Какво не достига на ЦСКА за титлата е въпросът, който

...
Какво не достига на ЦСКА за титлата е въпросът, който
Коментари Харесай

ЦСКА има нужда от силна селекция

Какво не доближава на ЦСКА за купата е въпросът, който продължава да мъчи алените почитатели. Защо армейците се провалят в поредна акция в преследването на първото място макар афишираните високи упоритости? Имаха ли въобще покритие тези искания? Да, алените на моменти заплашиха съществено хегемонията на Лудогорец. На два пъти стигнаха до решаващи борби за първото място през 2018 и 2019 година, които можеха да ги приближат до заветната цел. Но нещо все не доближаваше. Това, че точковата разлика сред двата тима понижава през последните три години (от 16 през 2017-а, на 7 през 2018-а до 3 към момента), се дължи по-скоро на спадащото равнище на Лудогорец. ЦСКА сигурно не надгради по отношение на предходната година, а може би даже смъкна равнището.

Два са основните фактори, които армейците би трябвало да уточняват, с цел да имат покритие на претенциите за купа - селекцията и треньорският пост. В ЦСКА са успявали, когато са привличали качествени и настоящи на трансферния пазар играчи. Бърза информация демонстрира, че такава е била практиката освен до 1989 година, само че и преди всяка една от последните 5 трофеи, извоювани от ЦСКА след 1990 година. Традицията повелява ЦСКА да печели купата, когато взима най-хубавото от българското състезание, а при последните си три първи места прибавя сериозна класа и от чужбина, привличайки играчи, които се трансформират в звезди на отбора. На треньорската пейка пък са сядали хора с шампионски нрав. Ако върнем лентата обратно до лятото на 1991 година, ще забележим, че тогава ЦСКА нападна първото място с безспорен трансферен удар - притеглен е Йордан Лечков. Лече идва при армейците с 18 гола в 30 турнирни срещи с фланелката на Сливен в предходния сезон и като една от най-големите звезди в шампионата. Извежда воеводите и до купата на страната, като се разписва във вратата на ЦСКА във финала за 2:0. Заедно с него на " Армията " дебаркира и голмайсторът на Пирин Ивайло Андонов.

Двамата са головите машини на алените в шампионския сезон и това не е ненадейно, тъй като те идват със статут на потвърдени изпълнители. Иво Андонов ще стане главен голмайстор и в идващите две акции, както и в шампионския сезон през 1997 година Наред с тях е притеглен и Павел Дочев от Локо София. През зимната пауза на шампионския сезон 1991/1992 ЦСКА се укрепва и с един от най-актуалните халфове в шампионата - Кирил Метков, който по това време е суперзвездата на мощния тим на Локо София. Завръщат се Красимир Безински и Трифон Иванов, като първият влиза в съблекалнята с думите: " Здравейте първенци ". Тоест приказваме за лятна селекция, в която се открояват имената на Йордан Лечков, Ивайло Андонов и Павел Дочев, а през зимата тима укрепват Кирил Метков, Красимир Безински и Трифон Иванов. На скамейката пък е легендата Аспарух Никодимов, който заменя Димитър Пенев при започване на предходния сезон. Така Паро води тима съвсем година, преди да окомплектова шампионския си състав.

Урокът от купата през 1992 година е кристално явен - селекция от най-актуалните футболисти от българското състезание и потвърдена мощна фигура на скамейката значат златни медали в края на сезона. Тази формула ще докара алените и до идващите им четири трофеи. Сезон 1996/1997 е емблематичен във връзка с това по какъв начин се прекъсва протяжен интервал без купа.

По това време 4 години без златните медали се приемаше извънредно трагично от взискателната армейска аудитория. Шампионът с Етър и Левски Георги Василев е назначен за старши треньор още за пролетния дял на предходния сезон и по този начин получава задоволително време да избистри състава и да приготви шампионски тим и селекция. През лятото на 1996-а в ЦСКА се завръща голмайсторът Иво Андонов, притеглен е мечтаният и от Левски мотор на Локо София Иво Славчев, а същински трансферен удар е привличането на техничаря Костадин Видолов - безспорна звезда на Ботев Пд и най-хубав халф в шампионата. Неговото прекосяване в ЦСКА е все едно в този момент да вземеш Тодор Неделев. И макар че Коцето бе продаден през зимата на Бурсаспор, по гледище на Георги Василев незабавно му бе притеглен съответен заместител в лицето на Георги Йорданов. Ламята бързо пасва в схемата на Гочето и има сериозен принос за шампионския рейд напролет на 1997-а. През тази зима ЦСКА се раздели с Десподов и Мауридес, само че заместници не бяха привлечени. Армейците не означиха попадение в съвсем половината си турнирни мачове напролет (цели 6 нули в офанзива от 13 мача). Как да стигнеш до купата с такава липса на успеваемост пред гола? А че построяването на шампионски състав става още от миналата година го потвърждават назначенията на Паро Никодимов през 1990-а и на Георги Василев през януари 1996 година

През пролетта на 2002 година Стойчо Младенов пък получава картбланш да готви селекцията още два месеца преди формалното му вдишване на тима. През лятото на 2002-а е в ход може би най-силната алена селекция през новия век, която включва Велизар Димитров от Марек, за който е платена трансферна сума, един от най-актуалните млади играчи Емил Гъргоров от Локо София, за който е платена още по-сериозна трансферна сума, участникът на международно състезание през същото лято Макдоналд Мукаси, македонският национал Артим Шакири, който неотдавна бе вкарал неповторим гол против Англия на " Уембли ", и португалското крило Жоао Паоло Брито. Наред с Бадема и Велизар другото доста мощно трансферно попадение бе 20-годишният централен бранител Жоао Карлос, закупен за 400 000 $ от Вашку да Гама. Показателно е, че след ЦСКА той играе с триумф в Белгия, по-късно беше титуляр в най-богатия клуб в Източна Европа по това време Анжи, паралелно до Самуел Ето`о. Стигна и до гранда Спартак Москва.

Последните две червени трофеи не вършат изключение във връзка с наличието на мощна фигура на треньорската пейка и солидна селекция. През есента на 2004 година бяха сложени основите на бъдещата доста мощна отбрана, като до Ибрахима Гай бе притеглен Валентин Илиев, а за десен бек от словашкия Жилина е закупен Радослав Забавник, най-стабилния десен бранител на ЦСКА през новия век, който по-късно играе с триумф в чешкия гранд Спарта Прага и в Бундеслигата с екипа на Майнц. На полусезона бе платен и левият бек Тиаго Силва от Литекс, идва и Беноа Кое - едно от най-големите интернационалните имена, играли в България Ключова роля за сполучливия сезон изиграва треньорската промяна на полусезона на Ферарио Спасов с Миодраг Йешич. Начело с Йешич ЦСКА печели жадуваната 30-а купа.

И по този начин стигаме до последния шампионски успех от сезон 2007/08. Тогава отпред на тима още веднъж е Стойчо Младенов, а в лятната селекция свети нападателят Ней, закупен за солидна сума от португалски първокласен клуб. Той се отплаща с 14 турнирни гола, а вкарва и още три в евротурнирите, като собственоръчно отстрани Омония, разписвайки се и в двата мача с кипърския гранд. След това бележи и при злополучното 1:1 с Тулуза на " Армията ". Привлечен е и Маркиньос от Беласица, като за подписа му армейците се преборват с Левски. Тогава бразилецът е една от звездите в шампионата и ползата към него е доста огромен.

Като теглим чертата, не е мъчно да посочим основните фактори, които липсват на ЦСКА през последните години, с цел да се пребори за купата. Треньорският фактор и селекцията. Формулата за триумф е ясна и изпитана във времето.
 Тиаго: ЦСКА е най-хубавият тим в страната и сме привикнали с това
Тиаго: ЦСКА е най-хубавият тим в страната и сме привикнали с това

" Напускането на Любо Пенев беше ненадейно "
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР