Какво е въздействието върху околната среда на пожарите на хавайския остров Мауи?

...
Бързо развиващите се горски пожари на хавайския остров Мауи убиха
Коментари Харесай

Бързо развиващите се горски пожари на хавайския остров Мауи убиха най-малко 55 души, като се очаква броят им да нарасне, и предизвикаха разрушения в курортния град Лахайна което се очаква да продължи години и да струва милиарди долари.

Смята се, че около 1700 сгради са били засегнати от пожарите, подхранвани от силни ветрове, причинени отчасти от урагана Дора, движещ се на стотици километри на юг от островния щат на Съединените щати.

„Това, което видяхме днес, е катастрофално“, каза губернаторът Джош Грийн пред репортери в четвъртък. „Говорим за най-голямото природно бедствие на това поколение в Хавай.“

Когато властите започнаха да чертаят план за приютяване на новобездомните в хотели и имоти под наем за туристи, Грийн каза, че ще отнеме „много години, за да се възстанови Лахайна“, град, който привлича два милиона туристи всяка година или около 80 процента от посетителите на острова.

„Това ще бъде нова Lahaina, която Мауи изгражда по собствен образ със собствени ценности“, добави Грийн.

Но въздействието върху околната среда в Мауи също се очаква да бъде значително.

Експерти казват, че пожарите вероятно ще трансформират ландшафта по нежелани начини, включително ускоряване на ерозията, изпращане на утайка във водните пътища и разрушаване на коралите, които са изключително важни за морския живот и хората, които живеят наблизо.

Ето какво трябва да знаете за въздействието на пожарите:

Питейна вода

Експертите казват, че горските пожари могат да замърсят частни кладенци и водоснабдителни системи, включително общински.

Частните кладенци обикновено са плитки и следователно лесно се засягат от пожар. Общинските системи също могат да бъдат засегнати, когато пожар повреди разпределителните системи.


Спадането на налягането може да доведе до натрупване на замърсена вода, всмукване на дим, сажди, пепел и изпарения, които проникват през пластмаси, уплътнения и други материали.

„Те изтичат бавно в чистата вода, която току-що сте поставили, което прави тази чиста вода опасна“, каза Андрю Уелтън, професор по гражданско инженерство и екологично инженерство в университета Пърдю, пред агенция Асошиейтед прес.

Пейзаж и почва

Инвазивните и склонни към пожар тревни видове са се преместили с времето и по време на пожар те могат да изгорят в местните гори, което означава, че горите са заменени с повече трева.

Почвата изгаря и се отделя, което води до масивна ерозия след пожар, която задушава коралите, засяга рибарството и намалява качеството на океанската вода.

Прахът може да духа с години, увреждайки човешкото здраве.

„Когато загубите почвата си, наистина е трудно да я възстановите и засадите отново. И тогава единственото нещо, което наистина може да се справи с живота там в много случаи, са повече от тези инвазивни видове“, каза Елизабет Пикет, съизпълнителен директор на Хавайската организация за управление на дивите пожари, каза за AP.

Океан

Наземните замърсители изтичат в океана, засягайки кораловите рифове и морската екосистема.

Паленето на домове, търговски структури, автомобили и камиони влошава всяко оттичане, като концентрира синтетични материали в потока.

Джеймисън Гоув, базиран в Хонолулу океанограф от Националната администрация за океаните и атмосферата, каза, че въздействието е било по-сериозно в среда, където има кратко разстояние между засегнатата зона и морето.

Той отбеляза, че крайбрежното местоположение на Лахайна означава „минимално разстояние“ за материалите да достигнат океана.

Това трябваше да има последствия върху кораловия риф. „Кораловите рифове осигуряват защита на крайбрежието, осигуряват риболов, поддържат културните практики на Хаваите“, каза Гоув. „И загубата на рифове просто има толкова пагубни последици за екосистемата.“


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР