Какво може да е общото между противниците в България на

...
Какво може да е общото между противниците в България на
Коментари Харесай

Кой инструктира и координира кампаниите за "традиционните ценности" в Европа

Какво може да е общото сред съперниците в България на Истанбулската спогодба и Националната тактика за детето 2019-2030 година, мексикански мултимилионер, австрийски аристократи и съветски " православен олигарх "? Това е Agenda Europe - мрежа от над 100-150 души и организации от повече от 30 страни в Европа, работещи против открити човешки права, права на дамите и на половите малцинства. Формално открита през януари 2013 година, тази конструкция е окуражавана от Ватикана, подпомагана от консервативни протестантски и православни среди, има в детайли създадена тактика и оказва помощ професионално за предлагането на закони, тактики, начинания, походи и шествия.

За да няма рецензии, че следват религиозни правила и мотивация, те приказват за " естествения ред на нещата ", а крайната им цел е да трансформират освен закони на национално равнище, само че и да заемат позиции в интернационалните организации - в това число Организация на обединените нации, Европейския съюз и Съвета на Европа. В същото време техни представители редовно пробват да прокарат резолюции и закони, с които се уголемява определението за религиозна дискриминация и приемливост - в частност, против християните - с цел да бъдат третирани като престъпление рецензиите против техните възгледи за възбрана на абортите, половото обучение в учебно заведение, ограничение правата на хомосексуалните, признание равнопоставеност на " домашното обучение " и така нататък

Това твърди обстойно изследване, на Европейския парламентарен конгрес за репродуктивни права и права на пола (EPF), сплотяващ десетки депутати от 28 страни, представляващи разнообразни политически партии и групи.

В отчет на EPF от април 2018 година се показва, че съответно акцията в България против Истанбулската спогодба е дело на локални организации, координирани от основаният във Виена Алианс за отбрана на свободата (Alliance Defending Freedom International или ADF) с ръководител Пол Колмън.

 Схема с централата и офисите на AFD по света.
© adfinternational.org

Схема с централата и офисите на AFD по света.

Тази организация сполучливо съставлява пред Европейския съд за правата на индивида случая на Петя Димитрова от " Слово на живот " дружно с юристи Виктор Костов и Невеста Стефанова. Двамата българи са от Свобода за всеки - " правозащитна и издателска група, която пази (...) полезностите на обичайното семейство. Групата разгласи Националната тактика за детето 2019-2030 година за " плод на тоталитарно мислене ". Костов написа п оконкретен случай, че над България се оказва " външен напън, учреден на агитация и активизъм от про-хомосексуални деятели в посока цялостно морално и полово разграждане и извратено пояснение на теорията и практиката за човешките права ", че " източноевропейците като че ли по-усърдно (в съпоставяне със Запада - бел.ред.) пазят остатъците от християнската европейска цивилизация " и че не България не трябва да се поддава " на истеричните опити на малцинствени, само че авторитетни и обилно финансирани групи да проведат още един утопично-тираничен опит с българите и техните деца. "

Спомената ADF, с която си сътрудничат двамата български юристи, показва за финансирането си, че от 1994 година насам " е предоставила на юристи над 40 милиона евро посредством хиляди грантове, помогнали за финансиране на обособени проблеми и планове по света ". Базираната на вярата правна организация - както сама се дефинира ADF International, добавя, че " признаваме, че без финансова въпросите, доста от проблемите, които ние и нашите съдружници считат за значими, няма по какъв начин да бъдат повдигнати ".

 Пол Колмън.
© adfinternational.org

Пол Колмън.

Руснаците

На среща на Agenda Europe през 2014 година взе участие и Алексей Комов - тогава програмен шеф на съветската фондация " Св. Василий Велики ", учредена от Константин Малофеев, евентуално най-известният от богатите руснаци покровител на православни дела и медии, прочут и с активността си на Балканите през последните години. Днес Комов е консултант на ръководителя на Комисията по въпросите на фамилията и отбраната на чайчинството и детството към съветската патриаршия и началник на стратегия за поддръжка на фамилното обучение.

Той е член на управлението на Световния конгрес на фамилиите (WCF), който организира годишното си събиране през март във Верона, а Комов г онарича " платформа номер едно на консервативнот одвижение и последователите на обичайните фамилни цейнности допълнително от 80 страни по света ". Руската делегация на конгреса през март е от близо 20 души и един от главните акценти в изявленията е " предпочитаното право на родителите да избират такова обучение и образование, което считат най-хубаво за своите деца ". Под това нормално се схваща " фамилно обучение " и битка с " претенциите на страната да постанова на фамилията светските си полезности, апели за въвеждане на религиозно обучение в държавни и общински учебни заведения и опълчване на начинания за полово образование и приемливост към другата сеуксална еднаквост.

 Допреди година емблемата на WCF стоеше на уеб страницата на българската Асоциация
Допреди година емблемата на WCF стоеше на уеб страницата на българската Асоциация " Общество и полезности " Тя бе отстранена незабавно след обява на " Дневник " за тази организация.

Комов десетки пъти е взел участие в Италия през последните 7-8 години в " просемейни конференции ", вклюително на конгреси на извънредно дясната и евроскептична партия " Лига " на Матео Салвини. Сред " обичайните полезности " той изрежда и " срещу ювеналната юстиция, демократичния глобализъм и рамиването на националните обичаи ", както и " надзор над имиграцията, тъй като в една страна в никакъв случай не могат да се открият консервативни полезности и поддръжка за многодетните фамилии, в случай че държавното управление цени повече мигрантите, а не личните си жители като данъкоплатци ".

Руснакът е консултант на протоиерей Димитрий Смирнов, който като се изключи че управлява от 2011 година патриаршеската комисия по въпросите на фамилията, е бил началник на синодалния отдел за връзките на Московската патриаршия с армията и правоохранителните органи, а сега е декан на факултета за православна просвета към Военната академия на ракетните войски със страсетгическо предопределение.

 Алексей Комов на форума през март във Верона
© Pravoslavie.ru

Алексей Комов на форума през март във Верона

Американците

Но руснаците са единствено едно звено от мрежата.

На събирането във Верона, да вземем за пример, приказва американецът Ед Мартин, един от бранителите на консервативните дела Републиканската партия и съавтор на книгата The Conservative Case for Trump, в която през септември 2016 година се отправяше апел съмняващите се в качествата на Тръмп републиканзи да не се двоумят да го поддържат на изборите през ноември. В Италия с бурни овации беше посрещнат апелът му " Библията, границите и Брекзит ще направя Европа още веднъж велика ".

" Някои коментатори слагат под въпрос действителната дарба на крайната десница в Европа да работи като обединен блок поради националистическите ѝ цели. Това пропуща нещо значимо - доста по-малко внимание се отделя на степента, в която тези европейски групи са взаимно подвластни и постоянно разчитат на съветска или американска помощ. Заедно те се пробват да преформулират самостоятелните права и свободи по метод, който ще засегне болшинството хора във всята европейска страна ", разяснява Мери Фицджералд, основен редактор на openDemocracy.

През март това онлайн издание разгласява изказвания, че през последните десетина години американски " фундаменталистки " организации и лица от крайната християнска десница са спонсорирали с най-малко 50 милиона $ в Европа сходни дела.

Основните от тях са разказани и в " манифеста " на Agenda Europe, наименуван " Възстановяване на естествения ред ", и употребяваният в него език постоянно може да се срещне в позиции и връзка на симпатизантите в България. В този текст има такива неща като апел за цялостна възбрана на пренаталната диагностика, " тъй като детето, на което би трябвало да оказва помощ съвсем няма изгода от нея ". Освен това създателите считат, че е неуместно здравното обезпечаване да заплаща за медицински асистирано възпроизводство, тъй като то включва унищожаване на ембриони. Последното важи и за инвитро процедурите, които по принип трябвало да се забранят със закон. Продажбата и използването на противозатачъни средства същ отрябда да се забрани, тъй като е " неестествено " и " иманентно аморално " и тъй като " подронва достолепието на половия акт, а по този начин и на брака " и увеличавало извънбрачните полови връзки, нежеланите бременности и абортите.

Как работи Agenda Europe

В отчета на EPF се прави опит за структуриране активността на Agenda Europe като се показват 5 категории: уредници, вътрешни хора, идеолози, изпълнители и спонсори.

Макар в мрежата интензивно да вземат участие католици, протестанти и православни, съгласно създателите въпреки всичко централна роля играят католици и институции с преди връзки с йерархията на Ватикана. Такива са двама от главните уредници на първата среща в Лондон през 2013 година, а втората е в замъка Фюрстенрид в баварската столица, който е и един от духовните центрове на епископа на Мюнхен.

За " вътрешни хора " са считани симпатизанти, участващи постоянно на срещите на неправителствената мрежа, като депутати и сенатори, зам.-министри на външните работи, евродепутати, членове и ръководители на партийни групи на Парламентарната асамблея на Европа и даже словакът Ян Фигел, някогашен еврокомисар и сегашен Специален делегат на Европейски Съюз по въпросите на свободата на релегиите и вярата.

" Идеолозите " са групата, от която се нуждае всяко сходно придвижване - те основават множеството от истинските хрумвания, тези и лозунги, работят намеждународно равнище и създават и приспособяват към националната специфичност тематични тактики. Петте съществени тактики, показани на срещата на върха на Agenda Europe през 2015 година, са за евтаназията, религиозната независимост, брака и фамилията, срещу дискриминирането и срещу сурогатното майчинство, изброява отчетът на EPF.

Понеже в Съединени американски щати има опит от десетилетия, постоянно американци оказват помощ на европейците и такива са Браян Браун от Националната организация за брака, Лайла Роуз от Live Action, Мари Смит от Свещеници за живот и Шарън Слейтър от Family Watch International (текстове, идващи от FWI или направени по тяхна поръчка са оповестени в България от " Обещство и полезности ", например). Европейците имат собствен опит в свързването на политически структури с християнски пиедестал. Други - като ADF, която има представителства освен във Виена, само че и в още няколко огромни града, или асоциацията Ordo Iuris - поучават национални организации по какъв начин да приложат акция против утвърждението на Истанбулската спогодба.

Стратегии на деяние

Когато приказват за метода си на деяние, в Agenda Europe споделят, че не трябва да се тормозят, в случай че наподобяват " нереалистични " или " екстремистки ". Сред предлаганите тактики е да обръщат причините на съперниците си - да вземем за пример, да оспорват методологията в отчети за съществуването на хомофобия, които единствено пилеели парите на данъкоплатците. Следващата фаза е самите вярващи почитатели на " обичайните полезности " да се показват като жертви на " християнофобията " и на нетолерантните " културни революционери ".

Друга представена тактика е представянето на настояванията като права или предифиниране на към този момент съществуващи права. Например " правото на бащите да предотвратят аборта на своите деца, правото на родителите да са първостепенни възпитатели на децата си, право на децата да получават вярна информация, а не агитация на содомия " и така нататък Част от тази тактика е да се работи и в университетските среди за различно тълкувание на човешки права, с цел да попадне по-късно то в правната мисъл и законодателството.

Трета тактика, представена от отчета на EPF, е опетняване и злепоставяне на съперниците - за замяна на същността на дебата - с изрази като " лоби за абортите, за лесбийките, гей лоби, радикални феминистки, войнстващи атеисти ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР