Какво е Burning Man? Всичко, което трябва да знаете за фестивала и наводненията

...
Необичайна буря в края на лятото превърна едноседмичния контракултурен фестивал
Коментари Харесай

Необичайна буря в края на лятото превърна едноседмичния контракултурен фестивал в небрежна бъркотия с около 70 000 купонджии, които все още са затънали в дълбока кал, докато запасите от вода и храна намаляват, без работа тоалетни в пустинята на северна Невада.

Ето какво трябва да знаете:

Какво е Burning Man?

Burning Man е фестивал, описан като „глобална екосистема от артисти, творци и организатори на общности, които съвместно създават изкуство, събития и местни инициативи по целия свят“.

Фестивалът получава името си от кулминационното си събитие, изгарянето на голяма дървена конструкция, наречена „Човекът“ в предпоследната вечер. Целта му е да бъде неопределимо събитие, нещо средно между празнуване на контракултурата и духовно уединение.

По време на събитието „Burners“ обикновено пристигат на групи и създават тематични „лагери“, готови да допринесат за философията на „икономиката на подаръците“ на фестивала, като предоставят стоки или услуги, без да очакват да получат нещо в замяна.

Събитието се провежда от 1986 г.

Тази година беше планирано да се проведе от 27 август до 4 септември, а обикновеният билет струваше $575. Въпреки това CNBC съобщи, че изживяването може да струва около 1500 долара с настаняване, пътуване, храна и костюми.

Къде се провежда фестивалът Burning Man?

Фестивалът се провежда в Блек Рок Сити, временна общност, създадена в средата на пустинята Блек Рок в северозападна Невада.

Местоположението му е далеч от големите градове и на около 141 мили (227 км) северно от Рино.

Какво се обърка тази година?

Повече от 13 мм (0,5 инча) дъжд падна на мястото на фестивала в петък, пречейки на празника.

За района на Рино средният валеж за целия месец септември ще бъде 5,4 мм (0,21 инча), каза Марк Дойчендорф, метеоролог от Националната метеорологична служба в Рино.

„Вече, навсякъде от Рино до района на Горящия човек, Блек Рок, вече надхвърлихме това – и това са само три дни в месеца“, добави той.

Затварянето на пътища беше наложено точно преди гигантско дървено чучело да бъде изгорено в събота вечерта. Организаторите казаха, че всички изгаряния са били отложени и властите работят за отваряне на изходните маршрути до края на уикенда за Деня на труда.

Организаторите затвориха фестивала за превозни средства, след като беше съобщено за един смъртен случай. Властите не предоставиха подробности за смъртта. Води се разследване.

Black Rock City - Невада

Как излизат хората?

Тъй като партито им беше затворено за моторизиран трафик, присъстващите се тътреха през калта, много боси или с найлонови торбички на краката. Празнуващите бяха призовани да спестят запаси от храна и вода и повечето останаха сгушени на мястото.

Няколцина обаче успяха да излязат пеша до най-близкия град или да хванат превоз там.

Знаменитост DJ Diplo публикува видео в Instagram в събота, показващо как той и комикът Крис Рок се возят в задната част на пикапа на фен. Той каза, че са изминали 6 мили (10 км) през калта, преди да се качат на стоп.

„Наистина вървях отстрани на пътя с часове с изпънат палец“, написа Дипло, чието истинско име е Томас Уесли Пенц.

Какво се случи с блокираните?

Онези, които остават, описват издръжлива общност, която се възползва максимално от мръсните условия. Много публикуваха селфита, покрити с кал, танцуващи или плискащи се в импровизираните езера.

„Не сме били свидетели на никаква негативност, никакви тежки времена“, каза организаторът Тереза ​​Галеани.

Какво се случва след това?

На уебсайта организаторите казаха, че условията се подобряват в неделя, но пътищата остават „прекалено мокри и кални“.

Въпреки това, „те ще бъдат отворени за изселване в понеделник сутринта. Ще информираме общността веднага щом вземем решението до 9 сутринта [16:00 GMT]“, се добавя в съобщението.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР