Какво да очакват столичани от следващия СОС, как той ще

Какво да очакват столичани от следващия СОС, как той ще ...

Карлос Контрера: Манолова разчита на БСП, много зле прикрита манипулация.


Какво да очакват столичани от следващия СОС, как той ще работи и ще имали разместване на политическите сили в него? Това ще покажат изборите на 27 октомври. Предизборната кампания на кандидати за кметове и общински съветници е във вихъра си, а социологически проучвания допълнително натоварват с очаквания софиянци. Столица.bg организира виртуален дебат на кандидати за общински съветници в София. В него ще участват Елен Герджиков - ГЕРБ-СДС, Иван Таков - БСП, Карлос Контрера - ВМРО, Иво Божков - Демократична България и Иван Велков - Глас народен.

- Господин Контрера, очертава ли се много „шарен“ СОС? - От избирателя зависи каква ще бъде тежестта на партиите в общинския съвет. Един фрагментиран състав означава повече дрязги и по-малко работа. Означава и по-трудно, и бавно вземане на решения. От друга страна „шареният“ СОС означава повече представителност на столичани. С това трябва да сме наясно всички. Резултатите ще покажат, засега не се наемам да прогнозирам, хората имат думата.

- На какво залагате в кампанията си и какви са приоритетите ви за следващия мандат? - За ВМРО са важни темите сигурност, транспорт и екология. За това ще работим в следващия мандат на СОС. И досега сме го правили, така че не е изненада. Очакваме обаче повече съдействие от другите партии и по-малко ревност в политически план. През настоящия мандат доста неща се блокираха просто, защото сме ги предложили ние, съветниците от ВМРО.

- Коалициите – предизборен трик ли са или съюз на идеи?

Предполага се, че коалициите са обединения между партии, които имат допирни точки. Какво ще стане после е друга тема. Примери много. Важното е всеки избран да носи своята отговорност за работата си. И партията, която го е издигнала, разбира се, също носи отговорност, въпреки че у нас колективната отговорност често се бърка с пълна безотговорност.

- Какво обедини лявото и дясното заедно зад Манолова? - Неучастието в управление от дълго време, гладът за власт и на едните, и на другите. Доколкото застаналите десни зад Манолова са въобще десни, е също важен въпрос. Социалистите са ясни, знаем защо са там. Искат да влязат през задния вход на „Московска“ 33. Показателно е, че госпожа Манолова няма своя листа, а очевидно разчита на тази на БСП. Много зле прикрита манипулация.

- В много от предизборните програми се акцентира върху "интелигентния град" и дигиталната община. Приложимо ли е в работата на СОС? - Честно казано хората се интересуват от доста по-елементарни промени, които пряко касаят качеството им на живот. Дразнят ги други неща, те са им приоритетни. Важно е тротоарът им да е равен, да светят лампите в квартала, да се чувстват спокойно за себе си и децата си. Това очакват хората на първо място, не велики приказки за светлото бъдеще. Не пречи обаче всичко това да се „бута“ едновременно. Така ще се спести време, а времето, всички знаем, е пари.

stolica.bg

Източник: skandal.bg