Какво да правим, ако в детската градина, училището на детето

...
Какво да правим, ако в детската градина, училището на детето
Коментари Харесай

Какво трябва да знаят родителите на деца, посещаващи градини и училища по време на COVID-19? |

Какво да вършим, в случай че в детската градина, учебното заведение на детето ни има позитивно за COVID-19 дете? 

Ако в детската градина на детето ви се появи случай на инфектиран от ковид, не е наложително да го изследвате. То предстои на наложителна 14-дневна карантина, в случай че е било в контакт или в една група със инфектираното лице. 

В случай, че детето ви е сложено под наложителна карантина, вие можете да ходите на работа. Също по този начин имате право на болничен лист, публикуван от персоналния доктор на детето.

Всяко лице се слага под карантина с наставление на районната здравна ревизия, като се връчва на родител/настойник.

Регионалната здравна ревизия всекидневно вкарва в Информационната система за битка с COVID-19 данните за карантинираните лица. Информационната система за битка с COVID-19 изпраща на общопрактикуващите лекари автоматизирано известие по е-поща за всяко карантинирано лице от пациентската им листа. Това се прави за осъществяване на интензивно наблюдаване и издаване на болничен лист при нужда.

Какво да вършим, в случай че в детската ясла, градина или учебно заведение на детето ни има позитивен за COVID-19 персонал/учител/директор?

При открит позитивен случай измежду личен състав в детска ясла, градина или учебно заведение се прави епидемиологично изследване от съответната районна здравна ревизия.

В хода на изследването здравните инспектори дефинират контактните лица (деца и персонал), които подлежат на карантина. Контактните лица се слагат под 14-дневна карантина с наставления от районната здравна ревизия.

Лицата (деца и персонал), които не са сложени под карантина, не престават своите визити в детското заведение.

Ако детето ни е възпитаник с потвърден COVID-19:

Информационната система за битка с COVID-19 автоматизирано осведоми съответната районна здравна ревизия за всеки позитивен резултат за COVID-19 - осведоми образователното заведение за отсъствието на детето ви и повода за това.

Всеки позитивен случай, според от здравословното му положение, се приема за лекуване в болнично заведение, или се слага под домашна карантина.

Всички лица от семейството/домакинството се слагат под наложителна 14-дневна карантина. Всеки позитивен случай на COVID-19 се изследва от районната здравна ревизия, която дефинира контактните лица, изготвя и връчва наставления за слагането им под карантина.

Прилагането на 14-дневна карантина е съобразено с продължителността на така наречен инкубационен интервал при COVID-19. Това е времето, през което Вашето дете, след сбъднат контакт с позитивно лице, може да развие признаци на болестта или да стане притежател.Провеждането на PCR тест, в който и да е ден преди приключване на карантината, Ви дава информация за отсъствието или съществуването на причинителя все още на взимане на тестът за проучване, само че не Ви подсигурява, че новият ковид няма да провокира недоволства на идващия ден, да вземем за пример. Затова провеждането на PCR проучване не може да анулира карантината.

При случай на инфектиран учител от ковид: 
При позитивен случай на преподавател в образователно заведение се прави епидемиологично изследване от съответната районна здравна ревизия. В хода на изследването, здравните инспектори дефинират контактните лица (деца, учители и персонал), подлежащи на карантина. Ако в хода на 14-дневната карантина се проявят клинични недоволства за COVID-19, би трябвало да се свържете с персоналния доктор на детето и с районната здравна ревизия за следене и за образуване на пробонабиране. Ако детето Ви е сложено под карантина като контактно на болен преподавател, Вие и останалите членове на фамилията не подлежите на карантиниране.
Кой преценя дали децата/учителите/родителите да бъдат изследвани за COVID-19, кой заплаща проучванията?

В хода на епидемиологичното изследване здравните инспектори от съответната районна здравна ревизия преценят кои лица да бъдат изследвани.

Родителите и учителите не заплащат проучванията с PCR - разноските се покриват от държавния бюджет.

Към кого да се обърнем, в случай че детето ни е сложено под карантина поради друго дете в детската градина/съученик/учител с позитивен COVID-19, и видим признаци на коронавирусната зараза?

При демонстрация на клинични недоволства за COVID-19 в хода на 14-дневната карантина би трябвало да се свържете с персоналния доктор на детето и с районната здравна ревизия.

Какво се случва, в случай че имаме инфектиран сътрудник от ковид: 

Ако в хода на извършено от районната здравна ревизия епидемиологично изследване се откри, че сте контактно лице на вашия сътрудник, ще бъдете сложени под 14-дневна наложителна карантина. Вашето дете не предстои на карантиниране, заради което преценката дали да уведомите училището/градината/яслата е ваша.

Ако в интервала на карантината ви се проявят клинични недоволства за COVID-19, би трябвало да се свържете с персоналния си доктор и с районната здравна ревизия.

Ако класът/групата на детето ми е под карантина и ми е нужен болничен за гледане на детето, към кого следва да се обърна - към моя персонален доктор или към общопрактикуващия доктор на детето?

Болничен лист за гледане на карантинирано дете, включително и на крепко дете, върнато от детска градина или от учебно заведение поради карантина, се издава от общопрактикуващия доктор на детето.

Информационната система за битка с COVID-19 изпраща на общопрактикуващите лекари автоматизирано известие по е-поща за всяко карантинирано лице от пациентската им листа, за осъществяване на интензивно наблюдаване и издаване на болничен лист, при нужда.

При дете с COVID-19 имат ли право и двамата родители на болничен лист?

При позитивен резултат за COVID-19 при дете под карантина се слагат всички членове от семейството/домакинството, за което всеки здравноосигурен има право на болничен лист.

Кога РЗИ заплаща тестванията за COVID-19 на възпитаници и учители?

В хода на епидемиологичното изследване здравните инспектори преценят дали обещано лице да бъде изследвано. Тогава проучването се заплаща от държавния бюджет.

Ако в хода на 14-дневната карантина се проявят клинични недоволства за COVID-19, би трябвало да се свържете с персоналния си доктор / персоналния доктор на детето и с районната здравна ревизия. Изследването още веднъж се заплаща от държавния бюджет.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР