Какво искат медицинските сестри - нов Закон за съсловните организации,

...
Какво искат медицинските сестри - нов Закон за съсловните организации,
Коментари Харесай

Какво искат медицинските сестри?

Какво желаят медицинските сестри - нов Закон за съсловните организации, самостоятелен профсъюз, да блокират системата, по-високи заплати, да бъде върната на работа уволнената Мая Илиева?

Ако попитат премиера (защото най-после всички него питат), най-вероятно ще отговори, че нямат съображение да стачкуват, тъй като държавното управление си е свършило работата - " ние дадохме едни 30 милиона ", " ние дадохме едни 50 милиона ".

Дадохте, само че сестрите не ги видяха. Освен в случай че нарастване от 75 лева може да се сметне за достижение и то не за всички. Защото тези милиони потънаха в множеството отговорности, които общинските и държавните лечебни заведения трябваше да покрият, с цел да могат да действат от малко малко обикновено, да са в положение да лекуват пациенти, които да им носят доходи от недофинансираните клинични пътеки. Иначе няма по какъв начин да подсигуряват най-малко санитарния най-малко на заплатите на работещите в тях медицински експерти.

Освен 900 лева съществена заплата за медицинските сестри, от здравното министерство дадоха обещание да изготвят план за нов Закон за съсловните организации, в частта, която касае медицинските експерти. След като това не се случи, омбудсманът Мая Манолова се запретна и небрежно написа един.

Практиката е посочила, че нейният екип може да написа законопроекти за периоди, за които парламентаристите ни не могат и да мечтаят. Този стахановски фасон на работа обаче дава спорни резултати - да си спомним какво стана след приемането на законовите промени вследствие митингите на майките на деца с увреждания. Ей къде е първи септември, когато влиза в действие нов метод за даване на персонална помощ, който обаче ще се реализира против удръжка от други помощ за нуждаещите се. И не е единствено това. Та по законопроектната активност на омбудсмана би трябвало да имаме едно мислено.

А има ли смисъл от нов Закон за съсловните организации? Вероятно, защото еманципирането на обособените медицински експерти ще помогне да се улови спецификата на работата им и да се ползва самостоятелен метод при оценката на типа и изискванията на труд.

Да се блокира системата? Това със системата към този момент сме го виждали. Майките на деца с увреждания я блокираха месеци наред. След дълги блокади и разногласия за целите на придвижването " Системата ни убива " в последна сметка се разцепиха. Недоволните от постигнатото след толкоз договаряния с две министерства и персонален ангажимент от премиера, не понижиха.

Вариант ли е самостоятелният профсъюз? Сигурно в този момент наподобява като примамлива вероятност. Още повече, че съществуващите синдикати имат съмнителна успеваемост и са заети главно с това да си подливат вода един на различен. Да напомним, че откакто КНСБ отдръпна доверието си от своя представител в Аджъбадем Сити Клиник Болница Токуда Мая Илиева и тя беше уволнена, от КТ " Подкрепа " незабавно се оповестиха в нейна отбрана. Макар че надали щяха да бъдат толкоз съпричастни, в случай че им се беше наложило те да търпят соловите й акции като техен синдикален представител в здравното заведение.

Защото тази здравна сестра е " таралеж в гащите ". Твърде инициативна е за флегматичните синдикални мастодонти, от години основава проблеми и затруднява разговора с управленията на здравното заведение, което на всичко от горната страна е и частно. В този смисъл по какъв начин да не ти се прииска да ѝ затвориш " огромната уста " и да си гледаш рахатлъка? На кой профсъюз му трябват такива локални водачи?

Имаше ли право частната болница да уволни Мая Илиева? Сигурно, щом го е направила, давайки си сметка за следствията върху имиджа на лечебното заведение. Медицинската сестра най-накрая е осигурила безапелационно законово съображение на управлението да го направи, след 12 години на спорове по личните ѝ думи. Защото да снимаш, до момента в който сътрудниците ти се пробват да реанимират пациент, не наподобява доста милосърдно, даже да е за да покажеш несъответстващите условия на работа в отделението.

Сега съсловието на медицинските сестри провежда митинги по места, солидарно с един от най-революционно настроените си членове, с цел да бъде върнат на работа. Едва ли на Мая Илиева ѝ се връща в тази болница, в случай че не страда от мазохизъм. Никой не я желае там, както излиза наяве от признанията ѝ в обществените мрежи. Тя се усеща предадена даже от хората, които до неотдавна са ѝ били другари. Мая Илиева се е захванала със синдикална активност, а за това има потребност единствено от самостоятелен профсъюз, не от болница.

И да си дойдем на думата за заплатите. Ниски са. Едва ли някой ще оспори. И надали някой ще се ускори към тази компетентност при вероятността за нищожно заплащане на труда му. Призна го и здравният министър, който изчете статистиката, съгласно която приблизително на сестра се пада по един доктор.

Министърът установи " несъответствието ", предложи да се оказва помощ по места с болногледачи и здравни асистенти и трансферира топката на шефовете на лечебни заведения, които трябвало да обезпечат обещаното по-високо възнаграждение на медицинските сестри отпреди година. На всички е ясно, че в една общинска болница това няма по какъв начин да стане.

Трудно е даже за държавните лечебни заведения от ранга на педиатричната " Проф. Иван Митев ", където също стачкуваха до неотдавна. При това стачкуваха лекарите. И на тях им дадоха " едни милиони ", само че не извършиха настояването за специфичен статут на здравното заведение. Затишието там е краткотрайно. До идващото струпване на отговорности.

Колко значими са сестрите могат да обяснят и в Националната кардиологична болница, където здравните грижи са толкоз характерни, че образованието на една реанимационна сестра, която се грижи за новородени и дребни деца със сърдечни малформации, продължава с години. Неотдавна от болничното заведение предизвестиха, че е допустимо да спрат да одобряват пациенти, тъкмо поради недостига на подготвени медицински сестри.

На 11 септември медицинските сестри ще стачкуват пред Народното събрание. Дали ще го блокират задълго, следва да разберем. Напоследък блокадите са най-ефективният способ за реализиране на някакъв резултат. Опитът демонстрира, че " някакъв " не е безусловно мечтаният. Ако разграничат рационалните претенции от прочувствените, може и да съумеят.

Много протестни придвижвания са тръгнали от обществените мрежи, само че малко от тях в действителност са имали резултат. Защото когато искаш нещо, би трябвало да формулираш причините си професионално и невъзмутимо. Емоциите увличат и консолидират, само че са слаб съперник, когато би трябвало да бориш Системата.

Изобщо, единствено с " Не на страха " не става. Трябва си потенциал. Това нееднократно е потвърдено. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР