Какво е да си ученик в Япония? Наистина ли японските

...
Какво е да си ученик в Япония? Наистина ли японските
Коментари Харесай

Японски ученици почистват класната си стая, метат коридора и дори мият тоалетните

Какво е да си възпитаник в Япония? Наистина ли японските учебни заведения са толкоз по-различни от нашите? Със сигурност – да. Културните особености на Страната на изгряващото слънце са довели до построяването на един друг учебен модел, който за доста хора от западното общество би бил чудноват, даже недопустим.
Учениците почиства стаята си, коридора и даже тоалетните
Да, вярно прочетохте! Ученици почистват класната си стая, метат коридора и даже мият тоалетните! И това не е някаква форма на изключително грубо наказване, а просто част от разпоредбите в японските учебни заведения.

„ Японското знамение “ – точно по този метод назовават просветителната система в Страната на изгряващото слънце.
Именно там няма да видите хигиенистка, която да се грижи за чистотата в учебното заведение, тъй като децата са заети с тази задача. Целта е да се основат привички, отговорност и дарба за работа в екип у децата още от ранна възраст. А в последна сметка се случва по този начин, че с цел да си спестят непотребен труд, децата просто се стараят да не цапат.

Това е надълбоко залегнало във философията на японците. Те имат вяра, че по този метод се възпитава почитание към труда и към другия. С две думи – никой не е задължен да ти прави работата.
Първо възпитанието, след това знанията
И в случай че в западната просвета учебното заведение служи най-много за придобиване на познания, в Страната на изгряващото слънце е тъкмо противоположното. Там просветителната система е основана по този начин, че да залага първо на това да научи децата на избрани полезности, а по-късно да пишат и да считат.

Чрез голям брой групови игри и занимания децата усвояват значими морални полезности и умения като това да могат да изслушват, да не прекъсват, да почитат съучениците си, да се стараят, да споделят и търсят истината, да управляват себе си и да се грижат са природата.
Изпити, оценки и независими работи – чак след 4 клас

Едва след прекосяването в 4 клас, когато японските възпитаници са на 10 години, стартират да им се дават независими работи.При завършването на гимназията, учениците се явяват на заключителен тест. Той е доста значим и определящ дали ученикът ще може да постъпи в лицей и да продължи образованието си.
Японските възпитаници сами сервират храната си и обядват дружно с учителя

Като част от философията, че никой не е задължен да прави работата вместо теб, учениците в Япония имат задължението сами да се грижат за сервирането на храна, това да я занесат до класната си стая и да си отсервират. Там учениците не се хранят в стол, а в стаята, в която се образоват. Обядът е дружно с учителя като задачата е в неофициална конюнктура те да поддържат връзка между тях и да изградят положителни връзки.

Храната, която употребяват, е по особено обедно меню, което се изготвя взаимно от здравни служащи и готвачи, като задачата е да е оптимално здравословна и съобразена с потребностите на подрастващите.
Всички – с униформи

В Япония ученическата униформа е изцяло наложителна. Тя е знак на това, че всички са равни и всеки би трябвало да е обичайно облечен. Повечето учебни заведения имат своя лична униформа, само че се съблюдава сходна стилистика.

Учебната година е разграничена на три интервала: първият е от 1 април до 20 юли, вторият – от 1 септември до 26 декември, а третият – от 7 януари до 25 март. Така японските възпитаници имат почивка от общо шест седмици през лятото и спомагателни две седмици напролет и зимата.

Инфо: Родител

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР