Какви са сценариите пред България за излизане от енергийната криза?

...
Какви са сценариите пред България за излизане от енергийната криза?
Коментари Харесай

Три пъти по-висока цена на парно и топла вода спрямо миналата зима, прогнозират експерти

Какви са сюжетите пред България за излизане от енергийната рецесия? Темата разясниха Васил Велев, Красимир Манов и инж. Кремен Георгиев в студиото на " Здравей, България ".
Рекордното повишаване на синьото гориво може да докара до невиждано висока цена на парното и топлата вода. От Асоциацията на топлофикационните сдружения са подготвени да изискат 60-процентно нарастване на цените за топлинна сила от 1 януари.

" Това не се прави, с цел да наплаши хората. Реалното нарастване е 100% - т.е още веднъж от горната страна. Тези цени на топлофикациите могат да се трансформират от 1 януари ", изясни инж. Кремен Георгиев, ръководител на Асоциацията на топлофикациите.

Това прави нарастването три пъти по-високо по отношение на предходната зима, пресметнаха специалистите. Има ли вид, в който КЕВР може да не утвърди такива цени? Георгиев изясни, че към 1 януари КЕВР е задължен да се самосезира, в случай че прогнозните данни, по които са се считали цените от 1 юли, не са се случили, както е в този момент.

Той добави още, че при подобен сюжети топлофикациите ще изпаднат в неспособност да заплащат горивото. " На процедура ще спрат да им продават гориво, а те ще спрат да работят, защото газовите топлофикации нямат опция, която може да ги замести напълно ", разясни той.

" Това нарастване стана допустимо вследствие на 1 милиарда лв. дотация от Фонда " Сигурност на електроенергийната система ", каквито пари повече там за дотация няма. Това пристигна да покрие разликата сред 50 лева за предишния интервал с пазарна планирана цена и 120 през този. А то не е 120 лева В момента е 300 лева, и за идващите месеци евентуално ще върви нагоре - без дотация.

Т.е. това би довело до тройни цени, в случай че няма дотация ", изясни Велев. Той беше безапелационен, че при мощно субсидираната цена на силата е допустимо жителите да минат напълно на електрическа енергия. " А в София, наример, няма да издържи електропреносната мрежа ", изясни специалистът.

Красимир Манов е оптимист, че газ ще има. " В последна сметка изпълнителният шеф на " Булгаргаз " е човек на " Газпром " и откакто ни продава съвсем на спотовите цени, не виждам за какво да се отхвърлят да го вършат. Те вършат много положителни облаги ", сподели Манов и попита: " Всички споделят, че в страната има безпорядък и съсипия, за какво не го махнат този шеф, откакто декапитлаизраха сдружението и в този момент всички ние им наливаме 800 млн. лв.? Защо не се пробваха да договорят по-евтини цени с Турция? ".

Експертите бяха безапелационни, че бизнесът може да получава газ и без " Булгаргаз ", само че ще има временен интервал от близо 2 години.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР