Какво искат тези хора? Защо просто не работят? - протестите

...
Какво искат тези хора? Защо просто не работят? - протестите
Коментари Харесай

"Онази паплач в Хонконг" - как гледат в Китай на протестите

" Какво желаят тези хора? Защо просто не работят? " - митингите в Хонконг са неразбираеми за множеството хора в Китай. Там са уверени, че митингът носи единствено вреди, и даже съпоставят стачкуващите с терористи, споделя " Дойче веле ".

Хонконг e огромната икономическа метрополия на юг, а Шанхай - по източното крайбрежие на Китай. Смята се даже за най-значимата в страната. Там живеят над 23 милиона души. Много от жителите на Шанхай не демонстрират никакво схващане за митингите в Хонконг.

" Какво значи това? Какво желаят тези хора? Защо просто не работят и живеят спокойно и безшумно? " - пита един 30-годишен чиновник, без да крие недоволството си. Пред публицистите на немската социална телевизия АРД той споделя, че митингът по този начин или другояче няма да докара до нищо позитивно.

Страх от принуждение

Повечето хора в континенталната част на Китай, наподобява, мислят точно по този метод. Такова усещане има и журналистът Джози Киан. Според него 90 на 100 от хората в континентален Китай са сериозно настроени към митингите в Хонконг. Самият той живее в Шанхай, работи за интернационалните медии и е постоянно добре осведомен за това, което се случва в града. Шанхайците схващат, че в Хонконг става нещо, само че може би не знаят какво тъкмо се случва, споделя журналистът в диалог с Дъждовни води. По тази причина хората в Шанхай са ядосани и се опасяват да не би да се стигне до принуждение в Хонконг.

" Аз поддържам полицията в Хонконг ", споделя една жена, която преди четири години е работила във финансовия отрасъл в Хонконг. Откакто Хонконг се числи към Китай, икономическата обстановка там се била подобрила - с помощта на мощната поддръжка от Пекин. Тя имала персонални наблюдения. " Ето за какво споделям, че радикалните дейности са неправилни ", заключава тя.

Журналистът Киан счита, че сходни реакции се дължат на известията в държавните китайски медии. Те уведомили за протичащото се в Хонконг, само че единствено в духа на формален Пекин.

Държавните медии - единствен източник на информация

" Наречете го както желаете: агитация или публична медийна акция, само че информациите отразяват единствено една позиция ", удостоверява Киан. Държавните медии не осведомят за това по какъв начин се е стигнало до митингите, какви са аргументите, те концентрират вниманието само над ескалацията в Хонконг. Централно място в известията непроменяемо заемат изблиците на принуждение. Често от демонстрациите се демонстрират единствено по няколко фрагмента.

Китайците обаче нямат други източници на информация. Ето за какво е обяснимо, че мнозина имат вяра на Пекин и са уверени, че хонконгските стачкуващи упражняват принуждение, че някои са извънредно радикални, а други протягат ръка на социална благосъстоятелност и нанасят вреди. " Даже когато съпоставят стачкуващите с терористи, хората имат вяра на държавното управление в Пекин ", показва журналистът.

Такива са множеството реакции на елементарните хора в Шанхай. " Онова, което вършат стачкуващите в Хонконг, е неверно ", твърди един 70-годишен пенсионер, който споделя, че се уведомил главно от държавния ефирен канал CCTV и Китайското национално радио, което също е държавно. Хонконг съгласно него постоянно е бил прелестен град и значим финансов център. " Тази сган единствено вилнее, а това не носи нищо положително на града! ", споделя той за стачкуващите.

Непоколебима опозиция

Демонстрантите в Хонконг не се стряскат от сходни оценки, нито пък от заплахата Китай да хвърли против тях войски. Те са решени да останат на улицата, въпреки да не е несъмнено дали Хонконг ще резервира своя самостоятелен статут и в бъдеще. " Всички ние знаем, че статутът на специфичен административен регион е краткотраен. Но до момента в който той е в действие, считаме да пазиме правата си и да покажем на света, че в Хонконг има независимост на мненията, на събиранията и демонстрациите, и това е добре ", споделя един от протестиращите.

Тази независимост е обезпечена - най-малко доникъде на 2047 година - до тогава съгласно съглашението сред Китай и Англия капиталистическият ред в някогашната английска колония остава. Какво ще се случи с Хонконг по-късно - не е ясно.

Фотогалерия: Най-масовата проява от митингите в Хонконг >
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР