Какви са уроците и поуките, които образователната система може да

...
Какви са уроците и поуките, които образователната система може да
Коментари Харесай

Директор на училище в Бургас: С дигитални умения децата стават не просто потребители, а създатели

Какви са уроците и поуките, които просветителната система може да вземе от пандемията К-19, по какъв начин образователното наличие се трансформира в цифрово, какви са провокациите пред новата образователна година -  разговаря с Михаил Ненов, шефът на ОУ " Александър Георгиев-Коджакафалията " – Бургас. Новата действителност в образованието с всички плюсове, открити дефекти и по какъв начин системата да работи като добре смазана машина ще са тематиките на конференцията " Образование от А до #. Иновативното учебно заведение ", което ще събере на една маса шефове на учебни заведения, ректори на университети, представители на европейските и българските институции, както и бизнеса, който предлага софтуерни решения. Форумът е на 17 юли в София Тех Парк, като полемиката ще бъде предавана и онлайн през фейсбук страниците на уредниците. " Образование от А до #. Иновативното учебно заведение " е самодейност на Economic.bg, NOVA, Dir.bg и Kmeta.bg.

- Г-н Ненов, какви са уроците и поуките, които просветителната система може да вземе от пандемията К-19?

- Може би най-важният извод, който можем да създадем – и той е извънредно позитивен, е че макар всичките ограничения в просветителната система в последните години – тя потвърди, че е извънредно витална и адаптивна към съвършенно непредвидени промени. Образованието беше секторът от публичния ни живот, който в най-бързи периоди извърши голям скок в развиването си във връзка с цифровизация. Това е единствената институция и система, която съумя в границите на един уикенд от 13 до 16 март да се цифровизира. В същото време, обаче, би трябвало да си дадем сметка, че дигитализацията на бранша се случи в доста връзки директно силите и директно качествата на гилдията. Беше належащо доста сътрудници да се учат в придвижване, занапред да се основават логаритми за дизайна на педагогическото взаимоотношение в електронна среда. Това са проблеми, които би трябвало да адресираме предвид на това, че сходни обстановки най-вероятно ще ни предстоят. Всички ние би трябвало да използваме времето до началото на образователната година, с цел да влагаме повече в знанията и уменията на самите преподаватели във връзка с цифрови принадлежности за преподаване, и надлежно да разработим задоволително запаси, тъй че при идващ сигнал да се върнем по домовете си - да имаме готовност, която да не ни изкарва в потрес.

- Каква е тактиката и визията ви за новата образователна година? Какви нововъведения в сферата както на самите технологии, по този начин и в самия образователен развой предвиждате да извършите?

- Случаят на нашето учебно заведение е значително доста друг. Това е учебно заведение, което занапред му следва да премине през последната година на основаване. Догодина за първи път ще имаме 4-ти клас и към този момент ще затворим цикъла на процеси и на организацията ни от основаването ни през 2017 година Като новосформиран екип едно от наложителните условия към преподавателите беше да имат не просто компютърна просветеност, а и добре развита цифрова подготвеност. Преминавато в синхронно образование в електронна среда беше значително естествена стъпка в цялостната ни визия. Имаме към този момент добре насъбрана база с запаси и опит, и не бих споделил, че една такава последваща стъпка е изненада за нас. Елементи от това, което видяхме в границите на отдалеченото образование, като цифрови уроци, разнообразни планови действия и други са неща, които принадлежат към визията ни и ще продължим да вършим, без значение дали ще сме в отчасти присъствена форма.

Не стопираме да сътворяваме нови форми на планова активност и педагогическо взаимоотношение. От нововъведенията, които планираме е засилване на STEM направеление сплотяващо просвета, математика, инженеринг и предоставяне на учениците на опция да работят и основават независимо своите артикули, които да потвърждават директно смисъла на образованието, тъй като резултатът от личния труд (прототип, робот) е доста по-мотивиращ.

- В България има и редица не толкоз съвременни и новаторски учебни заведения, които нямат опция да дават цифрово обучение. Възможно ли е и по какъв метод образователното наличие да се трансформира в уместно за цифрова среда?

- Първата стъпка беше направена още по време на пандемичната конюнктура - образованието в електронна среда, започва националната електронна библиотека с обучителни запаси. Похвално е, невидимо за огромна част от хората, че преподавателите съумяха да разгласяват подготвени запаси, които да бъдат налични за прилагане от други техни сътрудници. Това е доста мощен инструмент. От една страна е акт на взаимопомощ, само че и сливане на напъните на цялата колегия в името на нашите деца. Всеки един учител има достъп до скъпи авторски запаси, създадени от сътрудници, които имат интерес към цифровото обучение, имат своите триумфи и така нататък Това е прелестна причина за основаване на условия за още по-успешна работа в процеса на цифровизация на образованието.

- Какви са плюсовете на цифровата среда, какви способи и системи използвате, с цел да може уменията на децата да са още по-иновативни спрямо другите учебни заведения? Какви интеракивни прекарвания организирате? Къде е мястото на роботите в образователния развой?

- Още от 1-ви клас учениците стартират да учат в спомагателни форми - от една страна осведомителни технологии, а от друга основи на програмирането (наша направа, новаторски предмет, в който се включват детайли на роботика, логаритми и т.н.). За тях влизането в една или друга платформа и работата в цифрова среда не е предизвикателство даже и при най-малките. Те към този момент имаха построени познания и умения. Използването на разнообразни цифрови принадлежности в образованието ги приближава до света на цифровите деца. Защото това е поколението, което израства сега. Също по този начин огромната добавена стойност е, че давайки цифрови умения ги вършим не просто консуматори, само че и основатели. Пример за това е, когато във времето преди пандемията възпитаници от клуба ни по роботика пристигнаха при мен с концепция да създадат интегриран урок по роботика и пътна безопастност за децата от 1-ви клас. С две роботчета, които самите те са сглобили и програмирали им демонстрираха образно разпоредбите за придвижване, секване. Това е обучение от деца за деца. Те получават доста мощни принадлежности да осъществят личните си хрумвания.

- Какви са минусите на този нов вид онлайн образование? Какъв е общественият резултат от отдалеченото образование?

- Със сигурност не можем да приказваме единствено за плюсове. Особено при подрастващите ни възпитаници, децата в начален стадий, наличието в учебното заведение с изключение на когнитивен, познавателен има и социализиращ резултат. Липсата на такава социализация и на пълноценното другарство са рискове, които онлайн образованието крие. Те не са лесни за превъзмогване, защото колкото и да е интерактивен и занимателен един час - неналичието на директното другарство със съучениците се отразява. Важно е като подкрепящ детайл в онлайн образованието, в случай че се наложи нов подобен интервал - да се ангажира фамилната среда, която да компенсира неналичието на обществена среда, обезпечавана в учебно заведение.

- Възможно ли да се направи единна, обща цифрова платформа, до която всички преподаватели, възпитаници и родители да имат достъп и да употребяват?

- Която и да е платформа има своите плюсове и минуси. Всичко опира до знанията и уменията на самия учител, защото точно той, без значение от платформата реализира педагогическото взаимодействие. Не можем да приказваме за съвършенна електронна среда, която самият достъп до нея да подсигурява качествено образование. То постоянно минава през човешкия фактор. Всички старания да се сътвори съответна цифрова среда, да се подкрепят фамилии, които нямат достъп до интернет или нужния брой устройства – дадоха резултат. Нека не забравяме, че образованието с изключение на обвързване е и право. Много учебни заведения направиха разнообразни форми на организация за даване на образователни материали на книжен притежател и други Тук се задейства цялата досетливост на системата. За страдание мисля, че идеалният вид, в който безусловно всички имат идентичен достъп до качествено обучение е към момента в областта на пожелателното.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР