Какво да очаквате на първия президентски дебат на републиканците за 2024 г.

...
Надпреварата за спечелване на републиканската номинация за Белия дом е
Коментари Харесай

Надпреварата за спечелване на републиканската номинация за Белия дом е на път да започне сериозно, тъй като партията провежда първия си президентски дебат тази сряда.

И докато дебатът ще включва някои от най-големите имена в консервативната политика, една фигура очевидно ще отсъства: бившият президент на Съединените щати Доналд Тръмп.

Извънредно лидерът в надпреварата за републиканците, Тръмп обяви в своята платформа Truth Social през уикенда, че няма да участва в дебата, позовавайки се на вече високите си резултати в анкетите.

Но това отваря сцената на дебата за аутсайдери като губернатора на Флорида Рон ДеСантис, бизнесмена Вивек Рамасвами и бившия вицепрезидент Майк Пенс, които се надяват да използват светлината на прожекторите, за да спечелят привличане – и евентуално да изместят Тръмп от първото място.

Тези телевизионни дебати могат да бъдат отправна точка за успешни кампании и Републиканската партия се надява, че ще се появи кандидат, който може да измести действащия президент Джо Байдън, демократ. Встъпителният дебат се провежда в Милуоки, Уисконсин, основен щат на бойното поле, който Байдън спечели с малко на президентските избори през 2020 г.

Кои са кандидатите, какви въпроси ще бъдат обсъждани и как можете да гледате дебата? Отговаряме на тези въпроси и още в този бърз и лесен обяснител.

Кой участва?

Осем кандидати са изпълнили изискванията за участие, определени от Републиканския национален комитет и са се съгласили да участват в дебата.

Те включват ДеСантис, Пенс и Рамасвами, както и сенаторът от Южна Каролина Тим Скот, бившият посланик в ООН Ники Хейли, бившият губернатор на Ню Джърси Крис Кристи, губернаторът на Северна Дакота Дъг Бъргъм и бившият губернатор на Арканзас Аса Хътчинсън.

За да направят разрез, кандидатите трябваше да имат поне 40 000 уникални донора, разпръснати в поне 20 щата. Те също трябваше да спечелят най-малко 1 процент подкрепа в три национални допитвания или две национални допитвания, плюс едно ключово ранно проучване.

Тръмп също изпълни тези показатели, но отказа да участва.

Всички участници трябваше до 48 часа преди дебата да изпратят документи, че отговарят на квалификациите и планират да присъстват.

Кой не се класира?

Текущото поле на републиканците е претъпкано и някои кандидати не изпълниха показателите за участие в дебата.

Бившият конгресмен от Тексас Уилям Хърд, радио водещият Лари Елдър и бизнесменът Пери Джонсън не успяха да се класират. Кметът на Маями Франсис Суарес също не успя да направи съкращения, въпреки че миналата седмица твърдеше обратното.

Преди това Суарес каза пред репортери на Щатския панаир на Айова през 2023 г., че кандидатите, които не отговарят на „минималните прагове“ за дебата, трябва да отпаднат. „Не мисля, че кандидатите трябва просто да се бавят, ако нямат надежден път“, каза той.

Изискванията ще се повишат допълнително за втория дебат, процес, предназначен да филтрира по-малко конкурентоспособни кандидати.


Какво представлява обещанието за лоялност?

В допълнение към изискванията за допустимост на дебата, кандидатите, които се надяват да участват, трябваше да подпишат клетва за лоялност, обещавайки да подкрепят евентуалния кандидат на Републиканската партия.

Обещанието има за цел да попречи на републиканските кандидати да обмислят кандидатура от трета страна, ако не успеят да получат номинацията. Подобна кампания може да раздели гласовете на консерваторите.

Но обещанието за лоялност е пречка за някои кандидати. Тръмп категорично отхвърли обещанието в интервю през август за консервативното издание Newsmax.

„Не бих подписал обещанието“, каза Тръмп на водещия Ерик Болинг. „Защо да подписвам обещание? Там има хора, които не бих имал. Не бих подкрепил определени хора.“

Неговият съперник Кристи – открит критик на бившия президент – също нарече обещанието „лоша идея“ и „безсмислен театър“.

„Ще приема обещанието също толкова сериозно, колкото го прие Доналд Тръмп през 2016 г.“, каза Кристи пред CNN, споменавайки решението на Тръмп да подпише и след това да се откаже от обещанието по време на надпреварата през същата година.

Ще присъства ли Доналд Тръмп?

Като се има предвид твърдото противопоставяне на Тръмп на обещанието за лоялност, присъствието на бившия президент на републиканския президентски дебат изглеждаше несигурно от самото начало.

Но в неделя Тръмп сложи край на слуховете, като потвърди, че ще пропусне изцяло дебата.

„Обществеността знае кой съм и какво успешно президентство имах“, публикува Тръмп в Truth Social. „ЗАТОВА НЯМА ДА ПРОВЕЖДАМ ДЕБАТИТЕ!“

Позовавайки се на силните си резултати от социологическите проучвания, Тръмп посочи, че не се нуждае от дебат, за да събере подкрепа. Проучване от 31 юли на "Ню Йорк Таймс" и Сиена Колидж показа, че бившият президент има убедителна преднина сред републиканците с 54 процента подкрепа. Това го постави далеч пред най-близкия му съперник, ДеСантис, със 17 процента.

„Както всички знаят, моите числа в анкетата за „прекрасна“ област от републикански кандидати са невероятни“, написа той в Truth Social в четвъртък. „Защо да дебатирам?“

Бившият президент също изрази неудобство от това, че Fox News е домакин на дебата, обвинявайки мрежата, че го представя в нелицеприятна светлина.

„Защо Fox and Friends не показва всички анкети, в които бия Байдън с много“, публикува той миналия четвъртък. „Те нарочно показват абсолютно най-лошите ми снимки.“

Какви въпроси ще бъдат обсъдени?

Въпреки че нищо не е фиксирано в камък, темите могат да варират от престъпност през имиграция до права на LGBTQ.

Правата на аборт вероятно ще се появят, тъй като Републиканската партия поведе усилия за ограничаване и дори забрана на процедурата. Бившият вицепрезидент Пенс наскоро намекна, че може да предизвика други кандидати заради колебанието им да приемат национални ограничения за абортите, въпреки че критиците предупредиха, че въпросът е мобилизираща сила за републиканските противници.

Очаква се също да бъде обсъдено образованието, тъй като консервативни групи като Moms for Liberty настояват за по-голям контрол върху материалите в класната стая, което предизвиква дебати за цензурата.

Самият Тръмп може да се появи като тема. Бившият президент е изправен пред четири криминални обвинения и много избиратели републиканци го смятат за жертва на политическо преследване. Някои кандидати вече се ангажираха да го помилват, ако бъде избран, въпрос, който може да бъде претеглен на сцената на дебата.

Кой е домакинът?

Консервативната медийна мрежа Fox News е домакин на дебата, който ще бъде модериран от водещите Брет Байер и Марта Маккалъм.

Бивш кореспондент на Белия дом за Fox News, Байер сега е домакин на вечерното новинарско шоу Специален доклад. MacCallum, междувременно, е домакин на новинарското токшоу The Story. Преди да се присъедини към Fox News, тя е работила за NBC и нейните филиали.

Но решението да се използва Fox News като домакин на дебат е пречка за Тръмп, който смята канала за „враждебна мрежа“.

Американски медии посочиха, че Тръмп е записал интервю, което да бъде излъчено едновременно с дебата, в очевиден опит да отвлече зрителите. Съобщава се, че това интервю е дадено на водещия Тъкър Карлсън, който беше уволнен от Fox News през април.

Кога започва?

Двучасовият дебат започва в 21:00 часа на източното крайбрежие на САЩ в сряда (01:00 GMT в четвъртък) и се очаква да приключи в 23:00 часа същата вечер (03:00 GMT в четвъртък).


Как мога да гледам?

Дебатът ще бъде излъчен на живо в САЩ по Fox News Channel и Fox Business Network. Той също така ще се предава в абонаментната платформа Fox Nation и уебсайта FoxNews.com, с покритие в другите платформи на мрежата, включително Fox News Audio.

Rumble, онлайн видео платформа, популярна сред консерваторите, също ще носи предаване на живо, според Републиканския национален комитет.

Какво следва?

Fox News е планирано да излъчи втори републикански президентски дебат на 27 септември.

Това събитие ще се проведе в Президентската фондация и институт на Роналд Рейгън в Сими Вали, Калифорния – реверанс към една от формиращите фигури в съвременния американски консерватизъм. Рейгън беше президент от 1981 г. до 1989 г. и му се приписва заслугата за стартирането на дясната промяна в политиката на САЩ.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР