Какво е билка, озадачи се вчера петокласничката Роза Янева от

...
Какво е билка, озадачи се вчера петокласничката Роза Янева от
Коментари Харесай

Деца засадиха розмарин и мента в Пространство на любовта

Какво е билка, озадачи се през вчерашния ден петокласничката Роза Янева от СУ „ Найден Геров ” в квартал „ Столипиново ”. За първи път чу думата на български, а и на майчиния си турски език не знае що за растение е това.

Момичето видя за първи път розмарин, чубрица, босилек, мащерка и мента и дружно с връстниците си от целия 5. Г клас се зае да ги засади. Градинката, която хлапетата оформиха сред четири туи в двора на школото, ще носи името „ Пространство на любовта ”. Това е и названието на плана на кварталното читалище „ Пейо К. Яворов ”, който се финансира от фондация „ Пловдив 2019 ” и се осъществя в партньорство с образователното заведение.

Философията му е у децата да се построи обич към живота, земята и птиците. „ Дошли сме на нашата земя да честваме живота, да творим с ентусиазъм и наслада. Да сътворяваме положително с чисти сърца и души ”, споделят от читалището. Въвличайки децата от гетото в оформянето на оазиса " Пространство на любовта ", се пробват да разсънят у тях и блян за запазване на природата, за опознаване на лечебните блага и грижа за тях.

В часа на класа петокласниците се изсипаха на двора, само че се оказа, че единствено Атанас има някакъв градинарски опит - садил е дърво с татко си. Въпреки това незабавно се откриха петима доброволци, които да пренесат инструментите и разсада.

Роза от 5. Г е единственото цвете вкъщи, в близост няма никаква зеленина, не е ходила даже и в Цар-Симеоновата градина. Затова облече тениска, удари един танц и сграбчи алена лейка, с цел да се включи в градинарското премеждие. Смуглата хубавица е дребната Наоми Кембъл на учебното заведение.

Билките са в интерес на хората - употребяват се за лекуване и в кулинарията, вкараха децата библиотекарките Людмила и Зоя. Обясниха им, че следващата година Пловдив ще е Европейска столица на културата и за задачата се реализират разнообразни планове, а този е един от тях. Поласкани, че са определените деца, които ще садят, петокласниците се заеха да трансфорат едрите буци в рохка почва. Мелиса направи първи опит с туята в един от четирите ъгъла на градинката, регистрира, че е доста близо до плочките, изрови я и още веднъж я посади. „ Много е хубаво! ”, възкликна момичето, когато замириса на почва, и очерта с показалец улей, в който да се събира водата при поливане. Мечтата на Мелиса е да стане лекар. Затова ще изучи освен обичайна медицина, а и билките - с цел да цери пациенти с лекове от природата.

Докато садеше туфите с мащерка, Емил пък научи, че става и за чай, и за чорба, и за пица. Точно тази, с която обогати " Пространството на любовта ", се оказа с лека нотка на лимон в аромата. Стига в двора се е носил единствено димът от отсрещния павилион, където продават дюнер, адана кебап и кюфтета!

„ Много е огромна вероятността децата да запазят това, което сами са основали - разяснява педагогическата съветничка на СУ „ Найден Геров ” Асена Георгиева. - Петокласниците в този момент влизат в пубертета. Били са в постройката на началното учебно заведение, по през целия ден с един учител. Сега идват тук - измежду доста деца и доста учители. Емоциите бушуват. Много потребно е силата им да се вложи в нещо положително. Освен това грижата за насажденията основава работни привички ”.

Докато завърши и сеитбата на семена, в двора на СУ „ Найден Геров ” към този момент имаше ядосани, че не са взели участие в акцията. Педагогическата съветничка ще договаря с шефа да се купят още растения и да се включат още класове.

Следващия вторник в " Пространството на любовта " ще бъдат сложени хранилки за птици, направени от остарели PVC бутилки. Дотогава учениците би трябвало да поливат, като внимават да не сгазят растенията. Като зазими, може да спасят босилека от студа в саксии в класните стаи. А в случай че някой желае да тества приложението му в кулинарията, шефът Емил Начев е отсреща - оказа се, че е майсторът вкъщи на риба с босилек.

Освен в градинарството деца от СУ „ Найден Геров ” ще се пробват и в илюстрирането на книги. Училището си ще партнира с издателство „ Летера ” по още един план за Пловдив 2019. Писателката Диана Петрова ще гостува два пъти в образователното заведение, с цел да се срещне с хлапетата. Историите, които опишат, ще претвори в разкази и приказки. После децата ще нарисуват илюстрациите за книжката, в която ще бъдат събрани.

Деца от СУ „ Найден Геров ” и техните родители ще вземат участие в общи занимания в клуб „ Мама, баща и аз ”. Той се основава по план „ Моето учебно заведение ”, за който школото завоюва 20 000 лева от Центъра за просветителна интеграция на деца и възпитаници от етническите малцинства. От 29 постъпили оферти столипиновското школо е единственото утвърдено всред пловдивските, класирано е на седмо място и получава оптималния размер на финансирането.

Дейностите стартират още този месец. Заложени са 6 тематични работилници на клуб „ Мама, баща и аз ”, в които ще вземат участие по 10 деца и техните родители. Ще има две еднодневни екскурзии в планината и тридневен летен лагер за 20 хлапета и техните фамилии, с които ще пътува и аниматор. Целта е да се ускори работата с родителите и да се увеличи мотивацията им да пращат децата на учебно заведение.

Клуб „ Музика и танци ” пък ще осмисля свободното време, ще развива гениите на учениците и ще им помогне да добият самочувствие. 15 деца от 3. и 4. клас ще танцуват хип-хоп и национални танци. Ще имат и две изяви пред аудитория.

По плана ще бъде основан и наставнически клуб „ Доброволец ”. „ Доброволчеството не е особено за ромската общественост, по тази причина първо ще разясним правилата и правната рамка. После се надяваме да се образува ядро от 15 искащи, които сами ще си решат какво биха желали да създадат за своите деца ”, сподели шефът Емил Начев, който се надява на най-малко 2 акции.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР