Каквито и да са били първоначалните замисли, отдавна е видно,

...
Каквито и да са били първоначалните замисли, отдавна е видно,
Коментари Харесай

Идва ли краят на мониторинга над България и Румъния?

Каквито и да са били първичните замисли, от дълго време е видно, че Механизмът за съдействие и инспекция е неработещ, сподели ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов в четвъртък по време на чуване на Франс Тимерманс, първи зам.-председател на Европейска комисия в Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи на Екологичен потенциал. Основната тематика на полемиката бе усилването на правовата страна в Европейски Съюз.

„ Какви отблясъци ще има възможен годишен обзор на върховенството на закона в целия Европейски Съюз върху отчетите за България и Румъния в границите на Механизма? Идва ли краят на мониторинга за България и Румъния в този му тип “, попита Витанов. Тимерманс уточни, че МСП е специфичен инструмент, основан при влизането на България и Румъния в Европейски Съюз с цел да им помогне да изпълнят избрани критерии, които към оня миг те не са изпълнявали. "Тези критерии са справедливи и Механизмът следва да завърши едвам тогава, когато те бъдат изпълнени”, добави той. Заместник-председателят означи, че нито една страна не може да смята, че е недостижима за сходен мониторинг и персоналното му предпочитание е отчетите за България и Румъния да бъдат включени в бъдещия годишен обзор за върховенството на закона, обхващащ всичките 27 държави-членки.

Въпросът на Витанов бе във връзка Съобщение на Европейска комисия от юли 2019 година, което предлага Комисията да изготвя годишен отчет за върховенството на закона, който да обгръща всички страни членки. Тогава сходен въпрос той насочи и към комисаря по правораздаване, консуматори и равнопоставеност сред половете Вера Юрова. Тя удостовери формалната позиция на Европейска комисия, че упоритостта е МСП да завърши преди края на мандата на тази Комисия, единствено при осъществяване на отправените рекомендации.

Елена Йончева, член на Групата на социалистите в Екологичен потенциал подсети на комисар Франс Тимерманс, че силата на Европейския съюз се мери по това по какъв начин се оправят с проблемите си най-слабите и изоставащи страни-членки. „ България е на последно място в Европейски Съюз и по независимост на медиите и тази отрицателна наклонност се задълбочава с всяка една година. Вие казахте, че самостоятелни медии не може да има, в случай че не се съблюдава върховенството на закона. “, съобщи Йончева на Тимерманс.

Евродепутатката означи още, че във връзка с България Европейската комисия нееднократно е установила неналичието на ефикасна правосъдна система и корупция по високите етажи на властта. “Докато Комисията установи, проблемите в България се задълбочават. Изгражда се една властническа власт, която слага под собствен надзор както правосъдната система, по този начин и медиите. Въпреки рекомендациите на Европейската и Венецианската комисии, в България към момента липсва самостоятелен контрол на прокуратурата”, сподели Елена Йончева.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР