Какво е коронавирус на немедицински език от медици? На този

...
Какво е коронавирус на немедицински език от медици? На този
Коментари Харесай

Какво е коронавирус - на немедицински език от медици

Какво е ковид на немедицински език от медици? На този въпрос ще отговорят двама млади лекари от УМБАЛ " Св. Анна " -София АД, които сътвориха управление за това какво е Covid-19 и по какъв начин да се предпазим от него. Това са доктор Евтим Александров и доктор Петър Иванов от Клиника по УНГ.

Те споделят, че тяхната цел им е хората в България да получат потребна информация, без това да ги обърква с многочислените термини и понятия употребявани в строго професионалния речник на медиците. Инициативата им е напълно в интерес на пациентите!

Кратко встъпление

Коронавирусите са едноверижни РНК вируси, които спадат към жанр Coronavirus и произлизат от сем. Coronaviridae. Коронавирусните инфекции са остри болести, които засягат най-вече горните и долните дихателни пътища, само че и други системи от човешкото тяло, като централната нервна система, сърдечно съдова система, гастроинтестиналия тракт, бъбреци и други

Заболяването COVID-19 се предизвиква от новооткрития през 2019 година в гр. Ухан (Китай) корона вирус и се назовава още тежък изострен респираторен синдром корона вирус-2 (SARS-COV-2). Корона вирусите циркулират измежду необятен кръг от животни, а някои от тях могат да се предадат и на човек, след което болестта се популяризира от човек на човек. Близкоизточният респираторен синдром (MERS-COV) e корона вирус, произлизащ от камили, а тежкият респираторен синдром (ТОРС) произлиза от котки-цивети.

По какъв метод се предава инфекцията?

Основен път за предаване на инфекцията е въздушно-капков при кихане и кашляне, само че и от вирусни частици, които се намират върху предмети и след това са попаднали върху входните порти, като уста, нос и очи. Инкубационният интервал на COVID-19 е от 2 до 14 дни, като заразоносител може да бъде и човек без демонстрация на никакви клинични признаци.

Кои органи и системи в човешкото тяло поразява вирусът на COVID-19?

Вирусът на COVID-19 би трябвало да се преглежда като заболяване на целия организъм с обгръщане на всичките негови органи и системи. Тук ще обърнем внимание на главните системи, които провокират максимален интерес, а точно:

бял дроб;

сърце;

черен дроб;

централна нервна система;

бъбреци.

Бял дроб

Вирусът на COVID-19 се свързва с ACE2 (ангиотензин-конвертиращ ензим) рецептор, който е ситуиран на повърхността на пневмоцитите в алвеолите, прониква в тях и по този метод нападна непосредствено клетките в белия дроб, като оказва токсично деяние върху алвеоларния епител с следваща деструкция и хеморагичен излив. Допълнителен принос за токсичния резултат оказват клетките на възпалението, посредством обособяване на огромно количество проинфламаторни посредници (цитокини). От рентгенологичната находка в ранните стадии на болестта се откриват петнисти или хомогенни засенчвания, а с напредване на заболяването до солидно помрачаване на единия или двата бели дроба.

Сърце

Все още няма безапелационни данни, които да потвърждават, че COVID-19 непосредствено поврежда сърдечната тъкан, само че са разказани пациенти със признаци на инфаркт и в същото време незасегнати артерии. Изказват се догатки, че инфекцията от COVID-19 протича по-тежко при пациенти, лекувани с някои типове медикаменти за артериална хипертония (ACE-инхибитори). Проучванията в тази тенденция не престават, само че въпреки всичко наподобява, че увреждането на сърцето се дължи на общата вирусна зараза протичаща в организма, възрастта и съпътстващите болести.

Черен дроб

Черният дроб може да бъде непосредствено повреден от токсичното деяние на вируса. Приблизително 2-10% от заболелите пациенти с COVID-19 се показват с диария, а вирусен товар се открива в техните изпражнения и кръвни проби. Тези доказателства допускат съществуването на вируса в чернодробната тъкан и макар наличните данни наподобява, че увредата на черния дроб директно зависи от съпътстващите болести в този орган.

Централна нервна система

Все още няма безапелационни данни за това дали вирусът поврежда непосредствено клетките на централната нервна система или увредата се дължи на систематичното инфектиране, което протича в самия организъм. Изказват се догатки за първична увреда в периферната нервна система, а по-късно и в централната, само че няма безапелационни доказателства, които да потвърдят това. И въпреки всичко се разказват пациенти с съществуване на главоболие, гадене, повръщане, загуба на усет и подушване в леките случаи, а при тежко заболели пациенти съществуване на тежки мозъчно съдови провали с смяна в съзнанието.

Бъбреци

Няма задоволително безапелационни данни, че инфекцията с вируса на COVID-19 предизвиква остра бъбречна непълнота, само че все пак при някои пациенти се следи покачване равнищата на креатинин и урея. Изглежда затрудненията от страна на бъбреците зависят директно от съпътстващите болести в тези органи, общото положение на пациента, възрастта и другите съпътстващи заболявания.

Какви признаци предизвиква covid-19?

Симптомите, които предизвиква вирусът на COVID-19, са според от това коя система в човешкото тяло е изумена, само че главните са:

висока температура
суха дразнеща кашлица;

затруднено дишане;

мускулни болки;

изнемощялост.

При тежките случаи на заболяването се развива изострен респираторен дистрес синдром, който може да докара до летален край.

Какви са рисковите групи пациенти?

Като цяло възрастните хора с съпътстващи болести (артериална хипертония, диабет, сърдечни болести, респираторни болести, чернодробни болести и др.) са по податливи към зараза, само че се вижда и засягане на пациенти в доста по-млада възраст.

Кога е належащо да се извърши тестуване за COVID-19?

Повод за тестуване постанова:

остра респираторна зараза и неочаквана демонстрация на висока температура с съществуване на суха дразнеща кашлица и стягане в гърдите; съществуване на контакт с болен, който има грипоподобни признаци 14 дни преди вашите, или с подобен, пътувал в рискови региони, като страните посочени от МВнР; непосредствен контакт (ръкостискане) с болен от COVID-19; контакт със тайни от болен с COVID-19; общуване с болен от COVID-19.

Тестуването се прави с тампон, посредством който се взема секрет от гърлото, или посредством кръвно проучване за съществуване на антитела (IgM, IgG).При втория способ, на 10-ти ден от инфекцията с COVID-19 се вижда покачване на IgM, a след 12-ти ден и на IgG антитела. Обикновено вирусният товар последователно понижава с повишаване концентрацията на антителата.

Какво е лекуването на COVID-19?

До този миг характерно лекуване не съществува, a лечението е симптоматична, като според от стадиите на заболяването се ползват разнообразни типове медикаменти. Използват се антивирусни препарати, които се ползват при започване на заболяването. Приложение намират антибиотици, противовъзпалителни средства и медикаменти на хининова основа, като последните се употребяват само и единствено от лекари-специалисти в болнично заведение. Интерес съставлява препарата Ивермектин, който се употребява при краста и даващ обещаващи резултати. Пациентите в тежко общо положение и усложнения в дишането се постанова да бъдат приети в болница за лекуване в болнична среда.

Какво оказва помощ да се предпазя от заразяване?

Спазването на физическа изолираност.

Спазването на висока персонална хигиена.

Миенето на ръце с вода и сапун (препоръчва се хирургично измиване).

Щателна стерилизация със сертифицирани препарати на спиртна основа.

Избягването на заболели хора с кашлица, висока температура и заболели от COVID-19.

Носенето на защитни маски (желателно).

Въздържане от пътешестване в рискови региони.

Редовно проветряване на пространствата, които обитаваме.

Как да се оправим със напрежението в сериозни обстановки и да понижим терзанието? При стресови обстановки или излизане от нашата удобна зона тялото отделя хормони (Кортизол и Адреналин), предопределени да ни оказват помощ да се оправим с тях. Това ни е заложено като предпазен механизъм, който е пазил нашите прародители и се е развивал през поколенията.

В днешно време тези хормони се отделят от напрежение на работата, насъбрана изтощеност, липса на сън или по-чувствителна нервна система. По време на рецесия, хората са по-чувствителни, тъй като възприятието за неустановеност, незадоволителна осведоменост и изненада е мощно засилено в цялото общество.

Какво предлагаме.

Умерена физическа интензивност Тялото има потребност от придвижване и физическо натоварване за естественото си действие. Редовното спортуване води до натурално повишаване на хормона на щастието и е натурален антидепресант. Тренировките подкрепят за по-добрия сън и това да се чувствате по-щастливи. В интернет има доста стратегии за тренировки вкъщи. Подберете програмата за вашето равнище и си създайте режим.

Сън и отмора Сега е времето да си наваксатe пропуснатия сън Всичко наподобява по-лошо, когато не сте се наспали. Стресът и тревогата постоянно могат да доведат до бодърствуване и да се окажете в един циничен цикъл. Направете съня си един от вашите цели, само че недейте проспива целия ден - спете от 6 до 8 часа дневно.

Правилно дишане Когато дишаме постепенно и надълбоко, ние караме тялото си да спре да отделя стресови хормони и да стартира да се отпуска. Ако се концентрираме върху дишането си, ние можем да разсеем мозъка си от всичко, което ни тормози, тъй че да се съсредоточим единствено върху това, което се случва в този миг. Вдишайте надълбоко през носа си - би трябвало да дишате до крайното слизане на диафрагмата надолу и изпълване на белите дробове до дъно, а не незадълбочено, единствено с гърдите. Задръжте за миг и издишайте постепенно през устата си. Отделете време да извършите няколко повторения и би трябвало бързо да се почувствате по-спокойни. Пример: 3 серии по 30 вдишвания и издишвания с отмора сред сериите.

Позитивно мислене и признателност Когато мислим постоянно за най-лошото във всеки един случай, е клинично известно като отрицателно и нездравословно мислене и може да усили тревогата и възприятието за суматоха. Вместо да се насочваме над отрицателните аспекти от карантината, може да отделим време за нашите близки, с които съжителстваме и да сме по-силни и устойчиви.

1. Доказани билки, които може да си осигурим елементарно, и имат потвърден резултат против битката със напрежението

Всички изброени билки могат да се създадат на чай.

Мента Ментолът е натурален седатив и смъква кръвното налягане.

Лайка Съдържа апигенин, антиоксидант, който се свързва със характерни рецептори в мозъка ви, а той може да насърчи по-пълноценен сън и да понижи безсънието или хроничната некадърност за заспиване.

Джинджифил Естествен антисептик и мощен антиоксидант.

Валериана (Лечебна Дилянка) Подобрява съня, успокоява централната нервна система, има слаб спазмолитичен резултат.

Лавандула

Съдържа линалол, терпенов алкохол, който има релаксиращ резултат.

Заключение:

При контакт с болно лице от COVID-19 се свържете с персоналния си доктор и споменете, че сте имали контакт с подобен болен. Следeте вашето положение за съществуване на нагоре изброените признаци! При пораждане на напредващ зной неотложно позвънете на 112!

Екипът на това ревю Ви благодари за отделеното внимание и би се радвал да е съдействал за повишение на вашата здравна просвета с оглед актуалното заболяване. Предвид непрестанните изследвания към COVID-19, управлението следва да търпи периодически допълнения.

Автори: Д-р Евтим Александров и Д-р Петър Иванов към клиника по УНГ на УМБАЛ " " Света Анна " " София 2020 година /news.bg

Припомняме, че от 13 март 2020 година на територията на Република България е въведен режим на изключително състояние, целящ ограничението на разпространяването на коронавирусна зараза и болестта, наричано COVID-19. Със заповед на министъра на опазването на здравето са въведени редица ограничаващи ограничения в обществения и икономическия живот. Стриктното съблюдаване на напътствията на специалистите и Националния спешен щаб ще предотврати разрастването на епидемията. 
Пазете себе си и се грижете за околните си!

Спазвайте хигиеничните наставления и помнете:
- избягвайте контакт с заболели хора, изключително такива с кашлица;
- избягвайте визити на пазари и места, където има живи или мъртви животни;
- прилагайте общите хигиенични правила във връзка с хигиената на ръцете и хигиената на храната;
- измивайте ръцете си със сапун и вода ИЛИ използвайте антисептичен разтвор на алкохолна основа преди хранене, след потребление на тоалетната и след всеки контакт с животни;
- избягвайте контакт с животни, техните екскременти или изпражнения

Останете си вкъщи!
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР