Какво е да спортуваш за физическо здраве? Натоварваш се и

...
Какво е да спортуваш за физическо здраве? Натоварваш се и
Коментари Харесай

Конкуренцията е здравословна, но само за силните

Какво е да спортуваш за физическо здраве? Натоварваш се и се потиш, както го вършат и професионалните спортисти, само че те с това се изхранват, а ти - ей по този начин, за тоя, дето духа. Ако не броим, несъмнено, вярата ти, че посредством това потене поддържаш добра физическа кондиция. А по какъв начин се поддържа добра умствена кондиция? Нали и вие не се присмивате на тези, които се потят за здраве във всякаквите му типове? Аз даже съм за тези, които безплатно се натоварват за положителната умствена и духовна форма, лична и на близките.

Как го вършат ли? Пеят и танцуват в самодейни сформира. Посещават изложения и спектакли, сами рисуват. Сами пробват да пишат литература и посещават министър председатели на книги. Правят любителски спектакъл, любителски концерти.

Някога беше признато най-успешните самодейци да бъдат подтиквани, като бяха допускани да допълват експертите в съответната област. Сега се разчита единствено на щатно назначените. След политическата смяна, към този момент към 30 години, страната не планува и не отпуска тези средства за просвета, изкуство, медии и спорт.

Някога, в предходната политическа система, не се признаваше ролята на конкуренцията в стопанската система и стопанството, смяташе се, че те са точно планувани. Но спортното начало напълно не беше изключено. Трудовите колективи, по тогавашната терминология, се състезаваха по достиженията на своите спортисти и актьори дилетанти.

И тъй като беше влиятелно пред висшата партийна и държавна власт да се загатва името на ръководения от теб цех или поземлен комплекс за положителни достижения в художествената самоинициатива или работническия спорт, много икономически шефове правеха от своите фенове спортисти и актьори полупрофесионалисти. Как ли? Водеха ги на щат, без те да извършват отговорностите, произлизащи от трудовата характерност на този щат.

Футболистът от заводския тим получаваше заплатата на стругар осми разряд, дружно с наградите, които получаваха същинските шлосери. Това, което той трябваше да свърши като работа, се разпределяше сред шлосерите, които не могат да играят футбол. Или да пеят в заводския хор. Или да играят в заводския, селския и така нататък самоинициативен спектакъл или танцова натрупа.

Самодейците полупрофесионалисти и в изкуството, и в спорта доближиха апогея си, когато съумеят да се уредят да бъдат водени на щат като миньори или минни експерти с подземни функционалности. Добавките към заплатата на същинските миньори с такава специализация биваха по-големи от самата им заплата. С тях се облажваха и пеещите, танцуващите, и играещите футбол мними миньори. Самодейните занимания с изкуство и спорт трябваше да са синоним на благополучен живот, ставаше дума и за интернационален авторитет.

Днес към този момент е влиятелна облагата. На управителни позиции във всички сфери на живота ни са хората, които умеят да вършат пари, т.е. облага. От изкуство и просвета мъчно могат да се вършат пари.

От професионален спорт от дълго време се вършат пари, само че то е за сметка на здравето на спортистите. За разлика от спортуването за здраве, спортуването за огромни пари е убийствено. Освен всичко друго никой не би твърдял намерено, че големите пари в професионалния спорт - футбол, бокс и други, са чисти. За да не притегли рисково внимание към себе си, пък и да не бъде общопризнат като добряк.

Правят се пари и от огромното кино, само че не и у нас.

Правят се пари и от медии, даже и у нас, само че на каква цена? Да чистиш дома на забогатял по противозаконен метод баровец не е срамно, неприличен труд няма. Но да чистиш имиджа на партия или политик, погазили надълбоко нормите и морала, си е медийна проституция. Но това е дълбоката вода, да се спрем на нещо по-малко аморално - днешния полупрофесионализъм на номиналните експерти в медиите.

Когато главният аршин е облагата, мениджърите нормално стартират със снижаването на разноските. Един от главните способи за това е да се сортират евтини реализатори. Нали не сте не запомнили, че нашето държавно ръководство от десетилетия се надява на значителни задгранични вложения поради евтината работна ръка у нас. Но май по този начин чаканите вложители знаят, че като всяко на ниска цена нещо и евтината работна ръка ще им излезе през носа, и не идват.

Не че е невероятно и през днешния ден измежду евтината работна ръка, примерно в медиите, да има и стремящи се към висока подготовка, само че народът го е споделил -
за пет пари петел, за пет пари пее.

А става дума за труд, които по спецификата си предстои на неизбежно и всеобщо ежеминутно публично разискване.

Днес преобладаващият медиен род е рекламата. Дори се счита, че хората, които вършат телевизионните реклами, са добре платени, само че нерядко продуктът им е на ниска цена до непоследователност. Натрапила се е в съзнанието ви, допускам, рекламата, в която 80-годишният бай Ставри отглежда крави в фамилното си стопанство, само че всекидневно изяжда по две кофички кисело мляко с марката, която е платила рекламата. И майка му, и баба му го гледат с рекламно трогване.

Извинете за грубостта, само че си е напряко жалко да отглеждаш крави, да ги доиш и да ядеш пластмасово кисело мляко, пък било то и от рекламираната марка.

Ако рекламният бай Ставри има първообраз в живия живот и този 80-годишен първообраз и в живия живот има живи майка и баба, които в рекламната хипербола би трябвало да са почти на 100 и на 120, би трябвало да е цялостен глупак, с цел да яде кисело мляко, бъкано с безчет подобрители и консерванти.

Той е до кравите, храни ги, чисти им, дои ги. Предава млякото на фирмения цех и от там, посредством комерсиалната мрежа, се доставя с кисело мляко в кофички с марката.

Баба му би трябвало да е живяла съвсем век преди пластмасата и би му споделила какъв брой по-чисто и по-вкусно е домашно подквасеното мляко. И да му го подквасва като в миналото. Тази реклама, колкото популяризира кисело мляко, толкоз демонстрира и напредващо старческо малоумие у старци в относително положително физическо положение.

Или пък да вземем случая с джентълмена, които се опита да влезе в Президентството ни въоръжен, с цел да принуди Г-н президента ни да го изслуша и да реши проблемите му. Почти 24 часа съвсем всички медии съобщаваха, че той е престъпно проявен и че оръжието му е законно притежавано. Ха в този момент де!

Да си престъпно проявен и законно да притежаваш оръжие са си „ две вещества, наказани на безконечна разлъка “, както се показва Алеко Константинов. Но евтината работна ръка в медиите научи това денонощие след събитието.

После, с цел да замаже непростимото си незнание, обсипа публиката с детайлности - каква марка е револверът, какъв брой броя муниции е имал в себе си противозаконният му предявител. И с уточнението, че брачната половинка му има законно този револвер!

Но не се сети да попита на какво съображение тази брачна половинка има законно персонално оръжие. И какво ще последва за нея след закононарушението да сътвори изискванията то да бъде употребено от престъпно проявен. Това е все едно да се препоръчваш като извънреден началник готвач и да не знаеш, че ястията се овкусяват на първо място със сол.

Ами необятно тиражираните заричания на наши политици, министри и депутати и в нашия, и в Европейския парламент, че щели да трансформират решението за интернационалните транспорти в Европейски Съюз! Защо ги тиражираме тези заричания, като е повече от явно, че те няма да съумеят.

И за сляпата къртица е очевидно, че в основата на това решение стоят ползите на превозваческите компании в старите европейски страни. Но те са ги скрили зад загрижеността си за здравето на нашите водачи, като упорстват те да се връщат в домовете си на избран интервал от време и да не помнят за почивките си в кабината на тира. Нашите превозвачески компании пищят, тъй като те печелят на първо място от готовността на водачите си да работят при отречени от европейските стандарти неприятни условия.

Да не би нашите министри, депутати и „ вся остальная сволочь “ да си мислят, че ще се преборят с европейските бюрократи, като разгласят пред целия свят, че са подготвени да погазят обикновени човешки права в името на облагата!

Става дума за конкуренция, тя е здравословна, само че за мощните.

Но отново се увлякохме и се отдалечихме от тематиката. Ставаше дума за спортуването за умствено и духовно здраве.То било като потенето за физическа форма. Нали народът ни в другите форми на самодейността през вековете е запазил богатия ни фолклор. Самодейци щели да запазят и здравия дух, и умственото здраве в публичните връзки. Това го твърди един кафеджийски анализатор, като акцентира, че в поддръжка на това му изказване Господ ни е дал интернет и обществените мрежи. Младите, нали са по-безмилостни в шегите си, му сложиха прякора Алцхаймер Паркинсонов.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР