Какво определя формата на едно яйце? Този въпрос, разискван от

...
Какво определя формата на едно яйце? Този въпрос, разискван от
Коментари Харесай

Формата на яйцата е такава, защото... птиците летят

Какво дефинира формата на едно яйце? Този въпрос, обсъден от учените стотици, а може би и хиляди години, най-накрая получи своя отговор. Според учени, формата на птичите яйца има директна връзка със способността на птиците да летят, написа научното издание Science News.

Формата на яйцата на всички птици е доста сходна — заоблена, леко заострена в единия край и по-тумбеста в другия. Въпросът за какво това е по този начин е зародил в мозъците още на античните учени като Аристотел.

Според една доктрина тази характерна форма не разрешава на яйцата ще се изтърколят прекомерно надалеч от гнездото.

Все отново би трябвало да се означи, че формата на яйцата при другите птици варира и в случай че някои яйца са много сходни и си наподобяват, то други очевидно се разграничават. Например совите снасят съвсем кръгли яйца, до момента в който яйцата на колибритата са мощно издължени.

 Екип от учени от Университета Принстън, воден от Мери Стодард, съумява да изясни както приликите и сходствата, по този начин и разликите във формата. В своята публикация, оповестена неотдавна в списание Science, учените изясняват морфометричните, механистичните и макроеволюционните разбори на формите при яйцата на 1400 типа птици.

Авторите на проучването употребяват голямата сбирка от яйца и птичи гнезда, която се съхранява в Музея по зоология на гръбначните организми в Бъркли. Цифровизирани са изображенията на яйца от над 1400 типа птици, събрани в сбирката. Мери Стодард и екипът ѝ са се нагърбили със задачата да напишат стратегия, която да може да ги разпознава по фотоси и бързо да дефинира тяхната точна дължина, широчина и форма.

Програмата, наречена Eggxtractor, проучва автоматизирано съвсем 50 000 яйца от онлайн сбирката на музея и пресмята коефициента им на елиптичност, показващ до каква степен са надалеч от идеалната сферична форма. Благодарение на тези данни учените получават нещо като "карта ", на която яйцата на другите типове птици са разпределени според от размера на този коефициент, както и степента на заостреност — разликата сред тъпия и острия край.

При изследването екипът разкрил, че формата на яйцата е едва обвързвана с типа и формата на гнездото или с броя на потомството — каквато е една от хипотезите по тематиката.

 След дълги и щателни изследвания и инспекции екипът на доктор Стодард разкрил, че формата на едно яйце е директно обвързвана с формата на крилата на съответния тип птици, която пък е обвързвана със степента на интензивност и нуждата от хвърчене. Видовете, които летят по-често и по-далеч, имат по-издължени и заострени яйца. Тези, които летят единствено понякога, снасят по-закръглени, обли яйца.

Учените допускат, че тази форма разрешава на интензивно летящите птици да поддържат по-добра аеродинамика на полета и да приготвят подобаващата за това форма на тялото. По-широката и закръглена форма изисква по-голям тазов пояс за снасяне при еднакъв размер на яйцето, което не се отразява добре на способността на птиците да летят.

Накратко геометрията на птичите яйца и вариациите във формата им е обвързвана с полета и със законите на аеродинамиката.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР