Какво е общото между очилата за сняг, висящите мостове и

...
Какво е общото между очилата за сняг, висящите мостове и
Коментари Харесай

Няма да повярвате! Тези древни индиански изобретения все още се използват

Какво е общото сред очилата за сняг, висящите мостове и лакроса? Всички те са нововъведения, основани от индианците преди хиляди години, които използваме и през днешния ден.

Много от приносите на индианците в актуалния свят постоянно остават непризнати, твърди Гаетана ДеГаннаро, музеен експерт в Националния музей на американските индианци " Смитсониън ".

" Когато хората учат за индианците, им се споделя: " Те вършат красиви кошници, красива керамика и бижута ". Но не и това, че индианците са употребявали науката " , споделя ДеГаннаро.

В продължение на хиляди години индианците развиват свои лични науки и практики за отдих и лекуване, като употребяват животните и естествените запаси в заобикалящата ги среда.

" И доста от тези нововъведения не престават и през днешния ден и е значимо този принос към света да бъде прочут ", сподели ДеГаннаро.

10 Native American Invention Commonly Used Today: from kayaks to contraceptives to pain relievers, Native Americans developed key innovations long before Columbus reached America's shores.
— USETINC (@USETINC)
Очила за сняг

Очилата за сняг са изобретени от инуитите и индианците юпик, коренното население на Арктика, което живее в днешна Аляска.

ДеГаннаро споделя пред CNN, че очилата постоянно са били изрязвани от плаващи дървета, китови кости и моржова слонова кост .

" Те са прилягали компактно към очите и са имали прорези, които са намалявали отблясъците в очите ", сподели тя.

Прорезите са позволявали на индианците да запазят зрението си, до момента в който са ловували и са се движили в рисково време.

Тези очила са били жизненоважен инструмент за оцеляване на индианците, живеещи в заснежени региони, които постоянно са се намирали високо в планините, където въздухът е бил доста по-рядък.

Излагането на тези сурови климатични условия може да докара до снежна слепота която се предизвиква от ултравиолетовите лъчи, отразяващи се от леда и снега, казва ДеГаннаро.

Рамките на тези антични очила също по този начин са били облицовани с тъмни материали отвътре, с цел да се понижат нездравословните отражения - сходно на метода, по който днешните футболисти и бейзболисти слагат черни ленти под очите си по същата причина.

" Това е съвсем като да присвиваш очите си на слънце. Бих споделила, че очилата за сняг са предшественикът на днешните слънчеви очила ", споделя ДеГаннаро.

Just blocking out the haters.
1000 year old Native American Snow goggles (Thule Culture).
ca. 800–1200 - Met Museum.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР