Какво можеше да видим в грандиозната експозиция, посветена на 500

...
Какво можеше да видим в грандиозната експозиция, посветена на 500
Коментари Харесай

Рафаело под карантина в Рим

Какво можеше да забележим в грандиозната експозиция, отдадена на 500 година от гибелта на ренесансовия занаятчия? И още шедьоври на художника на други места в италианската столица.

Голямата галерия, отбелязваща 500 години от гибелта на ренесансовия занаятчия Рафаело, е следващата жертва на ковид. Смятана за едно от събитията на годината, тя отвори порти в музея „ Скудерие дел Куиринале “ в Рим на 4 март, само че броени дни по-късно държавен указ затвори за неустановен интервал всички музеи в страната.

„ В резултат на министерския декрет от 8 март 2020 година музеят „ Скудерие дел Куиринале “ ще остане затворен за визити, до момента в който не бъдат издадени нови държавни разпореждания “, се споделя в уеб страницата на институцията.

Озаглавена просто „ Рафаело “, изложбата е с последна дата 2 юни 2020 година и към момента не се знае дали срокът ще бъде продължен, защото огромна част от творбите са предоставени в заем от музеи, които по контракт би трябвало да ги получат назад в избрания период. Вече са продадени над 70 хиляди билети, голяма част от тях онлайн. Експозицията бе оповестена от Министерството на културата на Италия като „ несравнима “ по мащаб и най-всеобхватното излагане на произведения на гения на Ренесанса в света. Включва повече от 200 шедьовъра – в никакъв случай до момента събирани на едно място – в това число картини и скици, както и творби на други художници от интервала. Около 100 от творбите са на Рафаело, 40 картини са от изложба „ Уфици “ във Флоренция, други идват от Лувъра в Париж, Националната изложба в Лондон и „ Прадо “ в Мадрид.

Освен изложбата в „ Скудерие дел Куиринале “, в Рим могат да се видят още шедьоври на художника, защото градът е дом на доста от неговите творби. В галерията на Ватиканските музеи, така наречен Пинакотека, която сега също е под карантина, се обитават два от най-известните шедьоври на художника – „ Коронацията на Дева Мария “ и „ Мадона ди Фолиньо “. Във Ватиканските музеи се намират и четири зали, част от жилището на папа Юлий II, които са изрисувани от художника – Залата на Константин, Залата на Хелиодор, Залата на подписването и Залата на Пожара в Борго.



Стенопис на Рафаело в Залата на Пожара в Борго, 1514 година, Ватикански музеи

В националната изложба „ Палацо Барберини “ се съхранява портретът на музата и държанка на Рафаело – Маргерита Лути, щерка на хлебар в Трастевере, известна като „ Форнарина “. В изложба „ Боргезе “ се намират три от картините на Рафаело – „ Дамата с еднорога “, „ Портрет на мъж “ и „ Оплакване на Христа “.

В Рим има редица още забележителности с творби на художника, които до неотдавна можеха да се видят гратис. Такива са да вземем за пример църквата „ Сант Агостино “, където се намира фреска с пророка Исая, и църквата „ Санта Мария каузи Паче “ с стенописи, изобразяващи четирите сибили в обкръжението на ангели.

Известен на първо място като живописец, Рафаело е имал задължения и като проектант. Освен че е един от основните архитекти на базиликата „ Свети Петър “, Рафаело проектира църквата „ Сант Елигио дели Орефичи “, шапката „ Киджи “ на църквата „ Санта Мария дел Пополо “ и популярната „ Лоджия на Рафаело “ във Ватикана.



Капелата „ Киджи “ в църквата „ Санта Мария дел Пополо “ по план на Рафаело, 1516 година, Рим

500-годишнината от гибелта на Рафаело трябваше да бъде маркирана освен в Рим, а по целия свят. В доста градове бяха планувани изложения, по-големите измежду тях трябваше да бъдат в Урбино, Милано, Лондон, Париж и Вашингтон.

Роден в Урбино през 1483 година, Рафаело Санцио е един от тримата велики майстори от интервала на Зрелия Ренесанс, дружно с Микеланджело и Леонардо да Винчи. Картините му са едни от най-важните мостри на хуманистичния напредък от това време, който се стреми да изследва смисъла на индивида в света посредством творби на изкуството, подчертаващи висшата хубост.

Рафаело се открива в Рим по покана на папа Юлий II, който го кани по предложение на архитекта Донато Браманте. Рафаело идва в края на 1508 година, когато е малко прочут в Рим. Скоро младият мъж съумява да направи усещане на папата и Ватиканския двор, а престижът му нараства с всеки минал ден. Освен с огромен гений, живописецът е талантлив и с приятна осанка – с течение на времето той става толкоз известен, че го назовават „ принца на художниците “.

В Рим Рафаело прекарва последното десетилетие от живота си. Тъкмо в града, където ренесансовият талант е основал най-големите си шедьоври и живее до кончината си, бе планувана и впечатляващата галерия, отдадена на 500 години от неговата гибел.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР