Какво общо имат турската лира, иранският риал, руската рубла, индийска

...
Какво общо имат турската лира, иранският риал, руската рубла, индийска
Коментари Харесай

Скокът на долара - идва ли нова световна финансова криза

Какво общо имат турската лира, иранският риал, съветската рубла, индийска рупия, аржентинското песо, чилийското песо, китайският юан и южноафриканският ранд?

Всички те стремглаво падат тази година, а някои от тях се сринаха фрапантно единствено в последните седмици. Но това не е цялата история. Цялата история включва и обстоятелството, че тези страни стоят върху тиктакащата бомба на деноминираният в долари дълг, написа Джейкъб Шапиро в „ Геополитикал фючърс”.

Съединени американски щати заплашиха Турция и… внезапна офанзива против лирата

Историята стартира през 1990 година, когато доста страни потеглят да натрупат огромни задължения деноминирани в американски долари. Това е ефикасен метод да дадат начален подтик на икономическата интензивност и до момента в който личната им валута е мощна по отношение на $ начинанието е съвсем лишено от риск. От 1990 година до 2000 година деноминираните в долари задължения на разрастващите се страни скачат от 642 милиарда на 2,17 трилиона.

Ердоган: Съединени американски щати желаят да забият нож "в гърба “ на Анкара

Проблемът може би в този момент става ясно. Деноминираният в долари дълг се е раздул като балон. Според последния отчет Банката за интернационалните разплащания, сумата на доларовите отговорности на развиващия се свят е достигнала 11,5 трилиона $, към края на март 2018 година

А повишаването на щатската валута оскъпява обслужването на дълга. Проблемът може да докара до нова финансова рецесия, в случай че балонът се спука.

Меркел към Ердоган: Силната турска стопанска система е значима за нас

Около 200 милиарда $ или съвсем 50% от външния дълг на Турция е деноминиран в долари. Сумата е близо два пъти по-голяма от турските валутни запаси. А увеличението на лихвените равнища от Федералния запас в Съединени американски щати е едвам първоначално си.

Но турската лира не е сама. Най-силен бе спадът на аржентинското песо, чиято стойност по отношение на $ се намали с 9,5% единствено през седмица, както и южноафриканския ранд, който падна с 8%. Индонезийската рупия загуби над 1%. Чилийското песо поевтиня с 3,4%, до момента в който индийската рупия удари рекордно ниски равнища по отношение на $ на 14-ти август.

Мексико е най-големият дебитор в долари след Китай от разрастващите се страни. Мексиканският дълг възлиза на 271 милиарда $. Засега песото е устойчиво, само че предстоят договарянията със Съединени американски щати за смяна на изискванията на Споразумението за свободна търговия в Сверена Америка (НАФТА).

Освен страните, които са най-уязвими от мощния $, има и 6 други – Бразилия, Индия, Южна Кория, Малайзия, Русия и Южна Африка се изправят пред проблеми от друго естество.

Те разполагат със обилни валутни запаси, а доларовите им задължения са относително дребни, по отношение на размера на стопанските системи им. Проблемът при тях е повишаването на обслужването на отговорностите им, само че и увеличението на цените на вносните артикули, което форсира инфлацията.

Най-изолирани от настъпващата валутна рецесия са Китай и Саудитска Арабия. В последните седмици Пекин беше подложен на напън, само че до момента не е разрешил на юана да падне прекомерно ниско. Китай има външен дълг от 548 милиарда $, само че това е едвам 4% от брутният вътрешен артикул на страната. Освен това разполага с валутни запаси от 3,2 трилиона $.

Саудитска Арабия също има обилни валутни запаси. А там работи и валутен ръб, обвързващ риала с $.

Турската стопанска система ще се утежни, преди да стартира да се възвръща. Но по-важният въпрос е дали рецесията може да се популяризира и към други уязвими страни. Към този миг най-притеснителни са Аржентина, Мексико, Индонезия и Чили. Твърде рано е да обявим това за световна финансова рецесия, само че е очевидно, че ставащото в Турция не е просто турски проблем.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР