Какво би породило нова икономическа криза, има ли бъдеще за

...
Какво би породило нова икономическа криза, има ли бъдеще за
Коментари Харесай

Футуристът Рей Хамънд: Възможно е хората под 30-годишна възраст да живеят до 115 години

Какво би породило нова икономическа рецесия, има ли бъдеще за петролната промишленост в един зелен свят и по какъв начин да съжителстваме сполучливо с новите технологии - това бяха единствено дребна част от тематиките, дискутирани по време на третото издание на конференцията THE NEXT BIG THING . Събитието, проведено от Bloomberg TV Bulgaria, а Money.bg е медиен сътрудник, е организира на 16 октомври в София, а измежду участниците бяха едни от най-изявените експерти в региона на макроикономиката, финансите, дигитализацията, биотехнологиите и други

" Голямата тематика съгласно мен е качественият човешки капитал " - това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев по време на откриването на THE NEXT BIG THING . Според него водещото предизвикателство пред България е да се научим по какъв начин да го произвеждаме, пазим и рециклираме и по какъв начин да връщаме тези, които сме изгубили. " Следващото огромно нещо в България е допустимо да бъде нещо малко и по тази причина да бъде значимо. Бих си сложил скромна цел - да сме първи по интернет банкиране или по използването на цифрово образователно наличие ", сподели още вицепремиерът.

За Илиан Георгиев , основен изпълнителен шеф на БАКБ, идната огромна смяна ще бъде в квалификацията на чиновниците към данни и усвояването на специалности, свързани с огромния размер информация.

В рамките на първия панел от THE NEXT BIG THING - " Икономика и финанси ", Маркъс Ашуорд (Bloomberg колумнист), Тони Дю Пре (главен капиталов шеф на Amundi, Прага) и Джулиан Лий (петролен пълководец в Bloomberg) проучиха най-важните световни стопански събития през миналата година.

Според Ашуорд, сега международната стопанска система е заздравена. Цената за нейното възобновяване след финансовата рецесия от 2008 година обаче е доста по-голяма. По думите му нова икономическа рецесия би била подбудена от напрежението и проблемите в обособените страни. А част от събитията, които биха били причина за последваща криза, бяха обрисувани от Тони Дю Пре: ръководството на американския президент Доналд Тръмп, комерсиалната война сред Вашингтон и Пекин, незаконната миграция в Европа, договарянията за Brexit и други

Изключителен интерес провокира и презентацията на Джулиан Лий за бъдещето на петрола в един преминаващ към зелена сила свят. Според стратега смяна в търсенето на нефт не се чака най-малко до 2040 година, защото до тогава се чака само сред 10 и 15% от общото належащо количество електрическа енергия в международен мащаб да идва от възобновими източници.

Води ли до по-голяма демократизация развиването на дигитализацията и дали изкуственият разсъдък ще понижи потребността от човешки капитал при осъществяване на разнообразни действия? Тези тематики бяха дискутирани от участниците във втория панел на конференцията - Роб Мейчин (главен действен шеф на Endava), Димитър Костов (директор " Развойна активност " във VMware Bulgaria), Владимир Филипов (основател на Nearsoft) и Виктор Андонов (директор на Devexperts България). Според Мейчин, всеки бизнес би трябвало да стане цифров и да се концентрира върху автоматизирането. Развитието на тези технологии обаче ще трансформира производството от локално към изцяло световно, като с това ще се отстрани и потребността от работна ръка. За Владимир Филипов обаче проектите за софтуерното развиване са надалеч по-големи от тези, които действително ще станат факт в близкото бъдеще. От значително значение съгласно Димитър Костов е да се откри отговор на въпроса кой и по какъв начин ще носи отговорност при пораждане на възможен проблем, в случай че бизнесът е напълно цифровизиран.

Кулминацията на събитието настъпи с присъединяване на световноизвестния футурист, преподавател и публицист Рей Хамънд . Според него моторите на бъдещето са 6 на брой: растежът на популацията, смяната в климата, трансформацията в производството на сила, геополитиката, революционните открития в медицината, развиването на изкуствения разсъдък.

" Хората под 50 години ще живеят 5 години повече, в сравнение с считат. А тези, които са под 30, е допустимо да доживеят и до 110-115 години с помощта на чудесата в медицината ", показа Хамънд по време на THE NEXT BIG THING . Според него е изцяло евентуално след 30 години, с развиването на ДНК анализите, да можем да разполагаме с нови органи, основани по поръчка особено за нас. Така хората ще могат да наподобяват и доста по-млади, счита футуристът.

Хамънд изрази и визията си за роботизацията. " Роботите сътвориха повече работни места, в сравнение с унищожиха. Тази наклонност ще продължи и през идващите 15 години, след което не е ясно дали ще бъде по този начин. Хората са изобретателни в октриването на нови специалности. Може даже да се наложи да им плащаме, с цел да не работят. В подобен случай обаче ще би трябвало ясно да дефинираме какво значи работа. Да бъдеш майка - за мен това е най-важната специалност и е належащо да намерим метод да я подпомогнем ", показа Хамънд по време на конференцията.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР