Какво е чубрица ?Чубрицата е ароматна билка, произхождаща от семейството

...
Какво е чубрица ?Чубрицата е ароматна билка, произхождаща от семейството
Коментари Харесай

Ето какви са ползите за здравето от най-българската подправка

Какво е чубрица?
Чубрицата е ароматна билка, произхождаща от фамилията на мента, е освен вкусна фалшификация, която  нормално се употребява в кулинарния свят, само че се употребява и за медицински цели .

Богата на витамини и минерали , нормално се употребява за лекуване на такива болести като гастроинтестинално разстройство,  главоболия и кашлица . За да я употребявате за лечебнитецели, чубрица нормално се прибавя към кулинарни ястия и се трансформира в чай.

История на градинската чубрица в медицината

През годините, градинска чубрица  е постоянно употребена в кулинарния свят и са част от доста предписания. Част от фамилията на мента, ароматът на чубрица е сравнима с мащерката и риган, пише bilkabg.com

Както пресни, по този начин и сухи, листата и стъблата от чубрица  често се употребяват за подправки, до момента в който екстрактът от билката се прави оценка и за нежния си усет.

Чубрицата също се употребява в историята на естествената медицина, най-вече националната медицина. Тази лечебна билка е била употребена като съставна част в медицината, като тоник, отхрачващите, карминалинтите и стимуланти.

Използва се за лекуване на гадене, диария и чревни проблеми . Също е използвана за лекуване на мускулни крампи и неприятно храносмилане.
Лечение, приложение, деяние
Има разнообразни типове чубрица, като най-често срещаните са Градинска чубрица и Балканска чубрица. Всеки от тях се отличава с разнообразни усети и неповторими преимущества.

Градинска чубрица  (Satureia hortensis) е по-сладка и ароматът й наподобява на Балканската – тя е с мрачен бронзово-зелен цвят. Поради сладкия си мирис се употребява по-често в кухнята. Много готвачи я употребяват, като сок, също както и я употребяват за чай.   Градинска чубрица е известно допълнение към месото от подправки като патица, гъска, наденица и пуйка.

В националната медицина, с помощта на свойствата си за стопляне, летните сокове нормално се употребяват за  лекуване на проблеми на храносмилателната система . Историята разкрива, че градинската чубрица също постоянно се употребяват за лекуване на кашлица и като лекарство за жадност при диабетици.

Балканската чубрица (Satureia montana) е по-горчива от градинската чубрица и затова не се употребява постоянно в кулинарния свят. Тя  е тъмна, лъскава зелена на цвят. Когато се приканват за деяние в кухнята, зимната саламура нормално се употребява за фалшификация на бели сосове, картофени салати и гъби.

Градинската и Балканската чубрица се избират поради здравното им приложение. Считат се за антибактериален сътрудник,  чубрицата се  употребява за лекуване на храносмилателни разстройства, газове, менструални нарушавания, тапи и кашлица .
Хранително наличие в чубрицата
Savory е включена в някои кулинарни ястия и медикаменти, заради богатата си хранителна стойност. Захарни е открито, че е богат източник на следните витамини и минерали:
Витамин АВитамин ЦВ-комплексни витаминифибриЖелязокалцийНиацинмагнезийманганкалийцинк
Чубрицата е превъзходен метод да получите в допълнение количество на витамини и минерали , до момента в който се пробвате да запазите броя на калориите си, защото тази билка е без калории.
Кои са най-хубавите изгоди за здравето от чубрицата?
Използва се в здравословен тонизиращ и медицински чай или даже може да се употребява като здравословен батерия за идващото ви хранене, а чубрицата може да ви обезпечат някои от следните здравословни преимущества:
1) Антисептични и антифунгални
Установено е, че листата от чубрица съдържат такива лечебни минерални масла като карвакола и тимола . Тимолът е дезинфекционен и противогъбичен сътрудник, което го прави превъзходен метод за битка и попречване на разпространяването на гъбични инфекции. Чубрицата, в това време, е антибактериално средство, дейно за битка с такива бактериални варианти като Bacillus cereus и E coli.
2) Витамини и минерали
Богат на витамини и минерали, е открито, че чубрицата  спомага за поддържането и действието на тялото . Тя съдържа калий, който е от значително значение за облекчение на кръвното налягане и поддържане на здравето на сърцето. Съдържанието на желязо в соята предизвиква развиването на кръвни кафези, до момента в който цинкът и витамин С спомагат за стимулиране на имунната система.
3) Пробиотик и богат на фибри
Чубрицата е източник на диетични фибри.  Важно е да получите задоволително фибри, с цел да поддържате храносмилателната система безпрепятствено. Фибрите също по този начин са от значително значение за подкрепяне намаляването на неприятния LDL холестерол, като в същото време оказват помощ за повишение на положителния HDL холестерол. Фибрите също са значим пребиотик, който спомага за развиването на добра чревна флора.
4) При стомашни проблеми
Когато се употребяват като чай, чубрицата може да помогне за усмиряване на храносмилането, главоболие и болки в гърлото . Благодарение на антисептичните свойства, пиенето на лют чай може да спомогне за възстановяване на действието на черния дроб и бъбреците.
5) Ревматизъм, подагра и главоболие
В съсредоточената си форма на масло мощните медицински резултати на чубриченото масло могат да оказват помощ за лекуване на ревматизъм, подагра, главоболия и гадене.
Някои съображения и евентуални странични резултати
Преди да вземете чубрица за някакви медицински цели, предлагаме да говорите с вашия доктор. Чубрицата се смята, като цяло безвредна, само че преди да вземете чубрица, апелирам, помислете за следните препоръки:
Понастоящем не съществуват мощни научни доказателства, които да поддържат претенциите за чубрица и затова не би трябвало да се употребяват като сурогат на обичайна медицина.Поради неналичието на прецизни научни проби, понастоящем не е известно дали чубрицата е безвредна за използването на деца, бременни дами и кърмачки.Чубрицата може  да забави процеса на кръвосъсирването и заради това не би трябвало да се употребява две седмици преди и след възобновяване от операциятаТрябва да се заобикаля чубрицата, в случай че понастоящем приемате медикаменти за разреждане на кръвта, защото усетът пречи на кръвосъсирването.Лятното пикантно масло е извънредно дразнещо за кожата и не би трябвало да се употребява непосредствено върху кожата. Ако употребявате масло върху кожата, постоянно го разреждайте с носещо масло.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР