Какво да правим, ако решим да изтеглим пари от банкомат,

...
Какво да правим, ако решим да изтеглим пари от банкомат,
Коментари Харесай

Какво да направите, ако банкоматът ви задържи картата

Какво да вършим, в случай че решим да изтеглим пари от банкомат, само че устройството задържи картата ни.

Ето някои потребни препоръки към потребителите, предоставени от специалистите на Комисия за отбрана на потребителите. Те са свързани с това по какъв начин да постъпим в някои непредвидени и много неприятни обстановки, които могат да ни костват скъпо време и финансови загуби.

Картата може да бъде „ глътната “ от банкомата по няколко аргументи. След като въведете пин кода си, имате несъмнено време, в което би трябвало да я вземете от банкомата. Ако се забавите, той автоматизирано я прибира. Друга причина може да бъде, че картата ви е с изминал период на годност. Когато е развалена или размагнитена, това също може да бъде причина банкоматът да я прибере, както и когато въведете три пъти неверен пин код – тогава картата се блокира автоматизирано и банкоматът я прибира.

Когато машината е в нередовност, също може да " глътне " картата. Първото, което би трябвало да извършите, в случай че това се случи, е да разберете дали банкоматът, който е прибрал картата ви, се намира на клон на банка, или не. Ако банкоматът се намира до клон на банка, влезте в банката и ги помолете да ви върнат картата.

Вероятно ще би трябвало да визиите документ за идентичност и да попълните формуляр, само че ще получите картата си незабавно. Ако картата не ви бъде върната незабавно, тя ще бъде изпратена в клона на банката, към който е издадена. Ако банкоматът не се намира до клон на банка и е благосъстоятелност на друга банка, а не на вашата, би трябвало да позвъните на своята банка, с цел да блокират картата.

Обадете се и на банката, обслужваща банкомата, с цел да ги уведомите за протичащото си. Ако казусът е подобен, ще получите картата си с известно закъснение. Ще бъде нужно повече време на банката, обслужваща банкомата, да изпрати картата към вашата банка. В случай че банкоматът не се намира до клон на банка и е благосъстоятелност на банката, която ви обслужва, им се обадете, с цел да ви обяснят по какъв начин да получите картата си.

Ако машината не ви даде банкноти, най-важното е да установите дали трансакцията е регистрирана или е била отхвърлена като несполучлива и опитът за изтегляне не се е отразил върху салдото по сметката ви. Обадете се допустимо най-бързо в прът центъра на банката, която е издала картата ви. Номерът нормално е изписан на гърба на картата. Ако не съумеете да се свържете с банката, в първия работен ден посетете най-близкия клон и подайте несъгласие.
 istock istock
Трябва да знаете, че при непозволено изтегляне от сметката си имате късмет да си възстановите изгубените суми. За задачата още веднъж следва да се обърнете към банката с несъгласие по отношение на зародилия проблем и да получите нейното мнение. По закон тя е длъжна да отговори на възражението до 14 дни от датата, на която сте го подали. Ако отговорът от банката не ви удовлетворява, можете да се обърнете за подпомагане до функциониращата към Комисията за отбрана на потребителите Помирителна комисия за платежни разногласия.

Ще плащаме повече при изтегляне на каса и от банкомат

От КЗП припомнят да имаме поради, че тегленето на пари от външни банкомати в курортите крие по-големи опасности от обири. Не е изключено някъде да са сложени скимиращи устройства, които да копират данните от картата ви и да откраднат пин кода. Според експерти това са и едни от най-честите измами с пластики.

„ Бъдете деликатни и спазвайте всички правила за финансовата си сигурност, както при преводи на суми от терминални устройства АТМ и ПОС, по този начин и при загуба или кражба на картата “, сигнализират от комисията.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР