Какво е Airbnb - агент на недвижими имоти или онлайн

...
Какво е Airbnb - агент на недвижими имоти или онлайн
Коментари Харесай

Какво е Airbnb - агент за имоти или онлайн услуга? Съдът на ЕС решава днес

Какво е Airbnb - сътрудник на недвижими парцели или онлайн услуга? Европейският съд в Люксембург ще разгласи решението си през днешния ден, а то ще засегне цяла Европа. Срещу компании като тази, предлагащи услуги от сферата на споделената стопанска система, към този момент са взети ограничения в редица градове, само че няма обща европейска рамка, която да ги контролира.

Много въпросителни пораждат точно тъй като онлайн услуги като Airbnb и Uber навлизат в конкуренция с обичайния бизнес, само че не са задължени да съблюдават същите правила като него. В последните години растежът на предлаганите в Airbnb жилища аргументи проблеми в туристически дестинации като Амстердам, Берлин, Барселона и Париж. Според локалните поданици скокът на наемите и многото давани на туристи стаи изтласкват самите тях от града им.

Делото, по което заседава Съда в Люксембург, идва от френски съд – той пита дали услуга, състояща се в свързване на наемодатели, притежаващи пространства за настаняване чартърен, от една страна, с лица, търсещи подобен метод на настаняване, въпреки това, подхожда на определението на понятието " услуги на осведомителното общество ". Според желае на френската Association pour un hébergement et un tourisme professionnel (Асоциацията за настаняване и професионален туризъм, AHTOP) компанията в действителност ръководи недвижими парцели, без да съблюдава националните регулации.

През април генералният юрист на съда се произнесе в интерес на Airbnb – последващото решение нормално се преценява с неговото мнение. Според него активността на компанията е да дава " услуги на осведомителното общество ", в случай, че доставчикът не упражнява надзор върху главните условия на осъществяваните услуги.

От това мнение следва също, че в случай че Франция реши да ограничи активността на Airbnb, тя би трябвало авансово да уведоми Комисията за желанието си и да изиска от страната, в която е записана компанията (Ирландия) да предприеме ограничения в региона на услугите на осведомителното общество.

В България

При приемането на бюджет 2020 депутатите взеха решение, че онлайн платформи като Booking и Airbnb се задължават да оферират единствено " категоризирани " или " регистрирани " обекти за краткосрочно настаняване. Регистрацията на местата за краткотрайно настаняване ще се прави от кметовете на общини или от оправомощени от тях длъжностни лица. Онлайн платформите ще бъдат спирани, в случай че оферират некатегоризирани или нерегистрирани места за настаняване.

Вносителите на поправката в Закона за туризма посредством текстове в Закона за бюджета за 2020 година Менда Стоянова (ГЕРБ) и Валери Симеонов (НФСБ) мотивираха поправките с готовност тези обекти да излязат от сивия бранш и да заплащат налози. Първоначалната им концепция бе да бъдат наложително категоризирани със звезди, само че поради реакция от страна на компании, ръководещи такива парцели, текстът даде опция и за регистрация. Впоследствие бе импортирано предложение притежателите на такива парцели да заплащат патентен налог.

Повече за тези промени четете тук и тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР