Какво е необходимо, за да има някой основанието да ви

...
Какво е необходимо, за да има някой основанието да ви
Коментари Харесай

Що е то пътуващ? Човек с желание да сключи договор за туристически пакет: най-лошите примери в законодателството взеха антинагради

Какво е належащо, с цел да има някой основанието да ви назова " пътуващ " човек? Да пътувате, нали? Съвсем не. Според българския законотворец е изцяло задоволително просто да имате предпочитание да сключите контракт за туристически пакет или за туристически услуги, който да ви даде правото на удоволствието да попътувате.

Неочакваното определение от тазгодишно изменение на Закона за туризма сграбчи две от премиите " Златен гвоздей ", присъждани от " Юридически барометър ".

Антинаградите за най-лоши образци от българското законодателство бяха показани през днешния ден от професора по право и някогашен учебен министър Даниел Вълчев и " доктора на хумористичните науки " Димитър Рачков в препълнената 272-ра публика в Ректората на Софийския университет.

Жури на тазгодишното издание “Златен гвоздей 2018 ” бяха: доцент Анета Антонова, зам.-декан на Юридическия факултет на СУ, Кирил Вълчев, публицист, Веселин Тодоров, изпълнителен шеф на издателство Сиела, Стамен Янев, изпълнителен шеф на Българска организация за вложения, Лилия Даскалова, зам.-председател на Студентския съвет на СУ.

Ето и печелившите в обичайните категории, носещи имената на известни филми:

1. „ Догодина по същото време “ (най-често изменян и допълван закон) – победител е Кодексът за обществено обезпечаване, който средногодишно е изменян 7 пъти. В мощ е от 1 януари 2000 година – за 18 години и 10 месеца (до края на м. октомври 2018 г.) има 133 промени и допълнения.

2. „ Извън надзор “ (закон с най-вече промени преди влизането му в сила) – победител е Законът за концесиите: има едно допълнение преди влизането му в действие, променен е още 2 пъти за първите 2 месеца по-късно.

3. „ Бързи и гневни “ (най-бързо признат закон) – победител е Законът за допълнение на Закона за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (ДВ, бр. 41/2018 г.) – признат за 24 часа (внесен на 10 май 2018 година, признат в зала на първо и второ четене на 11 май 2018 г.).

4. „ Лабиринтът на Фавна “ (закон, предусещащ най-вече подзаконови актове) – победител е Закон за защитата и въоръжените сили на Република България – с към 93 учредения за издаване на подзаконови нормативни актове (огромен брой актове са с неустановен тип от закона – споделя се единствено „ акт на… ”).

5. „ Колкото - толкоз ” (закон с най-вече легални дефиниции) - победител е Законът за устройство на територията с 82 легални дефиниции, сред които:

Икономически аргументиран експлоатационен период ” е интервалът, през който градежът би трябвало да бъде поддържан на нужното равнище за осъществяване на главните условия по член 169, алинея 1, с отчитане на всички разноски за планиране, строителство и употреба, на рисковете и следствията от повреди по време на употребата и на покриващите тези опасности застраховки, на разноските за ревизиране, за настояща поддръжка, обслужване и ремонт, както и отчитане на местоположението и въздействието на околната среда върху градежа.

6. " Изгубени в превода ” (най-любопитна легална дефиниция) – печели дефиницията за “Пътуващ ” избрана в Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма (ДВ, бр. 37/2018 г.): „ Пътуващ ” е всяко лице, което желае да подписа контракт за туристически пакет или за свързани туристически услуги или което има право да пътува въз основа на подобен контракт.

7. „ Фатално привличане “ (закони и законопроекти „ intuitu personae ” или обвинени в лобизъм) - победител е Законът за изменение и допълнение на Закона за защитата и въоръжените сили на Република България (ДВ, бр. 85/2017 г.). Той е заслужен за анти премията, тъй като повода е, че заемането на длъжността непрекъснат секретар на защитата в Министерството на защитата към този момент е обвързано със доста по-високи критерии. Кандидатите за позицията следва да имат професионален опит не по-малко от 8 години и четвърти старши сан като държавен чиновник. Отпадна условието претендентът да има не по-малко от 4 години до придобиване право на пенсия за застрахователен стаж и възраст, с цел да извърши мандата в цялостен размер, според миналата редакция на закона.

8. „ Баш майстора “ (най-лоша юридическа техника) - печели Законът за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДВ, бр. 92/2017 г.), където Народното събрание гласоподава преместването на запетая .

9. " Зов за завръщане " (най-архаична законодателна концепция или блуждаене на законодателя сред разнообразни законодателни решения) – победител е Законът за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (ДВ, бр. 7/2018 г.). Неговият член 48., алинея 1 гласи:

Всеки сигнал следва да съдържа:

1. Трите имена, обединен цивилен номер, адрес, телефон /има се поради телефонен номер/, факс /има се поради номер на факс/ и електронен адрес на подателя, в случай че има подобен.

10. " Зрителна машинация " (най-абсурдни претекстове на законопроект) – победител е Законът за изменение на Закона за собствеността (ДВ, бр. 7/2018 г.). С измененията се удължава следващ път прекъсването на придобивната отминалост върху парцели – частна държавна и частна общинска благосъстоятелност.

11. " Всичко, което постоянно сте желали да знаете за секса, само че сте се страхували да попитате " (нормативни актове с несвоевременно дълго заглавие) – победител е Наредбата за критериите и реда за установяване съществуването на съществени ползи в случаите по член 13, алинея 1, т. 13, букви " а ", " е " и " ж " и член 149, алинея 1, т. 2 от Закона за публичните поръчки, които би трябвало да бъдат предпазени при подписване на контракт за социална поръчка или при осъществяване на конкурс за план. Съкращението е:
НКРОНОИСЧ13А1Т13БАЕЖИЧ149А1Т2ЗОПКТДБЗПСНДЗОПИППНКЗП

12. “Народът против Лари Флинт ” (награда на публиката) – победител е легалната формулировка на „ пътуващ ” – „ Пътуващ ” е всяко лице, което желае да подписа контракт за туристически пакет или за свързани туристически услуги или което има право да пътува въз основа на подобен контракт.

Номинираните " бисери " от законодателството ни осветляват и по други въпроси - да вземем за пример, че сме жители на “RID страна ” (Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 46 от 2001 година за железопътен транспорт на рискови товари (ДВ, бр. 78/2017 г.) с уелнес центрове, в които " потреблението на вода и естествени естествени фактори не е наложително " (Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма (ДВ, бр. 37/2018 г.).

А също:

„ Складове ” са здания, пространства в здания или особено обособени места в помещение на здания.

„ Начало на разцвет ” е появяването на първите разтворени цветове при мъжките растения и поява на първите близалца при женските растения.

„ Край на разцвет ” е изсъхване на 10% от цветовете на мъжките растения и втвърдяването или окапването от семената при женските растения. (Има се поради конопът, да не помислите друго.)

„ Женски шилета/козички за разплод ” са женски животни от рода на овцете/козите на възраст сред 6 и 12 месеца. „ Мъжки шилета/козлета за разплод ” са мъжки животни от рода на овцете/козите на възраст сред 6 и 12 месеца.

„ Площадка за игра ” е публично налична открита или закрита повърхност, предопределена за самостоятелни или групови игри, с уместно за задачата устройство, настилка и уреди за игра според от избраната възрастова група на ползвателите.

„ Труден филм ” е филм, чиято единствена истинска версия е на български език и е с бюджет, не по-голям от средностатистическия бюджет за съответния тип филм за миналата година.

На предходното връчване на премиите „ Златен гвоздей ” бяхме очевидци на епична битка за най-абсурдна легална формулировка сред: „ Яйца от охлюви “ са всички яйца, излюпени от сертифицирани родители до 2 дни от снасянето им? ", " Лице от български генезис ", което е " лице по смисъла на... Закона за чужденците в Република България ”, „ Овца майка “ - всяко женско животно от рода на овцете, родило най-малко един път или на възраст минимум една година ” и „ Терористичен акт “ е акт, с който се реализира тероризъм.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР