Какво е общото между самообгазяването на полицаи пред сградата на

...
Какво е общото между самообгазяването на полицаи пред сградата на
Коментари Харесай

А МВР ще продължи да се самообгазява

Какво е общото сред самообгазяването на служители на реда пред постройката на Министерския съвет, неуспеха на Министерство на вътрешните работи при преодоляването на обстановката с всеобщите митинги против ромите в Габрово и потърпевшите при опит да овладеят битови спорове в Куклен и Шумен униформени? Въпросът може да звучи необичайно, само че отговорът е повече от явен - безспорната неопитност на служителите на реда да се оправят в сходни обстановки. 

Още до момента в който течаха комичните фрагменти от Ларгото в центъра на София, в които служители на реда се превиваха след злополучния опит на техен сътрудник да употребява пикантен спрей против стачкуващи, и публицисти, и специалисти сигнализираха, че

 

има нещо гнило в Министерство на вътрешните работи

 

На видеото с куриозната преживелица ясно се виждаше, че протестиращите са малко, а служителите на реда - доста, и на процедура нищо не постанова потреблението на лютивия спрей. Вижда се и по какъв начин протестиращи и инцидентно минаващи хора помагат на потърпевшите с мокри кърпички и вода. Всъщност най-ясно разказва обстановката индивидът, чийто глас се чува зад кадър - " Олеле, майко ". 

По остарял бит първоначално от Министерство на вътрешните работи оповестиха единствено, че потърпевши или задържани няма. Трима души били прегледани в ИСУЛ, откакто се оплакали от парене в очите, и били освободени.

Съвсем разумно поражда въпросът какво би се случило, в случай че протестът беше в действителност сериозен, а стачкуващите - хиляди и нападателно настроени? " Ситуацията демонстрира, че полицаите изобщо не са подготвени за битка с всеобщите вълнения ", разяснява експертът по национална сигурност и бивш секретар на Министерство на вътрешните работи проф. Николай Радулов.  " Къде им бяха противогазите, каските, очилата. Ами ако наистина се беше стигнало до неконтролируема обстановка, те нямаше по какъв начин да реагират. Сълзотворният газ се изстрелва със специфични пушки, а самата полиция няма противогази и маски ", изяснява той. Според него спреят е употребен без забележима причина, защото той е средство, което е разрешено единствено при всеобщи вълнения, каквито в тази ситуация явно няма. Радулов означи, че в тази ситуация е значимо да се разбере кой тъкмо е разпоредил на служителите на реда да употребяват спрей.

Коментарът на Радулов беше един от най-сдържаните. Социалните мрежи и непознатите медии с съображение

 

взеха на майтап самообгазилите се служители на реда

 

и това принуди Министерство на вътрешните работи да даде още някакви пояснения за случката. Те обаче бяха толкоз нелепи, че единствено наляха масло в огъня. Така се оказа, че сред главните аргументи за обстановката е местоположението на постройката на държавното управление, както и течението и бързо изменящите се атмосферни условия в региона. Освен това с потреблението на спрея МВР спасявало живота и здравето на няколко протестиращи. Според полицейската версия на място е имало към 250 протестиращи. В един миг те почнали да броят от " 10 надолу ", като част от тях натиснали и преместили полицейски автомобил. Четирима от протестиращите били притиснати от другите участници към огражденията и даже в отчета било записано, че откъм тях се чуло " изхъркване ". Затова и служител на реда се опитал да предотврати по-нататъшно прилепяне от тълпата и пръснал със спрея - с цел да спаси живота на хората. После пристигна " успокоението ", че служителите на реда били подготвени по какъв начин се работи със спрея и даже го тествали върху себе си, преди да го приложат против жителите?!?!

Истината е надалеч по-простичка - служителите на реда

 

не знаят как да се оправят с сходни обстановки

 

Това се видя още по-ясно няколко седмици по-късно в Габрово, където имаше спонтанни митинги поради трима биячи на служащ в локален магазин, които бяха пуснати на независимост, вместо да бъдат арестувани за непрекъснато и да бъдат бързо наказани. Полицията още през цялото време подцени обстановката, а откакто напрежението ескалира, тя стана изцяло безпомощна. Тълпи от хора безусловно си правеха каквото поискат в града и явно нямаха никакви проблеми да влязат в която и да е държавна или частна постройка. Само по знамение не се стигна до по-сериозни произшествия. 

На този декор силовият вицепремиер Красимир Каракачанов и шефовете на Министерство на вътрешните работи взеха решение да похвалят полицията и да трансферират отговорността на локалната власт.  " Ситуацията е овладяна, полицията си свърши работата. Хората стачкуват против едно престъпно закононарушение. Ексцесиите са от малко по-късно през нощта. Полицията в такива обстановки постоянно си прави работата. Няма данни за политическо вмешателство ", разгласи вицепремиерът.

 

Каракачанов обаче влезе в несъгласие с премиера

 

Бойко Борисов, който явно имаше друго виждане за обстановката. Борисов от Брюксел изясни по какъв начин персонално той е пратил жандармерията в Габрово,а след това от Дубровник поиска оставката на шефа на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи. " Оставката или поемането на отговорност на този директор трябва да е реалност незабавно щом си пристигна министърът. Защото месеци наред са позволени в публичния ред да се движат такива групи, както ми рапортуват и слушам, да си пият бири на детски площадки, да се вършат на забавни в града. Това е ролята на полицията - да не го допусне. Нито едните, нито другите би трябвало да се заиграват с тези страхове. Полицията къде е? Да са ми докладвали, да изпратя още 100-200-300 служители на реда, със стотици милиони повече дадохме за хонорари в Министерство на вътрешните работи ", разлюти се министър председателят.

След тази тирада ръководството на Министерство на вътрешните работи запя нова ария - зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов бойко разгласи, че по негова оценка имало закъснение на полицията и по тази причина искал да бъде изработен и разбор на всички дейности, които са били подхванати от управлението на ОД на МВР-Габрово. Веднага след него и ръководителят на парламентарната вътрешна комисия Пламен Нунев в прав текст атакува Министерство на вътрешните работи:  " Как се действа при такива случаи? Посещава се незабавно местопроизшествието след получения сигнал, откриват се причинителите, задържат се за 24 часа. Стартира бързото полицейско произвеждане и по опция, в случай че могат да бъдат наказани незабавно, щеше да бъде нормална обстановката ".

Отчайващата обстановка в полицията проличава

 

при по-скромни произшествия с шумна музика или пердах в ромските квартали

 

По принцип полицията рядко се намесва при сходни сигнали, а когато го направи, се стига до потърпевши и от двете страни. Така при опит да вкарат ред на първо време в Куклен, а по-късно и в Шумен пострадаха служители на реда, а патрулка беше потрошена. Арестуваните на собствен ред се оплакаха от полицейско принуждение.

Това даде мотив на Вътрешна македонска революционна организация да излезе с декларация, че случаите показвали потребността незабавно да се одобри концепцията на вицепремиера Красимир Каракачанов за ромите. В нея, наред с ограниченията за ограничение на раждаемостта и прекъсването на помощи при непосещаване на учебно заведение, по отношение на битката с престъпността се планува основаването на доброволни отряди към Министерство на вътрешните работи за защита на публичния ред и изключително отбраната на живота и имуществото на лицата, живеещи в по-малки обитаеми места, и разширението на обсега на неизбежната защита. Каракачанов желае да се създаде специално произвеждане за неотложно налагане и осъществяване на наказване за осъществени правонарушения и въвеждане на нов вид административна санкция  " задържане под стража в конструкция на Министерство на вътрешните работи ". 

Освен че са много противоречиви, въпросните ограничения по никакъв метод не засягат подготовката на служителите на реда да се оправят с сложни обстановки и даже да бъдат въведени, те надали биха трансформирали нещо значително. Доказателство за това е и методът, по който Министерство на вътрешните работи подхожда към управителните си фрагменти по места - на мястото на подалия оставка шеф на габровската дирекция на Министерство на вътрешните работи бе изпратен досегашният началник на столичната Охранителна полиция. Същият, който се опита да оправдае действията на служителите на реда, които се самообгазиха. За каква смяна приказваме въобще?

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР