Какво кара гларусите да изоставят морето и да се преселят

...
Какво кара гларусите да изоставят морето и да се преселят
Коментари Харесай

Защо гларусите спират да харесват морето и мигрират във вътрешността на страната?

Какво кара гларусите да изоставят морето и да се преселят навътре в страната? Жълтокраките чайки, както е формалното наименование на тези птици, стават от ден на ден и то тук-там, на които обичайно не сме привикнали да ги виждаме.

Все по-често столичани и пловдивчани се будят с вик на гларуси. Причината за това не са летните отпуски, които водят хората към шума на вълните. Жълтокраките чайки все по-често идват навътре в страната – освен през зимата, само че и за лятото. Орнитологът Ирина Матеева изяснява, че причина за това са главно хората или по-скоро техния отпадък.

" Чайката е всеядна, въпреки че избира да яде риба, само че яде всичко останало, което може да послужи за храна. Създадените открити сметища в София, Суходол, притеглят голям брой чайки ", твърди тя.

Част от столичаните към този момент са забелязали пернатите жители. В центъра на София – в региона на президентството и някогашния партиен дом гларуси живеят от години. Вече се настаняват и по кварталите.

Появата на гларуси не трябва да тревожи никого. Те надали ще повлияят на останалите пернати типове, а на хората не могат да нанесат вреди. Освен да им откраднат храната.

" Това е същото както за котките и кучетата, които разнасят болести, както всяко животно, което се движи свободно. Колкото до птичия грип, няма открити такива случаи ", отбелязва Ирина Матеева.

Жълтокраките чайки стартират своето настаняване навътре в страната още преди години. Ако продължим обаче да вършим отпадък, те ще продължат да прииждат. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР