Какво отличава зимните от всесезонните, и кога имате нужда от

...
Какво отличава зимните от всесезонните, и кога имате нужда от
Коментари Харесай

По-широки или по-тесни гуми през зимата?

Какво отличава зимните от всесезонните, и по кое време имате потребност от тях

Всяка есен няколко милиона водачи в България се изправят пред една и съща алтернатива: да влагат ли в зимни гуми. 

МНОЗИНА СА УБЕДЕНИ , че по този начин наречените всесезонни гуми са тъкмо това - универсално решение, което прави работа през всички сезони. Това е безусловно правилно, в случай че карате единствено в града, не ходите по планини и сте склонни да се откажете от колата, когато вали сняг или улиците са заледени. Но във всевъзможни други условия разликата сред всесезонната и зимната гума е най-малко 20% повече сцепление - а 20 % е разликата сред това да завиете или спрете в точния момент, или да се бухнете в крайпътната пряспа. 
ЗАЩО Е ТАКА?  Защо производителите, въоръжени по всевъзможен начин на модерната просвета, все по този начин не могат да създадат гума, която да работи еднообразно добре когато и да е?

ОТГОВОРЪТ Е МНОГО ПРОСТ:  защото ние желаеме от гумите си взаимоизключващи се неща. Искаме да са задоволително твърди, с цел да понасят високи скорости и да се износват постепенно. Но желаеме и да са задоволително меки, с цел да имат оптимално положително сцепление с асфалта. Искаме да имат оптимално огромна контактна повърхнина на изсъхнало, само че и задоволително огромни канали да водят водата и кишата, когато вали. Това е същото като да поискате обувка, която да става за плажа, за планината и за маратонско тичане. Съвременната технология може да ви предложи рационален компромис сред тези неща. Но въпреки всичко той си остава компромис. 
ВСЕСЕЗОННИТЕ ГУМИ СА ОТЛИЧНО РЕШЕНИЕ  за страни като прилежаща Гърция. Но за България с нейните континентални зими използването им в сняг и лед е рисковано. 
Нека обаче първо забележим какви са главните разлики. 

НЯКОИ ЛИЧАТ ОТ ПРЪВ ПОГЛЕД:  всесезонната има малко по-проста конструкция на протектора и по-дълбоки канали за отклоняване на вода. 
Зимната има несравнимо повече ламели - и всеки е умислен по този начин, че да дава най-много сцепление при разнопосочни сили. Каналите тук са проектирани по този начин, че да събират снега, и постоянно дъната им са полирани, с цел да го изхвърлят по-лесно встрани. Всесезонна (вляво) против зимна гума. Структурата на протектора при зимната е доста по-сложна, с цел да обезпечи освен по-добро прекъсване, само че и повече отбрана против странично поднасяне. Снимка Continental

ВСЕКИ ПРОИЗВОДИТЕЛ  си има и свои истински решения, като да вземем за пример тази система за отклоняване на вода при Continental Winter Contact. Идеята е, че от самото търкане сред гумите и леда най-горният му пласт се стопява и образува воден слой сред гумата и повърхността. Тези канали под протектора са особено замислени да отведат тази влага, преди да ви е подхлъзнала. 
В същото време гумата дава оптимално огромна контактна повърхнина, която при летните й аналози е понижена от каналите.  МЕЖДУ ДРУГОТО ЕКСПЕРТИТЕ  съветват да ползвате малко по-широки гуми през зимата, в сравнение с през лятото. Вярно е, че по-голямата широчина утежнява представянето върху свеж, неутъпкан сняг, и прави гумата малко по-податлива на аквапланинг. Но за сметка на това тя има сензитивно повече сцепление на изсъхнал път, на утъпкан сняг или на лед, и стопира по-добре на мокро. 
 

automedia.investor.bg

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР