Какви са следващите стъпки, според заложеното в Основния закон? Процедурата

...
Какви са следващите стъпки, според заложеното в Основния закон? Процедурата
Коментари Харесай

След края на изборите: Какво предвижда Конституцията?

Какви са идващите стъпки, съгласно заложеното в Основния закон? Процедурата по съставяне на парламент и държавно управление изясняват конституционалистите. Според Конституцията президентът би трябвало да насрочи първото пленарно съвещание до месец от датата на вота, а депутатите би трябвало да положат клетва и да изберат ръководител и заместник-председател.

„ Това е извънредно значим акт, не е просто церемониален, тъй като през клетвата имаме и решение на Конституционен съд, че националният представител встъпва в служба и оттук насетне може да упражнява своите пълномощия. Възможно е да се схванат за Народното събрание, само че не и за държавно управление “, съобщи проф. Екатерина Михайлова.

Конституционалистите припомнят, че консултациите при президента за нов кабинет може да покажат друго разположение на силите в Народното събрание, в случай че две или няколко партии се записват като една парламентарна група.

„ В Конституцията е казано, че консултациите са с парламентарните групи, а не с партиите “, добави проф. Михайлова.

Ако погледнем обратно във времето, и различен път изборът на държавно управление не е бил лек.

„ Имаше един сътрудник, който се катереше на едно дърво, извън на постройката на Народното събрание, гласуването беше на първия етаж тогава и той се опитваше през през клоните да види кой по какъв начин е дал своя вот “.

От правилника на Народното събрание зависи дали ще се гласоподава скрито или очевидно за министър ръководител и министри. В последните години практиката е този избор да бъде очевиден.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР