Какво е важно да знаем в изборния ден 11 661

...
Какво е важно да знаем в изборния ден 11 661
Коментари Харесай

Какво е важно да знаем в изборния ден?

Какво е значимо да знаем в изборния ден 11 661 са секциите в страната, а да упражнят гласа си имат право 6 355 633 души . Изборният ден стартира в 7.00 ч. и продължава до 20.00 ч. довечера. По закон той може да бъде продължен по преценка на Централната изборна комисия (ЦИК) с 1 час, в случай че в 20.00 ч. пред изборните секции към момента има искащи да гласоподават.
 

Бюлетината за европейските избори е отпечатана на бяла, непрозрачна хартия с място за два печата на секционната изборна комисия на гърба й. В тъмната стаичка гласуваме единствено със наследник химикал . В квадратчето с номера на определената политическа групировка, самостоятелен претендент или в това на опцията " Не поддържам никого " слагаме " Х " или " V ".

Различното в бюлетината на тези избори са номерата на преференциите . За да се избегне феноменът от предходни избори, станал прочут като " 15/15 ", номерата на претендентите тази година стартират от 101 до 117 . От лявата страна на бюлетината са вписани наименованията на всички партии, обединения и самостоятелните претенденти, а от дясната има кръгчета за отбелязване на преференция.

Ако решим да дадем гласа си за избран претендент за евродепутат от листата на политическата групировка, която сме отбелязали, е нужно да сложим " Х " или " V " в съответното кръгче с номера му. За разлика от парламентарните избори в този момент гласът за партията не отива автоматизирано и при лидера на листата.
 
За първи път тази година имаме опция да гласуваме машинно в 3000 секции из цялата страна , което е почти във всяка четвърта секция.  Машинното гласоподаване е по желание и за него са планувани указания във всяка секция.-->

Сроковете за откриване на преносими изборни кутии за хората с увреждания изтекоха, само че в изборния ден всеки човек със усложнение да гласоподава в личната си секция, може да го направи на друго място в общината си, след показване на подобаващ медицински документ за здравословното си положение.

Министерство на вътрешните работи откри денонощна линия за сигнали за нарушавания , свързани с изборния развой при изборите за Европейски парламент. Сигнали могат да се подават на телефон 02/982 22 32 и e-mail [email protected], дейни до 27 май.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР