Какво не знаем за маските като основен метод за предпазване

...
Какво не знаем за маските като основен метод за предпазване
Коментари Харесай

Какво не знаем за маските и как да ги използваме

Какво не знаем за маските като главен способ за предотвратяване от ковид и други вируси? Кой е най-подходящият сапун за стерилизация вкъщи? Отговори и препоръки за потреблението има даде проф. Емил Воденичаров, началник Катедра Хигиена, МУ - София пред Българска национална телевизия.
Маските са медицински и респираторни. Медицинските са трислойни – първият всмуква влагат, вторият е антибактериален, а третият отблъсква водните пари. Първият – изключително при говорене постоянно се овлажнява, по тази причина тези маски могат да се употребяват към 30 мин. – час. След това би трябвало да се сменят.
Респираторните маски се употребяват в работата при произвеждане – строителство, хранителна индустрия и прочие Там служащите по 8-12 часа ги носят – умишлено. Те са също за еднократна приложимост и са пригодени за 7-8 часа. Често пъти имат и клапа за дишане. Но минусът им е че са много по-скъпи.
Маските от плат – за многократна приложимост - налага се всяка вечер да бъдат минавани с ютия на пара или с парочистачка, с цел да бъдат убити възможните вируси и бактерии, попаднали в тях. Ако обръщаме от другата страна маските за многократна приложимост – това е погрешно потребление. При тези маски другите пластове имат разнообразни предопределения – изключително маските за еднократна приложимост.
В последно време от Канада, Германия и Израел идват вести за основаване на нов вид маска за многократна приложимост –може да се употребява до 200 пъти. Основата е с железни влакна и плат. Тя освен защищава от вируси, само че и ги убива, защото на повърхността се основават позитивни заряди, а знаем, че ковид е с негативен заряд. Когато попадне на маската, вирусът се деактивира и по този начин умира. Те към момента не са публикувани. В Германия следва да бъдат пуснати в произвеждане. Тези маски биха били потребни и за други вируси, което е светлина в тунела за всички на първа линия.
Шлемовете - Най-елементарно би трябвало да се дезинфектират с дезинфектант – с изпръскване и забърсване. В взаимозависимост от контактите, които има човек, се дефинира и какъв брой постоянно да се дезинфектират шлемовете. Поне на час би трябвало да се прави профилактика.
Повърхностите - в заведението е добре напряко след всеки клиент стерилизация на столовете и промяна на покривката. Това ще е най-рационално предписание за профилактика.
Има данни от Хонконг, че вирусът се задържа върху медицинските маски до 7 дни. Върху банкнотите - 2 денонощия. Най-дълго остава върху метал – да вземем за пример, монетите – 3 денонощия. Вирусът обича по-ниски температури и по-влажни зони - рискови пространства са баните, да вземем за пример.
Ултравиолетови лампи за стерилизация бяха публикувани хирургиите и детските градини. Недостатъкът тук е, че имат режим на работа – на 2-3 часа да се изключват, преди да се употребява отначало. Може да имат и нездравословно влияние върху хора в непосредствена непосредственост - изгаряне на кожата или увреждане на очите. Това са старите модели, при които не би трябвало да има хора в помещението. Новите – при тях даже може да участват хора в дезинфекцираното помещение – даже и деца.
Миенето на ръце – дневно към 90 пъти несъзнателно си пипаме лицето. За течния сапун има проучвания от Охайо, изследвали няколко учебни заведения. Как при 30 секунди миене на ръце с течен сапун има два разновидността – при течните, на които се сменя непосредствено контейнера – е безвредно. Но старите модели, в които се налива течен сапун са проблематични. Оказва се, че те задържат 26 пъти повече бактерии и ги придвижват върху измитите ръце. Най-добре е да  се употребява най-обикновеният корав сапун.
Трябва да съблюдаваме един от правилата на лекарите – на първо място да не вредим. Ако повишим нашата дисциплинираност, ще повишим и груповата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР