Какво направихме с партньорите от коалиционното споразумение в туристическия сектор

...
Какво направихме с партньорите от коалиционното споразумение в туристическия сектор
Коментари Харесай

Доклад за извършена работа за първия месец от управлението на Министерство на туризма от министър Христо Проданов, като част от коалиционното споразумение


Какво направихме с сътрудниците от съдружното съглашение в туристическия бранш за един месец?

За един месец министър Христо Проданов направи 50 срещи публични и работни срещи с представители на сектора, асоциации и други. Срещите бяха за разбор на туристическия бранш, осъществен въз основа на получена информация от първоизточника за направа на проект за решение на проблемите на бранша.
От срещите стана видно, че бизнесът има проблеми с фрагментите, несигурността подбудена от заповедите, които се издават от Министерството на здравеопазването в последния миг без да бъдат съгласувани с пострадалите страни, неналичието на поддръжка от страна на държавния бранш, проблемите с инфраструктурата, имиджа на страната, визовия режим, рекламата, маркетинговите тактики при създаване на марката България, неналичието на надзор от страна на държавния бранш, което понижава качеството и добавената стойност на туристическия артикул, както и доста други проблеми свързани с туристическата промишленост. Коментира се обединяването на бранша, с цел да може браншът дружно с Министерство на туризма да вземат решение дружно, бързо и качествено проблемите в туризма.
Обсъдено бе и бъдещо съдействие България – Грузия и България – ОАЕ, както и нуждата да се отворят чартърни полети сред двете страни, което ще докара до увеличение броя на туристи идващи в България.Министър Проданов откри сезона в Банско и Пампорово, както и изложбата „ Български монументи под закрилата на ЮНЕСКО “ в „ Музея на туризма “ в София.Министър Проданов сближи връзките сред Министерството на туризма и Министерството на здравеопазването, като Ирена Георгиева – заместник-министър на туризма стана член на пандемичния комитет. Предстоят още срещи, като задачата е заповедите, касаещи туристическия бранш, да бъдат дискутирани и да бъдат взимани най-подходящите и щадящи решения за сектора и оправянето с пандемията.След извършена среща с Христо Стоичков стана ясно, че той ще бъде едно от лицата на България пред света.Относно финансовата поддръжка за сектора, за един месец министър Проданов, дружно с сътрудниците от съдружното съглашение одобриха:
1.Предложението за осъществяване на първата половина от 30 млн. лв. помощи за сектора;

2.Прието и предлагането за 6 млн. лв. помощи за туроператорите;

3.Договорени са по-добри условия за кредитиране на сектора от страна на Българската банка за развиване (ББР);

4.Прието предлагането за опазване на ставката от 9% Данък добавена стойност за ресторантьори, книги и бебешки артикули до края на 2022 г.;

5.Мярката за помощи 60/40 за туристическия отрасъл е удължена до края на 2022 г.;

6.Отворено е кандидатстването за втората половина помощи от 30 млн. лева за бранша;

7.Направено е предложение за ваучерите за храна да могат да бъдат употребявани и за туристически услуги, само че към този миг се чака утвърждение.

Предстоят още доста промени и работа от страна на Министерството на туризма, с цел да може да се усъвършенства секторът и напълно да почувства спокойствието, сигурността и поддръжката от страна на администрацията. Туризмът е извънредно значим за България и е нужна сериозна и взаимна работа от страна на институциите, с цел да се помогне на бизнеса да се развива и да се придаде тази добавена стойност на туристическата услуга, която България заслужава. Страната ни има всички нужни условия за това, само че към този миг липсваше целенасочена, ясно структурирана политика в интерес на туристическия бранш. В идващите месеци се чакат още доста промени, които безспорно ще допринесат за позитивното развиване както на туристическата промишленост, по този начин и на цялата стопанска система.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР