Какви стъпки трябва да предприеме България за влизане в еврозоната?

...
Какви стъпки трябва да предприеме България за влизане в еврозоната?
Коментари Харесай

Софиянски с революционно предложение! Излизаме от валутния борд, правим еврото за левче и влизаме в еврозоната

Какви стъпки би трябвало да предприеме България за влизане в еврозоната? България можеше да излезе от борда по-рано, само че той ни крепи. Едно по-силно държавно управление, с повече отговорности и предпочитание България да се развива по-добре, би отменило борда. Това съобщи пред Би Ти Ви някогашният длъжностен министър председател и кмет на столицата Стефан Софиянски, съобщи Пик.

В Еврозоната имаме две благоприятни условия - едната е да влезем с валутен ръб, другата е да отменим валутния ръб, да предприемем някои стъпки и тогава да влезем. Отменянето на валутния ръб дава независимост на България да дефинира курса на лв. към еврото и дава по-голяма независимост на бюджета, по-големи благоприятни условия на стопанската система и банките и анулира рестрикции, които бордът е въвел. Въпростъ е те да бъдат употребявани вярно, тъй че да са от изгода на България, уточни той.

Ако решим да влезем с валутен ръб, нещата са ясни - това е един комфортен, само че отегчителен вид. Това е рутинната стъпка. ще влезем с два лв. за едно евро и ще продължим с този стандарт и този метод на развиване: последни в Европейски Съюз, разяснява Софиянски. 

Три са нещата, върху които би трябвало да се работи - влизането в Еврозоната е развой, не е еднократен акт, трае две-три години. Правителството на Герджиков беше готово да предприеме тази стъпка, само че се стопираха. Намерението беше съществено. Герджиков беше уверен и негови министри, само че за жалост политическите сили нямаха единодушие, счита някогашният длъжностен министър председател.

Две измерения има влизането в Еврозоната - икономическо и политическо. Политическото измерение е, че влезем ли в зоната, ние ставаме непроменяемо част от Европа. Срещу това има задръжки от националисти, евроскептици, Българска социалистическа партия. ГЕРБ също се въздържаше от тази стъпка - хубавото е, че я предприе, уточни Софиянски.

Икономическото измерение има три момента - по какъв начин ще се отрази на елементарния човек, на бизнеса и на обществените финанси, влизането ни в зоната. Аз бих работил върху разновидността България да излезе от валутния ръб, да понижи еврото на лев за евро и тогава да влезе в еврозоната. При този вид елементарният човек печели, приходите се подвигат. като излезем от валутния ръб по какъв начин се дефинира курса? - тук съществена роля играе централната банка и държавната политика. този вид фаворизира елементарния човек, само че обременява доста бизнеса, тъй като мощната локална валута затруднява експорта. Но тук ролята на държавното управление и фискалната политика е да може да поеме този буфер и да качи два пъти приходите на елементарния човек, само че и да поддържа бизнеса. Тук срещаме протекционистката политика. Това е комплицирана работа, само че точно в това е умеенето да управляваш, сподели още някогашният градоначалник на София. 

Спекулации са, че можем да сме втора Гърция и тук е слабостта на нашето държавно управление, тъй като нямат престижа да кажат, че това не е правилно. У нас би трябвало да създадем един Обществен комитет в интерес на въвеждането на еврото в България. И аз съм подхванал стъпки в тази посока, добави Стефан Софиянски. 

Стив Ханке не го считам за сериозен икономист. Той пристигна при мен и ми хвърли на бюрото един контракт за 40 хиляди $ да ми бъде консултант и ми сподели, че България в никакъв случай не трябва да влиза във валутен ръб. Аз му споделих, че не може да ми бъде консултант, тъй като сме на разнообразни позиции. После той стана консултант на Петър Стоянов и като видя, че влизаме в борда, сподели, че той го бил направил, уточни Софиянски.

Бившият кмет счита, че сегашното държавно управление клати, тъй като няма самостоятелността да взима решения. 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР