Какво ли не правим, за да сме стройни и красиви?

...
Какво ли не правим, за да сме стройни и красиви?
Коментари Харесай

Може ли да се отслабне с изкуствени подсладители

Какво ли не вършим, с цел да сме стройни и красиви?

Хвърляме се на всяка диета и чудодейни хапчета за намаляване, за детоксикация, за усилване на метаболизма... и по улиците крачат все по-дебели хора.

Най-примамлива е концепцията да сменяем упрекваната за всички несгоди захар с нещо друго, хем сладичко, хем с малко калории. И защото на сладкото мъчно се устоява, на помощ идват изкуствените подсладители.

Според науката обаче, еуфорията от тези заместители е неоснователна.

Какво става в организма след банкет на изкуствени подсладители? Човек усеща наслада и рецепторите в устната празнина подават сигнали към мозъка, че в тялото ще постъпи захар (или глюкоза, фруктоза). Нека напомним, че синтетичните подсладители са химични субстанции, в стотици пъти по-сладки от захарта.

Панкреасът стартира да отделя инсулин, който обаче не може да разпознае тази синтетична субстанция и неговото равнище остава високо в кръвта.

Последствията са мощно нараснал вкус към сладка и калорична храна, чувство за незаситен изострен апетит (вълчи глад), небалансирани равнища на кръвната захар. Все неща, от които минимум се нуждаем, когато желаеме да отслабнем. А транспортната функционалност на инсулина насочва даже и белтъците към периферните кафези и черния дроб за формиране на мазнини.

На тазгодишната среща на Обществото по ендокринология в Орландо екип от университета „ Джордж Вашингтон” показа проучване за ролята на изкуствените подсладители сукралоза (650 пъти по-сладък от захарта) и аспартам върху натрупването на масти в организма.

 Thinkstock

Представени са резултати от биопсия на стомашни мазнини от хора с обикновено тегло и такива със затлъстяване. Всички те приемали питиета и храни с посочените два подсладителя.

Екипът открил, че при банкет на нискокалорични подсладители се трансформира прекосяването на глюкозата в клетките и съществуването на гени, които усилват производството на мазнини. Учените също по този начин открили, че при хората със затлъстяване резултатът на подсладителите върху мазнините е още по-силен.

Този резултат е потвърден и при проучване на стволови кафези, отгледани от мастна тъкан.

Изводът на екипа е: Нискокалорийните синтетични подсладители могат да усилят производството на мазнини, изключително при хора със затлъстяване.

Това е вследствие на предизвиканата от подсладителите метаболитна дисфункция водеща до нараснало произвеждане и струпване на мазнини.

Изводът е явен. Умереността в храненето и качествената храна са в основите на положителното здраве и стройната фигура.

 Thinkstock

За още потребни и практични публикации харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР