Какво общо имат турската лира, иранският риал, руската рубла, индийска

...
Какво общо имат турската лира, иранският риал, руската рубла, индийска
Коментари Харесай

Заформя ли се криза през 2018 г.?

Какво общо имат турската лира, иранският риал, съветската рубла, индийска рупия, аржентинското песо, чилийското песо, китайският юан и южноафриканският ранд?
Всички те стремглаво спадат тази година, а някои от тях се сринаха фрапантно единствено в последните седмици. Но това не е цялата история. Цялата история включва и обстоятелството, че тези страни стоят върху тиктакащата бомба на деноминираният в долари дълг. Това написа в собствен разбор Джейкъб Шапиро от " Геополитика фючърс ".
Историята стартира през 1990 година, когато доста страни за почнаха да акумулират огромни задължения деноминирани в американски долари. Това беше ефикасен метод да дадеш начален подтик на икономическата интензивност и до момента в който личната им валута е мощна по отношение на $ това е едно начинание съвсем лишено от риск. От 1990 година до 2000 година деноминираните в долари скочиха от 642 милиарда на 2.17 трилиона.
Проблемът може би в този момент става ясно. Деноминираният в долари дълг се е раздул като балон. В последния си отчет Банката за интернационалните съглашения деноминираният с американски долари дълг към не банкови кредитополучатели е достигнал до 11.5 трилиона $ през март 2018, което е връх за 55 години откогато банката следи данните. Междувременно доларът ускори позициите си след внезапното световно възобновяване след рецесията през 2008 година, Тъй като валутите на някои от задлъжнелите страни отслабват по отношение на $ за техните страни става все по-трудно да заплащат задълженията си. Това би могло да бъде балон, който чака да се появи, изключително в случай че въпросните страни нямат вариантите или паричната политика да се защитят.
Турция не е сама
Такъв беше казусът с Турция, която е изключително податлива на капризите на обезценяването на валутата. Стойността на лирата намаляваше от известно време, само че се срина трагично в последната седмица. Тъй като съвсем 200 милиарда $, или съвсем 50% от външния дълг на страната е деноминиран в американски долари. Тази обстановка прогресира още повече поради комбинацията от политическа неустановеност, неортодоксална парична политика и най-важното нарастването на лихвените проценти в Съединени американски щати. Деноминираният в долари дълг на Турция в този момент е съвсем двойно по-голям от външните ресурси на страната.
Но Турция не е сама. Редица нови пазарни валути, които към този момент се бяха открили на пазара започнаха да понижават с новината за гибелта на лирата. Най-очевиден бе спада на аржентинското песо, чиято стойност по отношение на $ спадна с 9.5% единствено за седмица, както и южноафриканския ранд, който падна с 8%. Други валути също бяха наранени – чилийското песо да вземем за пример падна с 3.4% през миналата седмица до момента в който индийската рупия удари рекордно ниски равнища по отношение на $ на 14-ти август.
Какво общо имат тези 13 страни включени в листата пуснато то Банката за интернационалните съглашения. Заедно те съставляват 62% от всички деноминирани в долари задължения държани от разрастващи се стопански системи. Турция беше една от най-уязвимата в листата, само че други четири страни се изправят пред същите провокации. Това са Аржентина, Мексико, Чили и Индонезия. Аржентинското песо към този момент стартира да пада. Правителството разгласи, че ще продаде своите запаси на стойност 500 милиона $, с цел да увеличи рейтинга на интерес и да спрат спада на песото.
И ето го Мексико, което с ъс своите 271 милиарда $ дълг има максимален дял от деноминираните в долари задължения в листата, с изключение на Китай. Като този дълг неведнъж надвишава формалните запаси. Също както при Турция и при Мексико деноминираният дълг е непропорционално огромна част от външния дълг на страната, жестоко казано към 60%. (За съпоставяне външния дълг на Мексико съставлява 39% от Брутният вътрешен продукт на страната, което значи, че въздействието на $ в стопанската система е мощно.) До този миг мексиканското песо е устойчиво. За една година е спаднало единствено с 0.3% Но в случай че мексиканското песо стартира да отслабва на фона на по-трудните от предстоящото договаряния за НАФТА, политическата неустойчивост към новия президент и други случайности, то Мексико ще бъде в също толкоз неприятна обстановка, колкото е и Турция в този момент.
Историята е сходна и за Индонезия и Чили. От двете наподобява Индонезия е в по-добра форма с 39% дълг от Брутният вътрешен продукт, като 47% от този дълг е деноминиран в долари. Но индонезия няма доста запаси и сега демонстрира сигнали на намаляване с близо 10% спад по отношение на $ за миналата година. Дългът на Чили е към 66% от Брутният вътрешен продукт на страната, като запасите и са 1/3 от целият най-вече доминиран от долари дълг на страната, който е на стойност 100 милиарда $.
Различни проблеми
Освен страните, които са най-уязвими от мощния $, има и 6 други – Бразилия, Индия, Южна Кория, Малайзия, Русия и Южна Африка се изправят пред проблеми от друго естество. Например Южна Африка не е изключително задлъжняла. Правителството упорства, че няма да се намесва, с цел да спре рухването на рупия, само че това е само, тъй като нямат задоволително запаси, с цел да се покрие дълга. (Неговите 50.6 милиарда $ не могат да платят и 28% от външния дълг).
Още 5 други страни са в по-добра позиция, когато става въпрос за запаси. Въпреки, че те държат огромна част от деноминираният в долари дълг, те мат много по-големи запаси. Проблемът при тези страни е огромният външен дълг. Силният американски $ няма да осакати тези стопански системи, само че може да приложи задоволително напрежение, с цел да принудят парична намеса.
Особено добре изолирани от възходящата валутна рецесия са Китай и Саудитска Арабия. В последните седмици Китай беше подложена напрегнат, само че до в този момент не е разрешил на юана да падне прекомерно ниско. Китай има външен дълг от 548 милиарда $, само че това е едвам 4% от Брутният вътрешен продукт на страната. Освен това Китай има военни ресурси от 3.2 трилиона $ в непознати запаси, които той може да изтегли.
Саудитска Арабия също се е облагодетелствала от външни запаси, само че тя сигурно ще и се наложи да ги употребява. Саудитският риал е закрепен за дорапа. Това предлага непоклатимост, само че си има и цена. Страната би трябвало да продава и купува запаси, с цел да се оправи с закрепения курс. Въпреки, че Саудитска Арабия има задоволително пари, в действителност сега има по-малко в сравнение с преди. Страната харчи запасите си като в последните години сумата е стигнала до 233 милиарда $ от 2014 година Рияд сега няма дребни за решение проблеми, само че както наподобява до този миг валутната рецесия също.
Това надали е обстоен лист. Изследваните стопански системи съставляват единствено 37% от международният дълг деноминиран в долари, което значи, че там има още 7.2 трилиона $ в подобен тип дълг. Това, което стартира в Турция може да се популяризира и в други страни изключени от проучването на банката. И още веднъж Турция е извънредно податлива от нещо такова. Страната има малко спестявания и висока инфлация, само че отхвърли да вземе решението да увеличи интереса към валутата си, преди да стане прекомерно късно.
Голяма част от политиците основали тези стопански проблеми са към момента на независимост. Турската стопанска система ще се утежни, преди стане по-добре. По-важният въпрос е дали това може да се популяризира из други уязвими страни. Към този миг най-притеснителни са Аржентина, Мексико, Индонезия и Чили. Твърде рано е да обявим това за световна финансова рецесия, само че би трябвало да се замислим дали това, което се случва в Турция е просто турски въпрос.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР