Какво е въздействието на течовете от Северен поток“ върху околната

...
Какво е въздействието на течовете от Северен поток“ върху околната
Коментари Харесай

Какво е въздействието на течовете от „Северен поток“ върху околната среда

Какво е въздействието на течовете от „ Северен поток “ върху околната среда Очевидният бойкот на двата газопровода " Северен поток " може да е една от най-тежките промишлени повреди с метан в историята, само че не е огромно климатично злополучие, обявиха учени, представени от БГНЕС.

Метанът - парников газ, който е до 80 пъти по-силен от въглеродния диоксид - се изпуска в атмосферата от 4 кипящи петна на повърхността на Балтийско море.

Във вторник вечерта ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен осъди " саботажа " и " умишленото нарушение на дейната европейска енергийна инфраструктура ".

Това е и посягане против световната околна среда , предава “Politico ”.

Ето осем основни въпроса за въздействието на течовете.

1. Какво количество метан е имало в тръбопроводите?

Нито една държавна организация в Европа не може да каже сигурно какъв брой газ е имало в тръбите.

" Не мога да ви кажа ясно, тъй като тръбопроводите са, а газът идва от " Газпром ", съобщи представител на немското министерство на климата и стопанската система. благосъстоятелност на Nord Stream AG

Двете тръби на " Северен поток 1 " са в употреба, макар че Москва спря да доставя газ преди месец, и двете са наранени. " Може да се допусна, че става въпрос за огромно количество " газ в тези линии, сподели немският чиновник. Само една от линиите на " Северен поток 2 " е била изумена. Тя не е в употреба, само че предходната година е била запълнена със 177 млн. куб. м газ.

2. Какво количество се изпуска?

Оценките за общото количество газ в тръбопроводите, които са изтекли, варират от 150 млн. куб. м до 500 млн. куб. м. Средният диапазон на тези оценки демонстрира приключване на към 200 000 тона метан, съгласно Пол Балкомб, учител по химическо инженерство в Имперския лицей в Лондон.

Кристофър Бьотцау, шеф на Датската организация по енергетика, съобщи пред кореспонденти, че приключването се равнява на към 14 милиона тона CO2, което е към 32% от годишните излъчвания на Дания.

Федералната организация по околна среда на Германия пресметна, че течовете ще доведат до излъчвания от към 7,5 млн. тона еквивалент на CO2 - към 1 % от годишните излъчвания на Германия. Агенцията също по този начин означи, че по тръбопроводите няма " уплътнителни механизми " , " тъй че по всяка възможност цялото наличие на тръбите ще изтече ".

Поне един от течовете е в датски води, Дания ще би трябвало да добави тези излъчвания към своя климатичен баланс, съобщи организацията.
Но не е ясно дали целият газ в тръбите фактически ще бъде изтърван в атмосферата. Метанът се употребява и от океанските бактерии, до момента в който се движи през водния дирек.

3. Как се съпоставя това с предходни течове?

Най-голямото приключване, записано в миналото в Съединени американски щати, е приключването през 2015 година в каньона Алисо с към 90 000 тона метан в продължение на месеци. Тъй като горните оценки за това какво може да се изпусне в Балтийско море са повече от два пъти по-големи, бедствието от тази седмица може да се окаже " невиждано " , споделя Дейвид Маккейб, старши академик от работната група " Чист въздух ".

" Изтичането е в действителност тревожно. Това е същинска подигравка, екологично закононарушение, в случай че е било съзнателно ", съобщи Джефри Каргел, старши теоретичен помощник в Института за планетарни проучвания в Тусон, Аризона.

4. Ще има ли това резултат върху международните температури?

" Количеството газ, изгубено от газопровода, явно е огромно ", споделя Каргел. Но " това не е климатична злополука , както може да се допусна ".
Годишните международни въглеродни излъчвания са към 32 милиарда тона , тъй че това съставлява дребна част от замърсяването, което провокира изменението на климата. То даже бледнее спрямо натрупването на хиляди промишлени и селскостопански източници на метан, които затоплят планетата.

" Това е едно малко мехурче в океана спрямо големите количества по този начин наименуван " безсистемен метан ", който се отделя всеки ден по целия свят заради неща като фракинг, въгледобив и рандеман на петрол ", споделя Дейв Рий, изпълнителен шеф на Единбургския институт за климатични промени.
Лаури Миливирта, водещ анализатор в Центъра за проучване на енергетиката и чистия въздух, съобщи, че това количество е почти сравнимо с количеството метан, изтичащо от цялата нефтена и газова инфраструктура на Русия през всяка работна седмица.

5. Засегната ли е околната среда?

Докато газът към момента изтича, непосредствената местност е извънредно рисково място . Въздухът, който съдържа повече от 5 % метан, може да бъде запалителен, сподели Редер , тъй че рискът от детонация е действителен . Метанът не е отровен газ, само че високите му концентрации могат да понижат количеството на наличния О2.

Корабоплаването е лимитирано в радиус от 5 морски благи (9.26 км.) към течовете. Причината е, че метанът във водата може да повлияе на плаваемостта и да раздра корпуса на плавателния съд.

Морските животни, които се намират наоколо до изтичащия газ, несъмнено няма да оцелеят - изключително тези, които не умеят да плуват, като да вземем за пример медузите, сподели Редер. Но не се чакат дълготрайни последствия за локалната околна среда.

" Това е невиждан случай ", сподели той. " Но от настоящето ни схващане бих споделил, че локалните резултати върху морските жители в региона са по-скоро дребни. "

6. Какво може да се направи?

Някои предложиха останалият газ да бъде изпомпан, само че представител на немското министерство на стопанската система и климата съобщи, че това не е допустимо.
След като газопроводът се изпразни, " той ще се изпълни с вода ", добави представителят. " В момента никой не може да се спусне под водата - заплахата е прекомерно огромна поради изпускащия се метан. "

За всеки ремонт ще дава отговор притежателят на газопровода " Северен поток ", обявиха германците.

7. Трябва ли да го подпалят?

Подпалването на газа освен ще наподобява впечатляващо, само че и ще понижи доста въздействието на приключването върху световното стопляне . Метанът е формиран от въглерод и водород, а при изгарянето му с е образува въглероден диоксид, който е сред 30 и 80 пъти по-малко затоплящ планетата на звук от метана. Подобен вид горене е необятно публикуван способ за понижаване на въздействието на изтичащия метан.

От чисто климатична позиция подпалването на изходящия метан има смисъл. " Да, несъмнено - това ще помогне ", споделя Пиърс Форстър, шеф на Международния център за климата " Пристли " към университета в Лийдс.

Но ще има проблеми с сигурността и евентуални опасения за околната среда, в това число замърсяване на въздуха от горенето. " При съществуването на земя - популации и туристически остров Борнхолм - наоколо, не бихте рискували да се впуснете в това ", сподели Редер.

Нито едно държавно управление към момента не е показало, че това се обмисля.

8. Колко време ще продължи това и какво следва?

" Очакваме, че газът ще изтича от тръбите до края на седмицата. След това, преди всичко, от датска страна ще се опитаме да излезем и да проучим каква е п ричината и да се приближим до тръбите, с цел да можем да го проучим вярно. Ще можем да създадем това, когато приключването на газ спре ", съобщи шефът на Датската енергийна организация Бьотцау пред локални медии
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР