Какво е направила ДАНС, след като е получила информация, че

...
Какво е направила ДАНС, след като е получила информация, че
Коментари Харесай

Какво е направила ДАНС след като Божков е теглил големи суми през 2018г., пита икономист

Какво е направила ДАНС, откакто е получила информация, че се теглят такива огромни суми от Васил Божков през 2018г., попита икономистът Бойко Димитров през ефира на БНР.
Припомняме, че преди дни предприемачът, чиито обвинявания от страна на прокуратурата се усилиха, разгласява във Фейсбук профила си свои банкови извлечения за милиони.
Васил Божков пита къде са му едни пари след проверка на Горанов (СНИМКИ)
" господин Боков към този момент призна, че е правил закононарушения с тези изявления, тъй като той непосредствено споделя, че е плащал подкупи, което си е съществено закононарушение. От тук нататък няма какво да губи ", сподели Бойко Димитров.
Досега извадените от Божков документи демонстрират, че тегленията от банката са още от 2018-а година и това не е еднократен акт, посочи Димитров и напомни, че по закон при тегления над 30 хиляди лв. банките са задължени да осведомят ДАНС. Той добави, че по закон той има право да ги тегли, само че банките са длъжни незабавно да осведомят за сходни транзакции.
Възможно ли е ДАНС да не е била известена? " При толкоз регулярни транзакции, това е безусловно невероятно " да е минало неусетно, още повече, че в тази ситуация става въпрос за огромна банка, която има задграничен, европейски притежател, където има доста по съществено условие за ограниченията, свързани с битката с прането на пари.
" ДАНС трябваше незабавно да излезе с информация, в случай че не е получила сигнал от банката за това, а не да мълчат ", разяснява икономистът.
Може ли ДАНС да е била известена, само че Божков да е бил жител със специфичен статут или преференции по това време и по тази причина да е нямало последствия за дейностите му? " Служителите в ДАНС може да са решили, че това не е проблем, само че това е голям проблем за нашата страна, тъй като е сигнал по какъв метод службите не си извършват тяхната роля. И ние го знаем, тъй като, в случай че бяха изпълнили ролята си, Божков щеше да е обвинен още преди 3-4 години ", разяснява Бойко Димитров.
Анализаторът беше безапелационен, че главният въпрос е " дали лица на най-висши управителни длъжности са получавали кешови пари от предприемач, който в този момент е обвинен за доста закононарушения ". А всичко друго сега е " опит за похищение на вниманието ".
Припомняме, че пред Нова тв през вчерашния ден някогашният съучастник на Божков Цветомир Найденов разяснява, че му направило усещане, че предприемачът теглил повече пари в брой при локалните избори през есента на 2019 година. И попита по какъв начин е теглил 12 милиона лв., а приказва за такса " успокоение " от 20%, като за четири години би трябвало да излязат 200 млн. лв.. Собственикът на Efbet обаче сподели, че чувал от девойки, които имали " алъш-вериш " с Божков и че той държал " големи суми в сакове " в кабинета си ".
Заркова: Разкритията на Божков допускат присъди по върховете на властта
Пред Българска национална телевизия пък Валери Симеонов съобщи, че адресат на такова финансиране е била Мая Манолова, която в следствие разгласи, че ще съди Симеонов за това му изказване. Според водачът на НФСБ Божков е спонсорирал и митингите против Иван Гешев по време на избирането му за основен прокурор.
Тегленията са още от 2018-та година още, а това оборва тезите на Валери Симеонов, който и различен път е правил несъстоятелни изявления, разяснява анализаторът.
Имаше не малко политици, които си купиха относително евтини жилища. Вие по какъв метод си мислите, че те са доплащали до действителната цена. Предлагам единствено един вид, допусна Димитров.
Защо Васил Божков не е бил обвинен при толкоз дълъг интервал на неплащане на налози? Обяснението е същото и за това за какво ДАНС не са подхванали нищо, сподели анализаторът. " Върху него е имало разпъната един политически чадър. Вече е въпрос на доказване дали той е бил обезпечен със възнаграждение в брой или по различен метод. Но към целия му бизнес има доста съмнителни дейности на политическите сили, които демонстрират, че той е бил привилегирован през този интервал ", разяснява още той.
Хронологията на събитията четете в тези материали.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР