Какво би станало, ако хората предпочетат да се информират чрез

...
Какво би станало, ако хората предпочетат да се информират чрез
Коментари Харесай

Роботите може и да помогнат на медиите в труден момент

Какво би станало, в случай че хората предпочетат да се осведомят посредством роботи? Някои обичайни медии, както и стартъпи, залагат на чатботове - компютърни стратегии, които предават познания онлайн на свързани хора под формата на диалог.

" Случва ли ти се да лъжеш твой другари? ", пита със смайли " Джам " своите " другари " в приложението на " Facebook " за пращане на известия " Месинджър ". " Джам " е робот, който споделя истории за разяснение на настоящите събития и обогатяване на общата просвета. " Джам " употребява запитването си като мотив да опише живота на писателя Ромен Гари, който измами литературните среди, като разгласява произведения под псевдоним. Тази чатбот медия е основана преди към 3 години от френска стартъп компания и води диалози с към 150 хиляди души всеки ден, с голям брой емотикони, мемета и други гифове, на разнообразни тематики (култура, богатство, околна среда, общество...).

Подобно на другар, който споделя виц, " Джам " може да приказва за обичания си създател или за последните проучвания за изгодата от закуската. " Разговорът ", в случай че може да го назовем по този начин, протича посредством въпроси с голям брой отговора, като роботът поема и въпросите, и отговорите. " Предвид опциите на тази технология, диалогът би трябвало да се води от бота, а не противоположното, другояче нещата бързо ще станат лимитирани ", споделя Маржолен Гронден, която е един от основателите на " Джам ".

Някои по-традиционни медии залагат на използването на роботи, които да поддържат връзка с хора посредством " диалози ", които са авансово написани от хора. Иначе казано, да употребяват логаритъма като медиатор сред интернет потребителите и редакторите.

Дванайсет пъти повече кликвания

Би Би Си понякога включва такива диалогови прозорци в свои публикации, с цел да контекстуализира комплицирани тематики, на правилото " да научим повече ". Британската социална медия също по този начин програмира краткотрайни роботи в " Месинджър ", да вземем за пример по време на избори.

" Предложихме интензивен курс за схващане на Брекзит, който имаше огромен триумф, с по един детайл дневно, без да губим времето на хората, без да се опитваме да се вършим на забавни ", споделя Грант Хайнрих, програмист от " Нюз лаб ", екипа за нововъведения на Би Би Си. " Получаваме по-добри резултати с роботи, които питат публиката какво ѝ е мнението. Например " Смятате ли, че 15, 20 или 30 % от хората са алкохолици? " Това удвоява броя хора, които остават до края на диалога ", споделя той.

Този метод на другарство разрешава на Би Би Си да основава разнообразни групи от публиката, към които по-късно може по-специфично да насочи локални вести, да вземем за пример някакви изборни резултати. " Хората, които получават ежедневния ни бюлетин посредством чатбота, кликат приблизително 12 пъти повече от тези, които получават имейл ", споделя Грант Хайнрих.

Маржолен Гронден пък има с " Джам " упоритостта да откри жизнерадостен модел за медиите в миг, когато обичайният щемпел страда от спадащи рекламни доходи, които се пренасочват към колосите в интернет. Нейната стартъп компания почнала да носи облаги от септември м. година Тя прави изследвания за търговски марки или институции с помощта на анонимните данни на потребителите. Фирмата предлага основаване на наличия за " Джам " и е развила активност по предложение на бяла марка (white label) за медии, които желаят собствен чатбот.

" Да се гордее с мен "

Макар че доста новинарски уеб сайтове са се сдобили с чатботове, не всички са развили своите до освен това от обикновени джаджи. Това е неточност, счита Емили Уитроу, която която управлява тази активност в онлайн медията за стопански вести " Кварц ". Според нея " чатботът не е средство да привлечеш спомагателни консуматори, а е медия самичък по себе си ", със свои създатели и лично наличие.

От неговото начало през март 2018 година екипът му изследва какво избира публиката и стигна до извода, че читателите най-вече обичат да им се слагат провокации за решение. Освен ерудирани (и илюстрирани) диалози за паразитните инсекти или поезията на кърлинга, производителите на наличие са се специализирали в планове като научаване на медитативни практики, по-добра отбрана на данни или правене на самун в домашни условия. " Искаме да използваме изкуствения разсъдък за по-добро даване на подобаващите наличия на потребителите, без никакви старания от тяхна страна ", изясни Емили Уитроу.

Засега тя е оставила настрани разпространяването посредством колонки с домашни асистенти. " Правихме някои опити с " Алекса " (домашния помощник на Амазон), само че хората не държат безусловно да слушат роботски гласове ", отбелязва тя, без обаче да се отхвърля изцяло от концепцията.

Има едно значимо ограничаване: технологията би трябвало да е транспарантна, недоловима, с цел да може потребителите да имат чувството, че са открили връзки с робота. " Хората ми споделят: Знам, че е неуместно, знам, че не е в действителност човек, само че ми се желае роботът да се гордее с мен, чакам с неспокойствие да беседвам с него ", споделя Емили Уитроу. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР