански феномен: ритмите (очевидно) са ориенталски, само че най-близкият ѝ роднина е сръбският турбо фолк, зародил по времето на Югославия. В този ред на мисли: въодушевеното “Айдеее! ”, което си викаме в чалготеката, също е турска дума...

Жълтите павета

Оцветените в охра улици са емблематични за центъра на София, само че малко хора знаят истината за произхода им. Историята на жълтите павета провокира доста митове – като тази, че са бракувани от Виена, чиято администрация не ги желала, тъй като са прекомерно хлъзгави... Единственото нещо, което е доказано сигурно е, че са създадени в Унгария.

“Бански на лалета ”

Култувата детска мелодия в действителност е кавър на песента на Брайън Хайлънд от началото 60-те години – “Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polkadot Bikini ”. Друга класика от ученическите ни години – “Две кебапчета крилати ”, пък употребява инструментала на “Speedy Gonzales ” на Пат Буун.

Виж още: Ефектни, лесни и с малко артикули: Рецептите за коледните сладки, които си заслужават!

Млякото с ориз

Оказва се, че този типично бабин десерт е известен по целия свят – от Източна Азия до Щатите и Англия, където го назовават “оризов пудинг ”. Във Филипините го подготвят с шоколад, а в Турция го пекат на фурна... Всъщност, разновидностите на мляко с ориз са толкоз доста, че никой не знае тъкмо къде е зародила рецептата!

Изображение:https://www.facebook.com/matekitchencom ; https://www.facebook.com/AzisOfficial

Източник: vbox7.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР