Какво е общото между българското посолството във Франция, чешкото посолство

...
Какво е общото между българското посолството във Франция, чешкото посолство
Коментари Харесай

Българско изобретение: Разтвор забавя горенето на материали при пожар

Какво е общото сред българското посолството във Франция, чешкото посолство у нас, хотел в Брюксел и доста родни публични здания? Оказва се, че връзката е едно българско откритие. Материалите във всички тези обекти са обработени с химически разтвор, който забавя горенето при положение на пожар. Зад създаването стои инж. Лидия Костова.

С огнезащитния разтвор могат да се обработват текстилни и дървени материали, шперплат, хартия, картон, кожа и всички типове полимерни повърхности. В България продуктът към този момент е прибавен в редица публични здания - обекти на Министерството на външните работи, Народното събрание, Националния замък на културата, Рилският манастир, Националната опера и балет, театри в София, Враца, Монтана, транспортни средства на БДЖ и на всички български авиолинии.

За нововъведението си Лидия кандидатства и получава патент за България, след което е утвърдена и за американски, и европейски патент. Експертите наблюдават за три съществени критерии: оригиналност, досетливост и промишлена употреба.

Валидността на патента е 20 години, като всяка година се заплаща такса.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР